Politică

Guvernul Greceani 2 si-a anuntat demisia

Miercuri, guvernul Zinaidei Greceanai si-a anuntat demisia in prezenta presedintelui in exercitiu al R. Moldova si in mod public. Urmeaza ca vineri executivul sa-si prezinte demisia si in parlament, dupa care isi va indeplini functiile delegate de lege.

Intr-un moment emotionant, Zinaida Greceanai i-a multumit lui Vladimir Voronin pentru suportul politic si „intelepciunea cu care i-a ghidat pe ministri”. Voronin, la randul sau, a laudat succesele guvernarii comuniste pe durata celor doua mandate. La capatul celor mai bine de opt ani de guvernare, liderul comunistilor era ieri vizibil „obosit”, avand un discurs total incoerent. Perlele lansate de Voronin au starnit hohote de ras in sala presei si chiar printre bodyguarzii de pe hol. La mijlocul spiciului, din cauza ca jurnalistii se amuzau prea tare, transmisiunea video pentru presa a fost inchisa, iar mai bine de 40 de minute sedinta publica a fost de fapt secreta. Desi serviciul de presa a acuzat defectiuni tehnice, transmisiunea video a fost reluata abia la sfarsitul sedintei, in timp ce Greceanai isi depunea demisia.

In viziunea lui Voronin, din 2001, in Moldova a crescut speranta de viata. „Noi am imbunatatit insasi situatia demografica, care era foarte tragica. Coeficientul natalitatii era foarte redus, mortalitatea copiilor pana la primul an de viata era foarte inalta, comparativ cu tarile africate(!), era strasnica”, a mentionat el. Alte aspecte „imbunatatite” sunt „revolutia in medicina” si calitatea procesului educational. „Eu mi-aduc aminte cu obraznicie (!) cum institutiile internationale, in primul rand FMI, obliga guvernele precedente, pana la 2000, sa inchida institutiile medicinei primare. (…) Noi ne-am intors inapoi la medicina primara. Numai anul acesta o sa deschidem 15 centre noi, celelalte se renoveaza”, a specificat presedintele in exercitiu. In ceea ce priveste situatia din invatamant, Voronin i-a criticat dur pe profesori. „Dvs. tineti minte, la mijlocul anilor ’90 pana la 2000, toti s-au aruncat pe dimensiunea businessului, de a scoate bani din copii si parinti. Noi am hotarat problema cu totul in altfel. Astazi deja avem peste 70% din universitatile de stat finantate de la bujet… Noi doi ani la rand petrecem Anul Tineretului (anul trecut si anul acesta impreuna cu tarile CSI). Mai sunt multe de facut dar aicea tine de calitatea studiilor si de calitatea profesorilor. (…) Am crezut ca ei sanguri (profesorii – n.n.) sunt in stare sa se autoperfectioneze. Nu merge, nu se primeste”, a spus Voronin.

Alt aspect laudat de liderul comunistilor tine de infiintarea de aziluri si cantine sociale, „de la patru astfel de institutii la peste 180”. „?aranul nostru are posibilitatea sa vina dimineata la aceasta institutie sa serveasca masa, sa fie toata ziua in colectiv, cu colegii lui, sa primeasca asistenta respectiva, chiar sa faca si o baie si pe urma seara, daca doreste, sa se duca acasa, unde el are acolo un catelus, nu stiu ce”, a continuat Voronin, spre amuzamentul presei. Potrivit lui, in agricultura s-a trecut de la „aratul cu boii” si „semanatul cu detskaia kaliaska” (caruciorul pentru copii – n.r.), „pe vremea democratilor”, la „peste 10.000 de tractoare si multa tehnica agricola”. Iar armata a „inflorit” si educa numai „patrioti”. Pe vremuri „mamele veneau in unitatile militare cu avosika (sacosa – n.n.) cu paine, ceapa si branza ca sa-si hraneasca copiii, iar ostasii se imbracau in costume sportive in loc de uniforme”.

La final, Voronin a avut o discutie cu Greceanai in biroul prim-ministrului. Amintim ca Guvernul Greceanai 2 a fost investit in functie la 10 iunie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *