Astăzi 26 Mai 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:30
Abonamente

Actualitate 20 Februarie 2020, ora 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Marime Font

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în diferite stadii de implementare, a explicat la audierea din Parlament, ministrul propus al Transporturilor, Lucian Bode. Un alt proiect foarte important - autostrada Sibiu-Pitești - ar putea fi licitată pe sectoarele montane în baza unor studii vechi, criticate aspru de consultanții Comisiei Europeane.

„Autostrada Unirii” - A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni

„Pe tronsonul Tg. Mureș - Tg. Neamț avem în derulare contractul de revizuire și completare Studiu de Fezabilitate, cu termen de predare septembrie 2020. Avem finanțarea asigurată în buget. După predare vom avea 4 luni termen pentru obținerea avizelor și acordurilor”, a declarat la audierea sa în Parlament, ministru propus al Transporturilor, Lucian Bode.
Tronsonul Tg. Mureș - Tg. Neamț face parte din A8 și ar urma să aibă circa 183 de km.

Pe sectorul Iași - Ungheni, ministrul Bode precizează că în momentul de față autoritățile sunt la capitolul licitație pentru revizuire și completare SF.

„Procedura de selecție a unui proiectant este în derulare. Avem finanțarea asigurată”, spune Bode.

Loading...


Pe sectorul Tg, Neamț - Iași, circa 120 de km, Bode spune că va fi lansată o licitație pentru revizuirea documentației necesare.

„Am luat decizia corectă în Guvern să anulăm acel PPP - scoatem la licitație completarea si actualizarea SF. Depunem aplicația la CE pentru finanțarea europeană. În 14 luni avem realizată revizuirea și actualizarea SF, iar în 4 luni pbținem avizele și acordurile necesare”, spune Bode.

„Vom avea în 2021 un SF finalizat pe toate cele trei tronsoane. Vom identifica soluții de finananțare pentru fiecare tronson în parte”, a mai explicat ministrul propus al Transporturilor.Autostrada Moldovei - A7 Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Pașcani - Suceava - Siret

Ministrul Bode a precizat că în momentul de față sunt semnate contracte pe patru din cele șase sectoare, iar Centura Bacăului (16km din A7) este în lucru și sunt șanse să fie gata chiar din acest an.

„Cele patru tronsoane (n.r. Ploiești-Buzău-Foșani-Bacău-Pașcani) sunt contractate pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic. Septembrie 2020 este termenul de predare pentru cele patru tronsoane”, a precizat Bode.

Cu toate acestea, Compania de Drumuri tocmai ce a precizat oficial în urmă cu o săptămână că trei din patru contracte au întârzieri de aproape jumătate de an - amânări consfințiite prin acte adiționale.

După ce i s-a atras atenția de acest aspect în decursul audierilor prin întrebări ulterioare, ministrul Bode a revenit și a spus că el personal nu este de acord cu amânările convenite.

„Voi face tot ce ține de mine ca aceste contracte să fie predate înainte de termen”, a spus Bode.

„Ultimele două tronsoane de la Pașcani la Suceava și de la Suceava la Siret - în momentul de față avem în evaluare realizarea documentației și consider că acest obiectiv A7 este realizabil din fonduri europene”, a mai spus Bode.

A13 Brașov - Bacău

„Am promis că vom adjudeca contractul pentru Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic până la final de februarie. Avem raport de atribuire și sper ca până la sfârșitul lunii februarie să fie anunțat câștigătorul”, a spus Bode.

Autostrada A13 Brașov - Bacău are o lungime planificată de circa 160 de km, este pe rețeaua europeană secundară /extinsă de transport și conform Master Planului de Transport ar trebui să fie pe ultimele locuri în ceea ce privește prioritizarea tuturor proiectelor de autostradă din România.

Foto: Autostrada A13 Bacău - Brașov - Făgăraș

„Autostrada Nordului” - Satu Mare - Dej - Bistrița - Suceava

În ultimele zile ale mandatului său la Transporturi, fostul ministru PSD Răzvan Cuc anunța că scoate la licitație un contract de realizare a Studiului de Fezabilitate pentru „Autostrada Nordului”, o autostradă care nu există nicăieri în Master Planul General de Transport, documentul strategic aprobat împreună cu Comisia Europeană.

„În acest moment evaluăm ofertele”, spune Bode. „Avem 18 luni termen pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. Apoi putem să discutăm de scoaterea la licitație proiectare și execuție”, a mai spus ministrul Propus.

De precizat că în varianta Masterplanului aprobat de Guvern în 2016 și convenit cu Comisia Europeană, în zona de nord între Satu Mare și Suceava nu există planificat nicio autostradă și nici vreun drum expres. Ce există, însă, este un drum expres de la Satu Mare la Bistrița care va trece prin Dej. Iar de la Bistrița la Suceava există planificată modernizarea actualului drum sub denumirea de „Trans Regio”.

Foto: Autostrada Nordului lipsește complet din Master Plan

Autostrada Pitești-Sibiu - Eșec cu premeditare?

„Pe Lotul 1, Sibiu - Boița, avem constructorul mobilizat. Până la sfârșitul lunii martie sper să dăm ordinul de începere și să avem efectiv producție pe acest obiectiv”, a spus Bode.

„În ceea ce privește tronsonul 2, Boița - Cornetu, aici așteptăm opinia expertului BEI-Pasa - așa cum am primit un raport favorabil tot din partea BEI-Pasa pe tronsonul 3. Tronsonul 3 ni-l propunem să-l scoatem la licitație proiectare și execuție în acest an”, a precizat Bode.

Sectoarele 2 și 3 sunt de fapt cele montane, cel mai greu de realizat, iar în trecut experții Comisiei Europene au criticat aspru studiul de fezabilitate din 2008 despre care au spus că nu este adecvat, mai ales prin prisma lipsei forajelor geotehnice.

După ce a eșuat în 2015 să revizuiască SF-ul complet pe toată autostrada, Compania de Autostrăzi a încercat să contracteze doar completarea studiului geotehnic pe sectoarele 2 și 3, dar n-a reușit să ducă procedura până la capăt - suma estimată de autorități a fost considerată prea mică de toți ofertanții.

O posibiliă decizie de a lansa licitațiile de proiectare și execuție pe baza studiilor vechi a fost puternic criticată recent de către Asociația Pro Infrastructura.

„O primă consecință a licitării unui drum fără să știi nimic despre sol: costul estimat exorbitant, fiind cuantificate nenumărate riscuri. Se vehiculează suma de 4,75 miliarde de lei pentru 37 de km de autostradă, adică aproape 130 de milioane de lei (27 milioane euro) pe kilometru„, scrie Asociația.

„Ca în multe alte cazuri similare, fie se va câștiga contractul la o sumă imensă acoperitoare, fie, cel mai probabil, vor apărea "pariori" care vor risca cu sume mai mici, dar care se vor bloca când vor da piept cu realitățile din teren, contractul fiind suplimentat ulterior sau direct reziliat”, spune ONG-ul.

 Compania de Drumuri ignoră toate observațiile experților europeni și vrea să contracteze lucrările pe sectoarele montane, cele mai dificile, în baza unor studii depășite / Vechiul SF are doar 300 de foraje, față de cele peste 2.200 considerate de experți ca fiind un minim necesar

Mai departe, ministrul propus Bode spune că pe secțiunea 4, circa 9,8 km între Tigveni și Curtea de Argeș, Compania de Drumuri a primit 10 oferte pentru proiectare și execuția lucrărilor. Aici detalii despre Secțiunea 4 unde va fi construit primul tunel montan de autostradă din România.

„Ele sunt în analiză și urmează să desemnăm câștigătorul”, a spus Bode.

„Pe sectorul 5 Curtea de Argeș - Pitești - raportul procedurii a fost validat de către instanță. Este cunoscut câștigătorul, dar avem la Înalta Curte termen pe 20 februarie”, a spus Bode. Secțiunea 5 de la Curtea de Argeș la Pitești (30,35 km) a fost scoasă la licitație încă din iulie 2017.

Ministrul propus Lucian Bode a primit un aviz negativ din partea Comisiilor de Specialitate din Parlament. Au fost 25 de voturi împotrivă şi 20 de voturi pentru. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Muzică 26 Mai 2020, ora: 12:30

„EU-S FATĂ MARE, DAC-AIST-I PREZIDENT” / Dora Show - Coroana Mă-tii - Un cântec viral despre COVID-19 și Dodon (VIDEO)

„EU-S FATĂ MARE, DAC-AIST-I PREZIDENT” / Dora Show - Coroana Mă-tii - Un cântec viral despre COVID-19 și Dodon (VIDEO)

Actorul Emilian Crețu a lansat un adevărat hit la tema noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 11:37

Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

 O descoperire recentă a cercetătorilor britanici schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele manuscrise aflate în custodia Universităţii Manchester. Pentru oamenii de ştiinţă care se ocupă de ele, surpriza a fost totală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 10:24

VIDEO / INCENDIU LA MOLDEXPO!

VIDEO / INCENDIU LA MOLDEXPO!

Magazinul „Casa Moderna” din incinta MoldExpo este în flăcări. Pompierii încearcă să stingă focul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 10:14

Un bărbat din Anenii Noi a câștigat la loterie 77 777 de lei și își va construi o saună

Un bărbat din Anenii Noi a câștigat la loterie 77 777 de lei și își va construi o saună

Andrei Gobjilă din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a prins norocul de coadă! Biletul ”Șeptarul de Aur”, ediția a treia, i-a oferit un câștig sclipitor de 77 777 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 09:47

opinie Dodon bagă Parlamentul în CARANTINĂ de FRICA comisiei de anchetă privind elucidarea CORUPȚIEI președintelui

Dodon bagă Parlamentul în CARANTINĂ de FRICA comisiei de anchetă privind elucidarea CORUPȚIEI președintelui

Tot mai multă informația parvine de la diferiți deputați că se dorește suspendarea epidemiologică a activității Parlamentului pentru cel puțin 2 săptămâni. Cu deschiderea buletinelor pentru toți deputați, chiar dacă testele lor la COVID-19 sunt negative. Am aflat și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 09:43

opinie Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Este punctul final al „carierei”

Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Este punctul final al „carierei”

Ion Sturza consideră că premierul Chicu nu mai are un viitor politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 08:20

Deciziile luate după ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (DOC) / Promisiunile lui Dodon, un nou „fake news”

Deciziile luate după ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (DOC) / Promisiunile lui Dodon, un nou „fake news” Foto: simbol

Comisia Națională de Sănătate Publică nu a „acceptat”  re-deschiderea HoReCa și a centrelor comerciale din 1 iunie, așa cum „promis” ieri Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Mai 2020, ora: 08:11

Caz ȘOCANT la Sângerei. Un bărbat a fost găsit carbonizat / VIDEO

Caz ȘOCANT la Sângerei. Un bărbat a fost găsit carbonizat / VIDEO

  Un bărbat de 56 de ani anunțat în căutare a fost găsit carbonizat, la un kilometru de casa sa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 08:04

Lilian Carp: Dodon vrea să SCAPE de guvernare, să arunce iresponsabilitatea sa pe umerii altor politicieni

Lilian Carp: Dodon vrea să SCAPE de guvernare, să arunce iresponsabilitatea sa pe umerii altor politicieni

Deputatul Lilian Carp s-a referit la inițiativele pe care le-a anunțat, ieri, 25 mai Igor Dodon de a dubla salariile medicilor și de a oferi un ajutor unic în valoare de 700 lei pentru toți pensionarii care primesc o pensie mai mică de 3000 de lei. Carp susține că acesta sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Mai 2020, ora: 08:04

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 26 MAI 2020. Conversații secrete!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 26 MAI 2020. Conversații secrete!

Luna in Rac iti intensifica emotiile, iar Mercur aduce la lumina conversatii secrete. Jupiter in Capricorn are si el secretele sale. Ce vrea sa-ti transmita Universul? Schimbari de stare de la Luna in Rac Luna este in Rac, iar tu poti avea schimbari de stare pe care ti-e greu sa le maschezi....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Mai 2020, ora: 07:50

Platon: Plahotniuc a vrut să-l dea jos pe Stoianoglo, acum cumpără deputați, să se protejeze. E o luptă acerbă. Șor îi spunea „șefu”

Platon: Plahotniuc a vrut să-l dea jos pe Stoianoglo, acum cumpără deputați, să se protejeze. E o luptă acerbă. Șor îi spunea „șefu”

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc ar fi principalul beneficiar și „organizator” al furtului miliardului, iar investigațiile în acest sens ale Procuraturii Generale au inițiat o luptă acerbă pentru influență. Potrivit lui,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 Mai 2020, ora: 07:35

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 Mai 2020, ora: 00:01

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România Din editia print

În timp ce trupele române obțineau victorii importante în Primul Război Mondial, armata rusă se descompunea

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 19:58

Relațiile moldo-române, discutate de PSRM și PDM. Chicu spune că mesajul său a fost interpretat greșit, iar democrații se arată îngrijorați

Relațiile moldo-române, discutate de PSRM și PDM. Chicu spune că mesajul său a fost interpretat greșit, iar democrații se arată îngrijorați Din editia print

 Situația privind relațiile moldo-române, în contextul declarațiilor prim-ministrului Ion Chicu, făcute zilele trecute pe rețelele de socializare a fost discutată stăzi în cadrul ședinței online a Consiliului Coaliției PDM-PSRM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 17:42

Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul României: „Am tot respectul și admirația pentru poporul român”

Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul României: „Am tot respectul și admirația pentru poporul român”

Stimați Prieteni! Astăzi am avut o întrevedere cu Excelența Sa Domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 16:11

ZI NEAGRĂ - 11 oameni au murit de la COVID-19 într-o SINGURĂ ZI. +54 de cazuri NOI de coronavirus

ZI NEAGRĂ - 11 oameni au murit de la COVID-19 într-o SINGURĂ ZI. +54 de cazuri NOI de coronavirus

Astăzi, 25 mai, în Republica Moldova au fost confirmate 54 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 8 în Transnistria. 53 cazuri cu transmitere locală și 1 caz de import (Federația Rusă).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)