Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Politică 21 Ianuarie 2010, ora 23:41

In atentia Procuraturii Generale: PCRM a folosit bani ilegali in campaniile electorale din 2009

Marime Font

Partidul Comunistilor a folosit bani ilegali in cele doua campanii electorale din anul trecut. Mai multi zisi donatori ai PCRM din raioane sustin ca nu au dat bani si nici n-au semnat in dispozitiile de plata ce sunt incluse in dosarul financiar al comunistilor de la Comisia Electorala Centrala (CEC).

In urma publicarii articolului „Filantropia anului si filantropii ei. Cine a finantat cele doua campanii ale comunistilor?” a mai multor liste cu donatori din raioane -, zeci de oameni ce s-au regasit in acestea ne-au sunat la redactie si ne-au spus ca semnaturile le-au fost falsificate si ca nu e adevarat ca ei se numara printre donatorii PCRM.


Scandal cu liste la Orhei

Cel mai mare scandal s-a produs la Orhei, unde redactia ziarului raional „Plaiul Orheian” a preluat articolul din TIMPUL si listele care vizau finantatorii din acest raion. In scurt timp, un grup de functionari raionali s-au dus la redactie sa ceara dezmintirea informatiilor. Simion Babin, seful Directiei agricultura, a telefonat si la TIMPUL sa ne spuna ca cel putin in cazul a 10-12 persoane datele au fost preluate fara acordul lor, iar semnaturile le-au fost falsificate. „Vrem sa aflam cine ne-a inscris in aceste liste si sa-i dam in judecata. Sa ne scoata din mizeria asta, pentru ca nu am dat niciun ban. Cineva a spalat bani, iar noi trebuie sa tragem cu obrazul. Am intrat in istorie si tot raionul rade de noi”, a afirmat revoltat Babin care, potrivit dosarului de la CEC, a donat PCRM 20.000 de lei. In plus, el spune ca multi dintre orheienii din liste nu mai sunt in partid sau nu mai sustin de mult PCRM. Gheorghe Condur, un alt finantator fictiv, specialist principal la Directia agricultura, a declarat ca n-a semnat si nici n-a dat acesti bani, nici in prima, nici in a doua campanie.

„Niciuna dintre semnaturi nu este a mea. Dupa prima campanie am plecat cu Lupu la PD”, spune el. Vasile Roman, redactor-sef de la „Plaiul Orheian”, ne-a spus ca, pana la urma, a acceptat sa publice o declaratie semnata de cinci persoane - Gheorghe Condur, Simion Babin, Vasile Varlan, Ghenadie Cretu si Maria Cogalnicean - prin care anunta ca „le-au fost falsificate semnaturile si functiile”. O alta „finantatoare”, Iulia Sandu, a spus ca nu mai e membra de partid de jumatate de an. Ea a lasat o declaratie la redactie prin care precizeaza ca „cel care a semnat in locul ei trebuie sa raspunda cu judecata”. Potrivit lui Roman, in urma scandalului listelor la Orhei, mai multi comunisti au parasit randurile formatiunii, printre ei figurand si „decanii de varsta” ai partidului la nivel raional.

Santajati ca sa semneze

Precizam ca toate listele cu finantatori provenite din Orhei sunt falsificate. In acest context, nu mai are rost sa spunem ca un mecanic la Orhei a facut donatii de 20 mii lei, iar profesorii de gimnazii si sefii de case de cultura isi permit sa sustina partidul favorit cu cate zece mii lei. In cele doua campanii, de la Orhei au fost transferate pe contul partidului (gestionat de „FinComBank”, care apartine familiei Voronin) sase „dispozitii de incasare”, in suma totala de 1,041 mln. lei.

Si in alte raioane functionarii „filantropi” vorbesc despre semnaturi falsificate si includerea in liste fara permisiunea lor. Veaceslav Palii, directorul Spitalului raional Soldanesti, care ar fi donat 15.000 de lei, spune ca a aflat din presa ca a dat bani PCRM. „Au avut bani si trebuia sa le imparta pe la toti cate putin, ca sa nu bata la ochi”, spune acesta. Un alt sef de spital, Vasile Malcoci de la Sangerei, ne-a sunat sa ne asigure ca totul a fost o butaforie. „Nimeni nu a dat niciun banut. In liste erau scrise sumele, iar pe noi, functionarii raionali, ne-au santajat sa semnam, altfel ne alunga de la serviciu. Nu stiu de unde au luat banii”, povesteste Malcoci.

CEC n-a vazut semnaturile false

Amintim ca, la 22 decembrie 2009, TIMPUL a scris ca mai multi padurari, sefi de spitale raionale, angajati ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurari in medicina si ai celor de asigurari sociale, primari, sefi de posta si de la oficii ale „Moldtelecom”, precum si sefi de centre militare raionale si chiar un comisar raional de politie, plus o droaie de angajati ai consiliilor raionale, functionari de la guvern, presedintie si ministere, au sprijinit cu bani - de voie sau de nevoie - fostul partid de guvernamant in cele doua campanii electorale din anul 2009.

Desi Comisia Electorala Centrala i-a tinut mult timp in secret pe cei care au finantat campaniile PCRM, TIMPUL a consultat dosarul financiar de aici si a constatat ca autoritatea electorala a trecut peste semnaturile falsificate si nu a finisat centralizarea datelor contabile. Veniturile totale ale PCRM in campania pentru alegerile din 5 aprilie au constituit 6.769.186,6 lei, dintre care 50% au ajuns in cont sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 1,5 mln. lei au fost donati de SRL „Elat-Profit”, 1 mln. lei - de SRL „ITS Grup” si 803.863 lei - de PCRM. La alegerile anticipate din 29 iulie, veniturile totale constituiau 3.892.324 lei, dintre care 94,38% sunt sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 120 mii de lei de la PCRM si cate 50 de mii de la SRL „Elemag” si SRL „Tehnodiada”.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)