Ultima oră

Hyperion este cel mai performant tren fabricat vreodată în Romania: 160 km/h, senzori, Wi-Fi gratuit

Pare greu de crezut, dar în ţară trenurilor de pe care curg tablele şi a întârzierilor cu orele, se construiesc garnituri după ultima tehnologie, rapide şi confortabile.

La Craiova este în lucru cel mai performant tren fabricat probabil vreodată în România.

Trenul se numeşte Hyperion şi atinge 160 de kilometri pe ora. Asta înseamnă un drum Bucureşti Constanţa în mai puţin de două ore. Sau Bucureşti-Braşov în aproape o ora. Sună S.F., dar nu pentru inginerii care l-au construit. Trenul trece zilele acestea prin ultimele probe înainte de lansarea din ianuarie. E atât de uşor de condus, încât şi un copil ar putea stă în cabina.

Trenul respectă cele mai noi tendinţe din lumea tehnologiei, aşa că nu putea să rămână cu tradiţionalele oglinzi retrovizoare. Are două camere care transmit imagini în timp real mecanicului de locomotivă.

Garnitură este formată din două vagoane motoare şi două purtătoare, iar capacitatea acestora este de aproximativ 180 de locuri. Interiorul pare din viitor, este aerisit şi nu există spaţii închise care să dea senzaţii de claustrofobie. Însă va ajunge repede istorie dacă pasagerii nu vor avea grijă de el.

La fiecare pas sunt senzori care monitorizează aerul din vagoane: cantitatea de dioxid de carbon emanată de pasageri, temparatura optimă şi umiditatea. Toate sunt măsurate şi controlate.

Cristi Prundeanu, responsabil calitate: "Nu se fumează în acest tren. Nu avem un spaţiu dedicat."

Şi nu ar fi un mijloc de transport modern dacă nu ar avea şi internet şi prize, că să încarci tablete, laptopuri şi telefoane.

Cristi Prundeanu, responsabil calitate: "Trenul este prevăzut cu Wi-Fi gratuit."

Sebastian Ghiţă, project manager: "Investiţia totală se ridică în jur de 5 milioane de euro".

Şi că trenul să nu ajungă pe mâna grafferilor, e deja vopsit în multe culori, din fabrică.  

Sursa: PROTV.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *