Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Martie 2017, ora 09:56    Din editia print

Marime Font

În centrul universului

În centrul universului fiecare dintre noi se așază pe sine, chiar și atunci când se declară creștin practicant. Da, spunem că centrul vieții e Hristos, dar actele noastre arată exact contrariul.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Am ajuns chiar să ne considerăm buni creștini după mărimea ego-ului. „Atât de des merg la biserică, atâtea acatiste citesc, atâtea metanii bat, toate posturile le țin”. Iar porunca iubirii pe care Însuși Hristos ne-a lăsat-o se pierde prin lipsa de acțiune.
Spunem că un bețiv e păcătos. Dar stăm cu ușile încuiate și dacă nu primim un telefon de la vreun prieten, nici nu ne deranjăm să vedem cine sună la ușă. Nu ne interesează pentru că nu așteptăm oaspeți.

N-am intrat niciodată într-un spital să cercetăm bolnavii necunoscuți, nu știm cum arată o pușcărie, nu am făcut curățenie vreunui bătrân, n-am dat cuiva o farfurie de supă caldă, dar noi suntem mari creștini: nu bem, nu fumăm, mergem la biserică și ținem posturile! Oare nu uităm nimic?
Lustruirea propriilor virtuți, strădania deosebită pentru persoana noastră ne împinge în ceea ce Sfinții Părinți filocalici numeau „ispitele de dreapta”. Mult mai greu de observat decât păcatele obișnuite, ispitele de dreapta se nășteau tocmai din practicarea virtuții fără suficientă dragoste. Lipsa dragostei transformă virtutea în motiv de mândrie și slavă deșartă.Dacă mai luăm în calcul și particularitățile geo-sociale ne buimăcim cu totul. Cei mai mulți monahi nu mănâncă niciodată carne, anumite biserici condamnă orice degustare de alcool (fie și un simplu pahar de vin), doar anumite comunități creștine consideră fumatul un păcat, unii consideră laptele praf de post, alții nu, foarte mulți condamnă substitutele de carne din posturi.

Și unde ajungem? Ce facem? Poate un tabel, poate vechile îndreptare de spovedanie. Ce fac și ce nu fac EU pentru mântuirea MEA, în propria MEA cameră. Tabel cu numărul de metanii, acatistele, paginile lecturate. E bine așa?
E bine pentru un om care vrea să se întărească în credință. E un antrenament pentru atleții lui Hristos. Dar lucrarea nu e aceasta. E doar antrenament. Mușchi, dacă vreți. Lucrarea începe abia de aici: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine" (Matei 25; 34-36).

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md