Actualitate

Igor Dodon: Andrei Năstase face spectacol electoral iar Maia Sandu are un limbaj care nu-i face cinste

 T. Ati revenit recent din SUA, unde ati avut acel discurs sustinut la tribuna ONU, care a starnit mai multe controverse in plan intern. Sunt sau nu intemeiate criticele care v-au fost adresate?

Igor Dodon: "Voi remarca in primul rand doua premiere: una ca este prima data cand un discurs al unui oficial al Republicii Moldova la tribuna ONU a fost atat de promovat si dezbatut in societate, a doua ca sunt primul oficial care prin discursul sau i-a reprezentat pe toti moldovenii si nu i-a impartit pe categorii geopolitice.

In ultimii ani, va amintiti ca oficialii moldoveni au reprezentat la tribuna ONU doar o parte a societatii, o anumita categorie de electorat, au promovat teme centrate pe lupta geopolitica, doar ca sa se dea in spectacol politic si sa obtina atentie din partea unei parti a comunitatii internationale. Si vreau sa va amintesc ca chiar si unii care astazi sunt deputati in Blocul ACUM spuneau anul trecut ca faptul ca fosta guvernare promova la nivel de discursuri, inclusiv la ONU, subiectul retragerii trupelor straine este doar praf in ochi si actiune de PR, dar astazi se contrazic.

Opinia mea este ca sunt intr-adevar multe subiecte importante pe care trebuie sa le promovam la astfel de tribune internationale, dar in acelasi timp avem si mai multe lucruri pe care trebuie sa le facem la nivel de actiuni in raport cu partenerii nostri internationali, fara a incerca sa deschidem noi conflicte cu careva dintre ei, dar incercand sa le rezolvam prin dialog, cu o abordare constructiva. Subiectul legat de Transnistria, in toate aspectele sale, este pe agenda noastra de lucru si de discutii cu toti partenerii externi, inclusiv cu Federatia Rusa. Pentru prima data dupa multi ani incep sa se faca anumiti pasi, ma refer la acea initiativa anuntata recent la Chisinau de ministrul Apararii rus privind reluarea distrugerii de munitii stocate in Transnistria, pot sa apara in continuare si alte progrese pe aceasta zona, dar inainte de toate trebuie sa discutam pe intern si sa stabilim impreuna care este abordarea cea mai buna, sa avem un plan strategic agreat de toti pe aceasta tema.

Personal consider ca putem asista in curand la unele oportunitati de a avansa pe subiectul solutionarii politice a diferendului transnistrean, inclusiv datorita unui consens politic intern, dar si cu sustinerea consensuala a principalelor forte geopolitice. Pentru asta trebuie sa facem mai putin spectacol electoral si politic cu declaratii razboinice sterile, dar sa actionam foarte pragmatic si intelept in interesul national al Republicii Moldova. Doar cu spectacole pe aceste teme nu o sa facem nici un progres in ceea ce priveste rezolvarea conflictului transnistrean, dar vom mentine blocajul si vom stopa orice posibile evolutii."

T: Partenerii de coalitie, Andrei Nastase si Maia Sandu, s-au expus in termeni foarte duri fata de discursul Dvs. de la ONU, Primul Ministru acuzandu-va chiar de lipsa de barbatie. Afecteaza aceste declaratii tari relatiile Dvs. in coalitie?

Igor Dodon: "Andrei Nastase este in campanie electorala si are nevoie probabil sa faca multe declaratii de acest gen pentru spectacolul sau electoral, deci nu ma surprind declaratiile lui. El spune si face multe lucruri nastrusnice in ultima perioada ca sa se faca remarcat, dar nu trebuie sa uite ca dupa alegerile locale trebuie sa se intoarca la aceeasi masa de lucru cu cei pe care acum ii abordeaza intr-o maniera destul de neprietenoasa si ar putea sa se trezeasca ca sta singur la masa, ca nu mai vrea nimeni sa stea langa el.

Insa Maia Sandu m-a surprins, a coborat la nivelul unui limbaj care nu cred ca ii face cinste. Daca relatiile dintre noi s-ar fi rezumat la masurarea nivelului de barbatie, Andrei Nastase si Maia Sandu erau si astazi in opozitie, se luptau prin declaratii cu Plahotniuc, nu ar fi ajuns niciodata in functii de premieri si ministri la guvernare. De aceea, prefer sa tratez aceste derapaje de limbaj ca simple descarcari ale unor emotii sau frustrari si sa nu le dau o importanta care sa afecteze relatiile noastre.

Eu cred ca mai util este ca acum sa discutam despre maturitatea noastra politica, despre cum putem sa demonstram o abordare echilibrata si eficienta in actul de guvernare. Oamenii trebuie sa ne dea aprecieri, nu sa ne dam noi intre noi. Iar oamenii o sa ne judece nu dupa discursurile noastre, dar dupa ceea ce facem efectiv pentru ca viata lor sa fie mai buna. Asta asteapta ei de la noi, nu sa vada ca ne aruncam sageti."

Amintim că la 27 august 2017, De Ziua Independenței R.Moldova, Maia Sandu a anunțat că a cerut Procurorului General al Republicii Moldova ”să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către Dodon, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie”.

Într-o declarație a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), făcută publică la 26 august 2018, se arată că ”este de datoria noastră să condamnăm și să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului R. Moldova și a cetățenilor”. Potrivit celor de la PAS, Dodon se identifica deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova. Totodată, șeful statului, susțin reprezentanții formațiunii de la Chișinău, ”folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shore-uri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-media, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova și interesului național”.

În declarația dată se mai arata că ”Igor Dodon subminează prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună”. ”Președintele promovează și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru conviețuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova”, afirmă reprezentanții PAS.

Înainte de alegerile parlamentare, partidele PAS și PPDA au  promis public că nu va face coaliţie cu socialiștii. Astfel, în ajunul parlamentarelor Maia Sandu declara la un post privat de televiziune:

Realizator – Blocul ACUM este gata să creeze o coaliție cu partidele care vor accede în Parlament?

Maia Sandu – Clar că nu. Noi despre asta am vorbit de câțiva ani. Și vreau să repet: nici cu socialiștii, nici cu democrații.

Realizator – Sunteți gata să provocați alegeri anticipate?

Maia Sandu – Da. Suntem gata".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *