CSI / Rusia

Ianukovici: Foametea din perioada lui Stalin nu poate fi considerata genocid

Declaratia lui Ianukovici in APCE marcheaza ruperea de politica predecesorului sau, Viktor Iuscenko, care a cerut recunoasterea internationala ca genocid a foametei din 1932-1933, cunoscuta de ucraineni ca Holodomor, relateaza NewsIn.

APCE va discuta miercuri un raport care comemoreaza victimele foametei staliniste, ce include un amendament prin care ea este calificata drept genocid.

"Consideram ca este incorect si nedrept sa consideram Holodomor un act de genocid asupra vreunui popor", a spus Ianukovici, numind acest episod din istorie "o tragedie comuna" a poporului sovietic.

Liderul ucrainean a subliniat ca nu numai ucrainenii, ci si rusii, belarusii si cei din Kazahstan au indurat foametea.
Mai mult de trei milioane de oameni au murit in Ucraina in timpul foametei, iar nationalistii ucraineni spun ca Rusia, ca succesor legal al URSS, ar trebui sa infrunte responsablitatea. Iuscenko, cunoscut pentru politicile sale antiruse, a condus eforturile Ucrainei de a obtine recunoasterea foametei drept un act de genocid.

Rusia spune ca foametea nu poate fi considerat un act impotriva ucrainenilor, pentru ca milioane de oameni din diverse grupuri etnice au murit in URSS in acea perioada.

Un proiect de rezolutie APCE spune ca foametea a fost provocata de "actiunile si politicile crude si deliberate ale regimului sovietic", responsabil pentru "moartea a milioane de oameni nevinovati" nu numai in Ucraina, ci si in Belarus, Kazahstan, R. Moldova si Rusia. Kazahstanul a fost cea mai afectata dintre republicile sovietice, potrivit documentului.

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *