Astăzi 30 Martie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 08:01
Abonamente

Istorie 22 Decembrie 2014, ora 10:22    Din editia print

În culisele Istoriei: UN ODESIT CARE A IUBIT BASARABIA

Marime Font

Sunt personalități care au iubit Chișinăul și Basarabia ca pe o patrie secretă, ca pe un tărâm magic și mult râvnit. Și pe parcursul anilor soarta le-a oferit șansa să-și manifeste plenar această simpatie.

Odesitul Valentin Kataev, autorul celebrei povestiri Beleet parus odinokii... („Albește o pânză solitară...”), care cunoştea bine raionul Moldovanca din Odesa, era curios să vadă şi Basarabia cea mare. De aceea, în biografia lui sunt câteva întâlniri memorabile cu acest plai. Prima el a descris-o într-o ediţie jubiliară Moldova la 50 de ani (Chișinău, 1974):

„ – Vorbeaţi adineauri că acum câteva zeci de ani Dvs., tânăr militar, aţi trecut prin Chişinău şi cu greu aţi găsit loc pentru odihnă. Acum sunteţi la noi pentru a doua oară. Am vrea să aflăm impresiile Dvs. despre Chişinăul de astăzi şi îndeobşte despre locurile pe care le-aţi cunoscut cândva.
– Undeva, într-o gară mică, ce se numea Saharna, pierdută într-un fundac al pământurilor, am admirat înfloririle buiece ale primăverii şi apusurile liliachii ale lunii lui cuptor. Pe plaiurile Moldovei am cules primele impresii despre lume. Nistrul a fost acel râu, care pentru prima dată mi-a legănat imaginaţia şi visurile. Tatăl meu citea din Puşkin şi eu mă pomeneam alături de ţiganii, ce rătăceau prin Basarabia de odinioară, împărţeam împreună cu ei nevoile şi durerile. Vreau să aduc mulţămirile mele sincere norodului moldovenesc, căruia îi datorez primele mele lecţii de viaţă.

Loading...


În vara lui 1917 m-am pomenit la Chişinău. De-a lungul ulicioarelor lui întortocheate hăulea vântul ridicând spre cer nouri de praf.
Pe atunci auzisem multe despre legendarul Kotovski. Vroiam să-l văd. Am rămas uimit, când într-una din zile, trecând pe la redacţia uneia dintre revistele basarabene, redactorul îmi spuse:
Iată că aş putea să vă fac cunoştinţă cu Kotovski…

Mă petrecu într-una din camerele întunecoase ale redacţiei, unde stătea lângă fereastră un om zdravăn, înalt, tuns chilug, cu scântei în ochi…
M-am recomandat sfios.
– Kataev!
– Desigur, vă cunosc… după lucrările Dvs., pe care le-am citit, când stăteam la Odesa la închisoare.
Am mai schimbat câteva vorbe. Kotovski mi-a insuflat încredere în cauza noastră, pentru cauza norodului, m-a făcut să înţeleg ce înseamnă a munci şi a lupta pentru norod, atunci când se cere…
Plecând din Moldova, eu voi lua cu mine cele mai calde sentimente pentru truditorii acestor meleaguri în floare, pentru oamenii harnici, cu care am avut atâtea convorbiri interesante, pentru minunata capitală a Moldovei, care nu numai că a devenit de nerecunoscut, dar îşi întinde aripile albe tot mai sus şi mai sus!”

A doua întâlnire a avut loc în perioada interbelică, dar s-a produs în lipsa lui V. Kataev. Adică la Chișinău a venit în anul 1931 doar piesa lui Quadratura cercului, montată la Teatrul Național din localitate. Montare care a stârnit o mare vâlvă în cercurile intelectualității basarabene. Unii acceptau punerea în scenă a unui spectacol după o lucrare scrisă de un autor sovietic, alții detestau acest lucru. Leonid Cemortan, cunoscător profund al acestei teme, scrie:
„...la 6 octombrie 1931, este lansată o nouă premieră
- Quadratura cercului de Valentin Kataev, spectacol apreciat în contradictoriu.

La alcătuirea planului repertorial I. Livescu a motivat alegerea acestei piese, traduse din limba rusă de Şerban Cioculescu, prin faptul că trebuia să ţină cont de preferinţele minoritarilor şi că ea este „o minunată satiră adusă comunismului şi căsătoriei libere inadmisibile”. După premieră însă ziarul Basarabia, trecând în revistă rolurile şi înşiruirea deficienţelor interpretării, ajunge până la urmă la concluzia că includerea acestei piese în repertoriu a fost o gravă greşeală, deoarece „ea nu are nimic naţional şi anticomu¬nist”. Şi constatând că „dl Livescu cade în păcat chiar de la a doua premieră” şi, sugerând că gazeta nu va înceta lupta pentru înlăturarea directorului-concesionar, încheie cu legământul „Nu ne vom lăsa nici până în pânzele albe”. Cu altă ocazie acelaşi ziar afirmă că, în general, montarea Quadratura cercului la teatrul din Chişinău a fost un insucces.

Mai nepărtinitoare şi analitică apare recenzia din Rampa (11-X-1931). Menţionând că premiera Quadratura cercului e un spectacol care iese din cadrul obişnuit al repertoriului teatral românesc, ziarul defineşte piesa ca fiind „o comedie de moravuri sovietice” şi expune pe scurt conţinutul ei.

Doi comsomolişti studenţi - Vasia şi Petia, care locuiesc în aceeaşi cameră din cămin se căsătoresc înregistrându-şi căsătoria în aceeaşi zi, fără a şti unul de altul. Fiind nevoiţi să locuiască acum tuspatru şi neştiind ce va spune unul de celălalt, se ajunge la situaţii comice bine exploatate de actori. Dar, continuă autorul cronicii, fatalul se întâmplă - Vasia se îndrăgosteşte de Tonia, soţia lui Petia, intelectuală şi colegă de cursuri, iar Petia, îndoctrinat şi flămând, se aprinde după Ludmila, nevasta celuilalt, neînscrisă în comsomol, dar bună gospodină. De aici o serie de încurcături. Intriga se leagă în momentul când un şef al comsomolului îi surprinde îmbrăţişându-se şi face firească încurcătură: el anunţă tovarăşilor veniţi să sărbătorească evenimentul căsătoriei, perechile invers de cum erau înregistrate. Tin¬erii sunt nevoiţi pentru moment să se preteze la joc, cu toate protestele unui poet care cunoaşte situaţia reală. Până la urmă se îmbrăţişează şi se sărută după strămoşescul obicei - fireşte nu după înregistrarea oficială.

După cum subliniază ziarul, din spectacol reiese clar ideea finală - numai dragostea poate apropia trainic sufletele.
Rolul lui Vasia era interpretat cu resurse discrete, reţinut de Costache Antoniu, „un bun artist de comedie”, fiind „susţinut aproape egal” de Ion Stănescu (Petia). Intelectuala Tonia, înfăţişată de An-gela Antoniu era „zglobie şi simpatică”, iar „Liudmiluşka” Tanţei Brătăşeanu, cu un temperament viu, care însă cerea un control mai riguros în gesturi. După părerea cronicarului, noul angajat, Cezar Rovinţescu, a întruchipat un profil reuşit al unui poet, iar jocul lui Nicolae Burghelea a fost în genere corect. Concluzia generală a croni¬cii e că Quadratura cercului e „un spectacol foarte interesant”.

Comedia a fost jucată în repetate rânduri şi reluată în stagiunile următoare.”
(Leonid Cemortan Teatrul Național din Chișinău (1920-1935)(Chișinău, 2000).
În 1972 a fost iarăşi la Chişinău. Ultima întâlnire a lui V. Kataev cu Basarabia s-a produs în 1976, când el a venit la Chişinău în fruntea delegaţiei scriitorilor sovietici la serbarea Zilelor literaturii sovietice din Moldova. A fost purtat în acel septembrie frumos prin mai multe sate, a avut întâlniri la Uniunea Scriitorilor, iar fotograful Nicolae Răileanu l-a surprins plimbându-se pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Deşi în etate, era un bărbat vioi, pus pe glume şi nimeni nici nu bănuia că în acea perioadă el scria una din cele mai interesante lucrări ale sale, o scriere autobiografică intitulată Almaznîi moi veneț („Coroana cu diamante”), (Chișinău, 1986)…

La Odesa cei doi eroi ai lui V. Kataev, din povestirea Beleet parus odinokii... („Albește o pânză solitară...”), pomenită mai sus, au devenit nu numai figuri celebre, ci şi personajele unui ansamblu sculptural.
Probabil că Chişinăul este în drept să răspundă la sentimentele afective ale celebrului scriitor Valentin Kataev şi să-i fixeze numele pe unul dintre edificiile sale de cultură, o şcoală, o bibliotecă, un teatru…

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 08:01

ROMÂNIA / 1.815 infecții, 206 pacienți vindecați. 43 de persoane au murit din cauza COVID-19

ROMÂNIA / 1.815 infecții, 206 pacienți vindecați. 43 de persoane au murit din cauza COVID-19

 În România au fost confirmate, până acum, 1.815 infecții cu coronavirus. 206 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:53

VIDEO / De ce spălatul pe mâini funcţionează împotriva coronavirusului şi a altor patogeni?

VIDEO / De ce spălatul pe mâini funcţionează împotriva coronavirusului şi a altor patogeni?

 Autorităţile ne recomandă să ne spălăm mânile cu apă şi săpun cel putin 20 de secunde. De când situaţia coronavirusului a devenit o problemă internaţională, autorităţile din sănătate şi nu numai au emis o serie de recomandări şi avertismente prin care am...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:38

Ce minciuni mai zice presa pro-rusească: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populația”

Ce minciuni mai zice presa pro-rusească: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populația”

 Un raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell, a identificat peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse. Josep Borrell a invocat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:33

Accident ȘOCANT cu implicarea unui Mercedes / FOTO

Accident ȘOCANT cu implicarea unui Mercedes / FOTO

Un tânăr a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasa s-a izbit violent într-un copac. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 06:55, pe traseul R-12, între localitățile Sofia și Pelinia, din raionul Drochia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:33

Rămân deschise drumurile din România? Ce restricţii impun ordonanţele militare privind circulaţia

Rămân deschise drumurile din România? Ce restricţii impun ordonanţele militare privind circulaţia

Ministrul Transporturilor a oferit detalii despre restricţiile impuse pe şoselele sau căile ferate din România. Ce decizii stricte ia statul român în domeniul transporturilor pentru a limita răspândirea COVID-19?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:17

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:11

Horoscopul zilei de azi, LUNI 30 MARTIE 2020. Marte intră azi în Vărsător! Toți pentru unul și unul pentru toți!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 30 MARTIE 2020. Marte intră azi în Vărsător! Toți pentru unul și unul pentru toți!

 Iata horoscopul zilei de azi LUNI 30 MARTIE 2020 ; incepe o noua saptamana, incepe o noua luna, cea de-a doua a primaverii care ne-a incercat pe toti intr-o forma sau alta. Pana la ziua pacalelilor 1 aprilie mai sunt 2 zile si luna martie se termina in forta, cu intrarea lui Marte, planeta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 30 Martie 2020, ora: 00:52

Istorii necunoscute /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

Istorii necunoscute /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

Partidul Socialist Japonez a avut relații strânse și a primit sprijin din partea Chinei comuniste, iar majoritatea membrilor săi au susținut marxismul. Inițiativa acestui partid a fost apropierea Japoniei de China și instituirea unui regim politic similar - o Japonie comunistă sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 00:28

FOTO / DODON sfidează CARANTINA și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. „Garantul Constituției” a șters comentariile INCOMODE

FOTO / DODON sfidează CARANTINA și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. „Garantul Constituției” a șters comentariile INCOMODE

Șeful de la MAI, Pavel Voicu, afirmă  că, în următoarele zile, autoritățile ar putea interzice în general ieșirea din case. Potrivit fostului consilier al lui Dodon, dacă va fi luată o astfel de decizie, cetățenii vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 19:38

Frica de moarte în faţa coronavirusului

Frica de moarte în faţa coronavirusului

 Probabil că nu este om în lume care să nu fi auzit de coronavirus. Şi probabil că sunt puţini, tot mai puţini, cei cărora această minusculă existenţă, COVID 19, să nu le fi afectat în vreun fel viaţa. Dar, ne-a schimbat sau o să ne schimbe ameninţarea prin care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 17:18

Daily Mail Lilieci, câini și pisici se vând din nou pe piețele din China | Iepuri sunt sacrificați pe podele îmbibate de sânge, în timp ce comuniștii din China sărbătoresc „VICTORIA” asupra coronavirusului

Lilieci, câini și pisici se vând din nou pe piețele din China | Iepuri sunt sacrificați pe podele îmbibate de sânge, în timp ce comuniștii din China sărbătoresc „VICTORIA” asupra coronavirusului

Liliecii, câinii, pisicile şi alte animale domestice sau sălbatice sunt din nou disponibile în pieţele din China, în timp ce Beijingul sărbătoreşte „victoria” asupra coronavirusului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 17:16

Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce și dona viziere sistemului medical și implementează proiectul în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 15:57

STOP CADRU / Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, surprinsă într-un supermarket fără MASCĂ și MĂNUȘI (FOTO)

STOP CADRU / Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, surprinsă într-un supermarket fără MASCĂ și MĂNUȘI (FOTO)

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a fost surprinsă într-un supermarket fără mască și mănuși. Imaginea care dovedește acest lucru a a juns virală pe Facebook și a stârnit criticile internauților.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 14:03

ANALIZĂ /// Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

ANALIZĂ /// Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

În întreaga lume, pandemia de coronavirus se află pe prima pagină a tuturor ziarelor, iar spitalele au devenit locuri în care medicii luptă, cotidian, împotriva unui dușman nevăzut și tăcut. Dar letal. Cazurile de infecție cu noul coronavirus cresc de la oră la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 14:01

INFORMAȚII OFICIALE /// Coronavirusul se transmite prin aer?

INFORMAȚII OFICIALE /// Coronavirusul se transmite prin aer?

​Coronavirusul COVID 19 NU se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, arată Organizația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 13:24

opinie Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre ISTERIA coronavirusului: Măsurile sunt ABSURDE și primejdioase (VIDEO)

Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre ISTERIA coronavirusului: Măsurile sunt ABSURDE și primejdioase (VIDEO)

A fost profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și șeful Institutului de Igienă și Microbiologie Medicală. Este unul dintre cei mai citați oameni de știință germani. În acest interviu își exprimă părerea despre isteria creată de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:55

Dezvăluiri INCREDIBILE despre medicul ucis de COVID-19: „A fost supusă PRESIUNILOR să nu spună cum a fost INFECTATĂ”

Dezvăluiri INCREDIBILE despre medicul ucis de COVID-19: „A fost supusă PRESIUNILOR să nu spună cum a fost INFECTATĂ”

Cea de-a doua victimă a Coronavirusului de tip nou în Republica Moldova, medicul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) în vârstă de 79 de ani, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Chiar dacă a fost numită „erou al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:30

Coronavirus: Olanda a retras 600.000 de măști defecte importate din China

Coronavirus: Olanda a retras 600.000 de măști defecte importate din China

Olanda a retras sute de mii de măşti importate din China şi distribuite în spitalele olandeze pentru a face faţă pandemiei de COVID-19, deoarece nu răspundeau criteriilor de calitate, a informat sâmbătă Ministerul Sănăţii, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:14

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai, George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai,  George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

  Fundația Soros-Moldova alocă de urgență o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou (COVID-19). „Banii îi vom direcționa, în primul rând, celor care au nevoie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:03

ULTIMA ORĂ /// 11 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 11 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 2 sunt suspecte, 14 se află în carantină și 103 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Martie 2020, ora: 10:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:17

opinie Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Generația politică actuală a comis două păcate îngrozitoare față de națiunea română: a închis Institutul "Cantacuzino" și a renunțat programatic la Re-unirea Basarabiei cu țară. Fiecare dintre aceste două păcate sunt suficiente pentru a le asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:09

VIDEO LIVE / Informații de ULTIMĂ ORĂ despre situația privind COVID-19 în R.Moldova

VIDEO LIVE / Informații de ULTIMĂ ORĂ despre situația privind COVID-19 în R.Moldova

Briefing susținut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, de prezentare a informațiilor actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou, la nivel național

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)