Astăzi 8 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 11:42
Abonamente

Istorie 22 Decembrie 2014, ora 10:22    Din editia print

În culisele Istoriei: UN ODESIT CARE A IUBIT BASARABIA

Marime Font

Sunt personalități care au iubit Chișinăul și Basarabia ca pe o patrie secretă, ca pe un tărâm magic și mult râvnit. Și pe parcursul anilor soarta le-a oferit șansa să-și manifeste plenar această simpatie.

Odesitul Valentin Kataev, autorul celebrei povestiri Beleet parus odinokii... („Albește o pânză solitară...”), care cunoştea bine raionul Moldovanca din Odesa, era curios să vadă şi Basarabia cea mare. De aceea, în biografia lui sunt câteva întâlniri memorabile cu acest plai. Prima el a descris-o într-o ediţie jubiliară Moldova la 50 de ani (Chișinău, 1974):

„ – Vorbeaţi adineauri că acum câteva zeci de ani Dvs., tânăr militar, aţi trecut prin Chişinău şi cu greu aţi găsit loc pentru odihnă. Acum sunteţi la noi pentru a doua oară. Am vrea să aflăm impresiile Dvs. despre Chişinăul de astăzi şi îndeobşte despre locurile pe care le-aţi cunoscut cândva.
– Undeva, într-o gară mică, ce se numea Saharna, pierdută într-un fundac al pământurilor, am admirat înfloririle buiece ale primăverii şi apusurile liliachii ale lunii lui cuptor. Pe plaiurile Moldovei am cules primele impresii despre lume. Nistrul a fost acel râu, care pentru prima dată mi-a legănat imaginaţia şi visurile. Tatăl meu citea din Puşkin şi eu mă pomeneam alături de ţiganii, ce rătăceau prin Basarabia de odinioară, împărţeam împreună cu ei nevoile şi durerile. Vreau să aduc mulţămirile mele sincere norodului moldovenesc, căruia îi datorez primele mele lecţii de viaţă.

Loading...


În vara lui 1917 m-am pomenit la Chişinău. De-a lungul ulicioarelor lui întortocheate hăulea vântul ridicând spre cer nouri de praf.
Pe atunci auzisem multe despre legendarul Kotovski. Vroiam să-l văd. Am rămas uimit, când într-una din zile, trecând pe la redacţia uneia dintre revistele basarabene, redactorul îmi spuse:
Iată că aş putea să vă fac cunoştinţă cu Kotovski…

Mă petrecu într-una din camerele întunecoase ale redacţiei, unde stătea lângă fereastră un om zdravăn, înalt, tuns chilug, cu scântei în ochi…
M-am recomandat sfios.
– Kataev!
– Desigur, vă cunosc… după lucrările Dvs., pe care le-am citit, când stăteam la Odesa la închisoare.
Am mai schimbat câteva vorbe. Kotovski mi-a insuflat încredere în cauza noastră, pentru cauza norodului, m-a făcut să înţeleg ce înseamnă a munci şi a lupta pentru norod, atunci când se cere…
Plecând din Moldova, eu voi lua cu mine cele mai calde sentimente pentru truditorii acestor meleaguri în floare, pentru oamenii harnici, cu care am avut atâtea convorbiri interesante, pentru minunata capitală a Moldovei, care nu numai că a devenit de nerecunoscut, dar îşi întinde aripile albe tot mai sus şi mai sus!”

A doua întâlnire a avut loc în perioada interbelică, dar s-a produs în lipsa lui V. Kataev. Adică la Chișinău a venit în anul 1931 doar piesa lui Quadratura cercului, montată la Teatrul Național din localitate. Montare care a stârnit o mare vâlvă în cercurile intelectualității basarabene. Unii acceptau punerea în scenă a unui spectacol după o lucrare scrisă de un autor sovietic, alții detestau acest lucru. Leonid Cemortan, cunoscător profund al acestei teme, scrie:
„...la 6 octombrie 1931, este lansată o nouă premieră
- Quadratura cercului de Valentin Kataev, spectacol apreciat în contradictoriu.

La alcătuirea planului repertorial I. Livescu a motivat alegerea acestei piese, traduse din limba rusă de Şerban Cioculescu, prin faptul că trebuia să ţină cont de preferinţele minoritarilor şi că ea este „o minunată satiră adusă comunismului şi căsătoriei libere inadmisibile”. După premieră însă ziarul Basarabia, trecând în revistă rolurile şi înşiruirea deficienţelor interpretării, ajunge până la urmă la concluzia că includerea acestei piese în repertoriu a fost o gravă greşeală, deoarece „ea nu are nimic naţional şi anticomu¬nist”. Şi constatând că „dl Livescu cade în păcat chiar de la a doua premieră” şi, sugerând că gazeta nu va înceta lupta pentru înlăturarea directorului-concesionar, încheie cu legământul „Nu ne vom lăsa nici până în pânzele albe”. Cu altă ocazie acelaşi ziar afirmă că, în general, montarea Quadratura cercului la teatrul din Chişinău a fost un insucces.

Mai nepărtinitoare şi analitică apare recenzia din Rampa (11-X-1931). Menţionând că premiera Quadratura cercului e un spectacol care iese din cadrul obişnuit al repertoriului teatral românesc, ziarul defineşte piesa ca fiind „o comedie de moravuri sovietice” şi expune pe scurt conţinutul ei.

Doi comsomolişti studenţi - Vasia şi Petia, care locuiesc în aceeaşi cameră din cămin se căsătoresc înregistrându-şi căsătoria în aceeaşi zi, fără a şti unul de altul. Fiind nevoiţi să locuiască acum tuspatru şi neştiind ce va spune unul de celălalt, se ajunge la situaţii comice bine exploatate de actori. Dar, continuă autorul cronicii, fatalul se întâmplă - Vasia se îndrăgosteşte de Tonia, soţia lui Petia, intelectuală şi colegă de cursuri, iar Petia, îndoctrinat şi flămând, se aprinde după Ludmila, nevasta celuilalt, neînscrisă în comsomol, dar bună gospodină. De aici o serie de încurcături. Intriga se leagă în momentul când un şef al comsomolului îi surprinde îmbrăţişându-se şi face firească încurcătură: el anunţă tovarăşilor veniţi să sărbătorească evenimentul căsătoriei, perechile invers de cum erau înregistrate. Tin¬erii sunt nevoiţi pentru moment să se preteze la joc, cu toate protestele unui poet care cunoaşte situaţia reală. Până la urmă se îmbrăţişează şi se sărută după strămoşescul obicei - fireşte nu după înregistrarea oficială.

După cum subliniază ziarul, din spectacol reiese clar ideea finală - numai dragostea poate apropia trainic sufletele.
Rolul lui Vasia era interpretat cu resurse discrete, reţinut de Costache Antoniu, „un bun artist de comedie”, fiind „susţinut aproape egal” de Ion Stănescu (Petia). Intelectuala Tonia, înfăţişată de An-gela Antoniu era „zglobie şi simpatică”, iar „Liudmiluşka” Tanţei Brătăşeanu, cu un temperament viu, care însă cerea un control mai riguros în gesturi. După părerea cronicarului, noul angajat, Cezar Rovinţescu, a întruchipat un profil reuşit al unui poet, iar jocul lui Nicolae Burghelea a fost în genere corect. Concluzia generală a croni¬cii e că Quadratura cercului e „un spectacol foarte interesant”.

Comedia a fost jucată în repetate rânduri şi reluată în stagiunile următoare.”
(Leonid Cemortan Teatrul Național din Chișinău (1920-1935)(Chișinău, 2000).
În 1972 a fost iarăşi la Chişinău. Ultima întâlnire a lui V. Kataev cu Basarabia s-a produs în 1976, când el a venit la Chişinău în fruntea delegaţiei scriitorilor sovietici la serbarea Zilelor literaturii sovietice din Moldova. A fost purtat în acel septembrie frumos prin mai multe sate, a avut întâlniri la Uniunea Scriitorilor, iar fotograful Nicolae Răileanu l-a surprins plimbându-se pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Deşi în etate, era un bărbat vioi, pus pe glume şi nimeni nici nu bănuia că în acea perioadă el scria una din cele mai interesante lucrări ale sale, o scriere autobiografică intitulată Almaznîi moi veneț („Coroana cu diamante”), (Chișinău, 1986)…

La Odesa cei doi eroi ai lui V. Kataev, din povestirea Beleet parus odinokii... („Albește o pânză solitară...”), pomenită mai sus, au devenit nu numai figuri celebre, ci şi personajele unui ansamblu sculptural.
Probabil că Chişinăul este în drept să răspundă la sentimentele afective ale celebrului scriitor Valentin Kataev şi să-i fixeze numele pe unul dintre edificiile sale de cultură, o şcoală, o bibliotecă, un teatru…

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:42

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:41

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 8 August 2020, ora: 11:39

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iran încearcă să înfluențeze alegerile din Statele Unite în funcție de propriile interese, avertizează serviciile americane de informații, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 11:31

VIDEO: Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

VIDEO:  Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

 Patru femei au fost filmate când fură plăci din pavajul unei străzi din Chişinău și le pun într-un autoturism de lux. Primarul Ion Ceban a cerut ca persoanele să fie identificate imediat şi a insistat ca imaginile cu cetăţeni care fură bunuri de pe stradă să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:28

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință. Ca urmare a analizei situației epidemiologice actuale, precum și a evaluării nivelului de respectare a măsurilor de sănătate publică, membrii CNESP au decis că,...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 August 2020, ora: 09:25

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în vestul Indiei, şi s-a rupt în două, a anunţat poliţia, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:16

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

 Încă o zi toridă ne așteaptă astăzi, cu maxime de 33 de grade în nord și de 35 de grade în sud. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arțiței. Două avertizări meteorologice de tip Cod Galben sunt în vigoare în Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 8 August 2020, ora: 09:05

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

 Ultimele zile au fost marcate de evenimente astrale importante. Mercur a intrat in Leu, Venus a intrat in Rac. Si nici ziua de azi nu este una obisnuita. Azi se deschide Portalul Leului, poarta care face legatura intre lumea fizica si lumea spirituala. In plus, Luna este in Berbec si este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 11:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 07:55

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Pe 6 august s-au împlinit 103 ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 7 August 2020, ora: 07:52

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

 Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1585. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (Turcia-2, România-2, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 07:42

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței este pe deplin solidar cu afirmațiile Excelenței Sale Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Mesajul postat pe pagina misiunii țin de procedurile judiciare referitoare la fraudele bancare masive în Moldova, la care s-a referit și ambasadorul...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 August 2020, ora: 07:42

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

 Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a anunţat joi că persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas vor fi din nou supuse carantinei începând de sâmbătă, măsură luată din cauza unei ''creşteri semnificative'' a cazurilor de infectare cu noul...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 August 2020, ora: 07:40

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

 Venus intra in Rac si este timpul sa celebrezi valorile de familie. Venus in Rac are nevoie de imbratisari de la oamenii dragi. Venus in Rac are nevoie de frumusete, de romantism, de timp petrecut cu familia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 07:22

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko? Foto: simbol

Duminică, 8 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată – alegeri prezidențiale în Republica Belarus, fostă republică sovietică condusă în ultimii 26 de ani de Aleksandr Lukașenko, pe care media occidentală îl numește ultimul...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 02:15

Fie că-ţi petreci zilele de vara acasă sau în aer liber, porumbul copt e un adevărat deliciu care se prepară uşor atât în propria bucătărie, cât şi pe grătar, la o ieşire la iarbă verde alături de prieteni.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 01:46

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

 Un institut israelian de cercetări medicale subordonat Ministerului Apărării intenţionează să înceapă în luna octombrie testele clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 00:10

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)