Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:08
Abonamente

Istorie 5 Iulie 2017, ora 05:01    Din editia print

ÎN CULISILE ISTORIEI: O dinastie de cărturari

Marime Font

Istoria literaturii mi s-a părut întotdeauna un tărâm al miracolelor și surprizelor nemaiînchipuite. Așa a fost și în cazul Anei Luțcan-Leahu. Un nepot, poetul Andrei Luțcan de la Sângerei mi-a dat un număr de telefon, care era al fiului ei, Gheorghe Leahu.

O scurtă convorbire telefonică a dezlegat o enigmă literară:

„Bucureşti 10.01.2015
Stimate D-le Iurie Colesnic,


Mi-am amintit permanent şi toată viaţa că m-am născut în Chişinău pe 10 mai 1932 (de ziua Regelui şi a Monarhiei), ca CETĂŢEAN ROMÂN.
Mă bucur că arh. Alex Budişteanu mi-a relatat despre scrierile dvs. privind ISTORIA NECUNOSCUTĂ A BASARABIEI.
Vă trimit un curriculum vitae ca să faceţi o idee în ce măsură eu mi-am cinstit locurile natale şi originile mele ereditare.
În ultimele mele albume tipărite, am făcut descrieri ale anilor mei de tinereţe şi vă voi trimite (dacă consideraţi că e necesar) câteva pagini xerografiate...


Părinţii mei au fost:
Theodor Leahu (17.01.1889-06.01.1970)
Ana Leahu (01.03.1904-25.01.1982)
Sunt înmormântați la Făgăraş unde ne-am refugiat cu toţii: tata, mama, sora mea Ludmila şi subsemnatul – Gheorghe Leahu.”

Arhitectul Gheorghe Leahu e autorul unor frumoase și importante cărți despre arhitectura Bucureștiului și nu numai. A moștenit probabil talentul mamei, scriitoarea Ana Luțcan-Leahu. În scurtă vreme am primit de la București un plic mare cu materiale din care am extras niște pagini de memorii.

Amintirile arhitectului Gheorghe Leahu sunt extrem de prețioase din două motive: varsă lumină peste biografia mamei sale Ana Luțcan-Leahu, iar pe de altă parte ne arată Chișinăul și Basarabia în toiul unor evenimente epocale și tragice:
„Oraşul şi ţinutul natal
În România interbelică, în Basarabia, într-una din cele două capitale surori ale Moldovei istorice: Iaşi şi Chişinău, dintr-un neam de răzeşi statorniciţi în preajma codrilor Orheiului şi din alt neam de preoţi şi intelectuali luminaţi din ţinutul Bălţilor, m-am născut eu.
Părinţii tatălui meu, GHEORGHE şi OLIMPIADA LEAHU, ţărani înstăriţi din satul Cegoreni (jud. Orhei), şi părinţii mamei mele FILIP şi XENIA LUŢCAN din satele Cucioaia  Cubolta (jud. Bălţi) sunt cele două izvoare unite şi împletite în şuvoiul ereditar din care se trage şi sângele meu.
În timp ce locuitorii Chişinăului meu natal se pregăteau să participe la defilare de ziua naţională a României, de 10 MAI  ZIUA REGELUI, Ana, mama mea, s-a internat la maternitate şi m-a adus pe lume în dimineaţa zilei de 10 mai 1932. Aşa am devenit prin destin: „monarhist din naştere".

Numele de botez mi-l trag de la bunicul meu patern, GHEORGHE LEAHU, din satul Cegoreni sau Cihorăni, cum i se spunea acolo, gospodar de frunte, cunoscut şi respectat şi în şiragul de sate învecinate: Bieşti, Slobozia şi Chiperceni.
Când după ce „consiliul de familie" a hotărât ca eu să port numele ereditar de Gheorghe, la primul ospăţ al neamurilor, bunicul  „Moş Gheorghe Leahu"  nu şi-a putut stăpâni bucuria şi ridicându-mă în braţe a decretat: ,Aista-i stâlpul Cihorănilor". Aşa-mi spunea mereu de câte ori ne întâlneam.

Bunicul m-a investit atunci, în anii 1932-1933, să fiu stâlpul neamului meu. Bunicul: Moș Gheorghe era bine clădit, cu mâini aspre şi muncite de hărnicie şi cu o faţă de om blajin şi cumpătat, din care te priveau doi ochi albaştri ca cerul Basarabiei.
Bunica, Olimpiada, născută Hodorogea, era botezată aşa, după numele sfintei din calendar, din ziua în care a apărut pe lume. Avea o ţinută de regină, era un prototip de frumuseţe moldovenească, cu chip deosebit, sculptat parcă în marmură, ce stăpânea cu autoritate treburile gospodăreşti, ajutată (când venea tot neamul nostru acolo) de stoluri de fete şi femei din sat.

Nu pot trece mai departe, fără să subliniez cu litere de foc, că absolut toţi ţăranii, din toate satele Basarabiei din locurile unde s-au născut strămoşii mei, erau 100% români, care vorbeau româneşte, jucau la hore româneşte şi, în pofida celor 106 ani de ocupare a Basarabiei (între 1812  1918) de către Rusia ţaristă, ei nu vorbeau decât româneşte.

Aşa cum era tradiţia ţăranilor moldoveni şi a celor din toată ţara, în familia Gheorghe şi Olimpiada Leahu s-au născut mai mulţi copii, trei fete şi doi băieţi.

Primul născut era Theodor, tatăl meu (n. 1889), apoi Maria Păduraru (n. 1893): naşa mea de botez, măritată a doua oară în 1921, cu avocatul Teodor Păduraru; Ana Călugăru (n. 1897), măritată cu preotul Mitrofan Călugăru; Eugenia Radu (n. 1898), măritată la Arad cu celebrul medic pediatru Cornel Radu, fost director al Spitalului de copii Arad, ales primar al Aradului şi devenit ministru al Sănătăţii în perioada interbelică, şi mezinul Xenofon Leahu (n. 1903), strălucit inginer constructor.

Din aceste cinci vlăstare ale bunicilor s-au născut nouă copii: Mia şi Gheorghe Leahu (arhitecţi), Anatol Păduraru (medic veterinar) şi fratele său din prima căsătorie a naşei  Nicolae Costenco (reputat scriitor al Basarabiei), Beatrice şi Nelu Radu (medici), Eugenia şi Şura Călugăru (zootehnişti) şi Alexandru Leahu (profesor universitar - muzicolog).

Sora mai mare a tatălui meu: Măria Leahu s-a măritat în februarie 1913, pentru prima dată când avea 20 de ani, cu nobilul de origine polono-ruso-moldovenească Fiodor Costenco. În urma acestei căsătorii, la 21 decembrie 1913 se naşte la Chişinău Nicolae Costenco, viitorul poet şi scriitor. Naş la botezul lui, ce a avut loc la Biserica Sf. Ilie, a fost tatăl meu Theodor Leahu.

Nicolae Costenco  Colea, era cel mai mare dintre toţi verii mei, cu care ne întâlneam în fiecare vară la Cegoreni, în casa bunicilor. Acolo, noi, nepoţii neamului Leahu, ne adunam ciorchine în jurul său, fascinaţi de povestirile fantastice, pe care el le inventa pe loc şi le interpreta ca un veritabil actor în faţa noastră.

Tatăl lui Colea, după 1918 şi-a părăsit familia şi a dispărut în Rusia.
Nicolae Costenco era un personaj fermecător. Tatăl meu l-a îndrăgit foarte mult şi l-a ocrotit până când au venit anii refugiului şi ni s-a destrămat toată viaţa pe care am trăit-o până atunci.

La poalele unui deal acoperit cu livezi de nuci, peri şi meri, cu o vie răsturnată peste coama dealului în bătaia soarelui, se înălţau casele bunicilor. Te întâmpinau în curtea pătrată, dreaptă şi largă două corpuri de clădiri: lateral în dreapta casa strămoşească veche, lungă, scundă, din chirpici, acoperită cu stuf, cu prispă, cu multe odăi în care era şi dormitorul bunicilor, bucătăria, cuptorul de copt pâine, cozonaci şi plăcinte, numeroase cămări, iar în spate prisaca cu stupii de albine, şoproane, grajduri, coteţe şi grădina de zarzavaturi. Bunicul mai avea şi o pivniţă răcoroasă, săpată adânc în malul dealului, unde se aflau aliniate poloboacele (butoaiele) cu vinuri moldoveneşti din soiuri alese. În axul curţii era ridicată casa arătoasă a oaspeţilor, cu pridvor străjuit de ronduri de flori, cu încăperi înalte şi spaţioase.
În vacanţele de vară, dar mai ales de Paşti, ne adunam la Cegoreni, toate neamurile, poate 15-20 de persoane, toţi fraţii şi surorile tatei cu soţiile şi copiii, care se năşteau în diferitele colţuri ale României, devenind verii mei.

Părinţii mamei mele: ANA LUŢCAN, căsătorită LEAHU, se trăgeau din judeţul Bălţi, din locuri mai apropiate de Prut, râul ce traversează cele două jumătăţi ale Moldovei lui Ştefan cel Mare.

Filip Luţcan, bunicul meu, învăţător în satul Cucioaia, a luat-o de nevastă pe Xenia Halippa, din satul Cubolta, sora lui Pan Halippa, cel ce va deveni unul din cei mai importanţi luptători pentru Unirea Basarabiei cu România de la 1918.
În Cucioaia, sat cu dealuri domoale, cu livezi şi pământuri roditoare, s-au născut în familia FILIP şi XENIA LUŢCAN trei copii: o fată şi doi băieţi. Ca şi în familia bunicilor mei paterni, unde tatăl meu, Theodor Leahu, era primul născut şi în familia Luţcan, Ana, mama mea, a fost primul copil născut (1904), apoi a urmat Anton (n. 1908) şi ultimul Vasile (n. 1913). Mama a absolvit vestitul liceu eparhial din Chişinău, condus de directoarea sa Elena Alistar (deputată în Sfatul Ţării şi fondatoare a Ligii Femeilor din Basarabia).

Fratele său, Anton Luţcan, s-a preoţit, iar Vasile Luţcan a absolvit Filologia şi a devenit profesor de limba română.

Din familia Luţcan s-au născut numai trei urmaşi. Din căsătoria mamei cu tatăl meu am apărut noi doi: sora mea Mia şi eu, Gheorghe Leahu, iar din căsătoria preotului Anton Luţcan cu mătuşa mea Lidia, un singur băiat Leon, căruia după cotropirea Basarabiei, i-am pierdut urma. Unchiul meu, Vasile Luţcan, s-a căsătorit cu profesoara Tamara Rusu şi n-au avut copii. Din neamul Luţcanilor până la sfârşitul vieţii sale, unchiul Vasea (Vasile Luţcan) a ţinut foarte mult la mine. El a fost rudă din partea mamei, cea mai apropiată de sufletul meu, semănăm ca înfăţişare, la culoarea ochilor, părului şi sprâncenelor, şi ne-am urmărit an de an cu dragoste, el fiind profesor de limba română, iar eu un discipol al său.
Theodor Leahu, tatăl meu, avea un deosebit talent financiar. Mânuia cu uşurinţă uimitoare calculatorul acelor vremuri - abacul şi ţinea, cu pricepere, evidenţa contabilă a întreprinderilor şi proprietăţilor sale. Ajunsese prin muncă şi competenţă în Chişinău, pe la 40 de ani, în anii 1925-1940, un om foarte înstărit şi prosper. Basarabia era mare producătoare de cereale, iar tata, asociat cu alţi investitori, conducea fabrici de spirt la Tighina şi Comrat şi Fabrica de bere „Boemia” din Chişinău. Cumpărase în 1929 casele din centrul Chişinăului, în care ne-am născut noi cei doi copii. Fapt deosebit pe atunci, când oraşul era străbătut doar de trăsuri cu cai şi birje, era că tata era proprietarul unui automobil cu şofer personal, înmatriculat la Tighina, care-l ducea pe şoselele pietruite şi prăfuite ale Basarabiei spre numeroasele sale afaceri. Fiind cel mai vârstnic dintre cei cinci fraţi ai săi, era considerat înţeleptul şi sfătuitorul familiei. L-am iubit şi l-am admirat pentru dragostea pe care ne-o arăta, pentru caracterul său, în care se împleteau bunătatea, echilibrul sufletesc şi credinţa în Dumnezeu. Fusese prin anii ‘30 în pelerinaj la Athos în Grecia, la „Sfântul Munte", de unde a adus o cruciuliţă de aur, pe care-o purta permanent la gât şi care-l ocrotea şi-i purta noroc. Mergeam duminică de duminică la slujbele de la Biserica Sfântul Ilie, unde tata era ctitor. Acolo, când am împlinit 6 ani tata „m-a angajat" să particip la slujbele religioase împreună cu un alt băiat. Îmbrăcaţi în stihare confecţionate din stofe strălucitoare ca ale preoţilor, având cusute pe spate cruci tivite cu şnururi aurite, întregeam momentele solemne la citirea Evangheliei sau la Sfinţirea Darurilor pentru împărtăşanie. Preoţii şi diaconii foloseau uşile împărăteşti din axul iconostasului, iar noi doi apăream din altar prin uşile diaconeşti laterale, ţinând în mâini lumânări albe uriaşe. Ne încrucişam traseul într-un ritual prestabilit. Tot noi „ucenicii Domnului” pregăteam după ce ieşeam afară din altar pe o uşiţă, cădelniţele de tămâiat pe care le învârteam până când jăraticul se înroşea şi arunca scântei. La numeroasele şi bogatele praznice şi parastase basarabene, adunam într-o firidă din altar colacii, porţiile de colivă şi vinul dăruite preoţilor.

Am insistat asupra acestui pasaj, întrucât la vârsta de 6 ani, când nu-mi completasem educaţia cu „cei 7 ani de acasă” am comis un „mare” păcat. Noi doi „slujbaşi ai Domnului” transportam în firida din altar pomenile primite. Între timp, preoţii continuau slujbele în biserică. La început am gustat câte-o înghiţitură, două din fiecare colivă. După multe duminici... de serviciu, eram sătui şi am început să alegem numai „ornamentele”. Suprafaţa colivelor era acoperită cu un strat alb imaculat de zahăr pudră, iar bomboanele şi bucăţile de ciocolată smulse lăsau goluri vizibile, ca nişte mici cratere.

Atunci, la şase ani, mi-am descoperit talentul de viitor arhitect restaurator. Răream şi reaşezam bomboanele pe alte poziţii, cu alte motive decorative inventate şi netezeam atât de atent stratul de zahăr de suprafaţă, încât trataţia noastră de păcătoşi din altar, nu lăsa nici o urmă.
Timp de opt ani până în 1940, am trăit împreună cu sora mea Mia - Ludmila, o copilărie de vis. Locuiam în centrul Chişinăului, într-un ansamblu cu mai multe corpuri de case boiereşti şi moderne, pe Strada Universităţii nr. 41. Peste drum era Grădina Soborului, parcul cu arbori seculari dominat de uriaşa Catedrală ortodoxă „Soborul”, de clopotniţa înaltă şi de Arcul de Triumf aflate şi acum la kilometrul „0" al Chişinăului.
Mama, Ana Luţcan-Leahu, fiinţă frumoasă cu suflet delicat, mi-a transmis genetic talentul la desen. Desena şi ea cu har portrete în tuş sau în creion şi-şi uimea oaspeţii care veneau în casa noastră alcătuind din zaţul de cafea, pe farfurioare, cu un beţişor, portrete şi plăsmuiri de fiinţe fantastice.

Amândoi părinţii vorbeau o limbă românească perfectă, dar mama era şi scriitoare, şi poetă, ce-şi tipărea gândurile şi versurile în revista „Viaţa Basarabiei", unde director era unchiul meu Pan Halippa. Mama a fost cea care mi-a dăruit ca moştenire „limba maternă română” pe care o foloseau cu talent literar şi fraţii săi, unchii mei, poeţii Anton şi Vasile Luţcan.

Am avut noroc de părinţi binecuvântaţi de Dumnezeu. Au fost stimaţi de toţi cei ce i-au cunoscut şi în timpurile îmbelşugate dinainte de război, dar şi-au purtat demnitatea şi ţinuta impecabilă de oameni şi părinţi şi în vremurile grele prin care am trecut apoi ca refugiaţi...”

(Continuare în numărul următor)

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:05

IMAGINEA ZILEI / Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

IMAGINEA ZILEI / Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

 Președintele Donald Trump i-a făcut cadou președintelui Klaus Iohannis o șapcă albă inscripționată cu mesajul ”Make Romania great again”, potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială. Imaginile îl arată pe Iohannis probând șapca în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:01

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:00

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:56

Maia Sandu nu se lasă intimidată de socialiști și insistă să comemoreze pe 23 august victimele celor două regimuri CRIMINALE - COMUNIST și NAZIST

Maia Sandu nu se lasă intimidată de socialiști și insistă să comemoreze pe 23 august victimele celor două regimuri CRIMINALE - COMUNIST și NAZIST

Cabinetul de Miniștri va emite astăzi o dispoziție prin care data de 23 august este recunoscută drept Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:35

Astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50

Astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:43

Năstase nu vrea să se certe cu Dodon și să piardă puterea: „Majoritatea guvernamentală funcționează satisfăcător”

Majoritatea de guvernământ va putea menține echilibrul existent, dacă nimeni nu va „depăşi graniţele”. Declarația aparține liderului partidului Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:17

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, este învinuit de procurori pe alte trei capete de acuzare. Este vorba de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:02

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere nerecunoașterea procedurii prin care Ilan Shor a vândut 95% din compania Avia-Invest, care deține concesiunea Aeroportului, către o companie britanică, și reîntoarcerea obiectivului în gestiunea statului.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 09:21

21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 21 august, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 August 2019, ora: 08:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 21 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 00:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 00:40

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 00:27

Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 00:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 00:10

Animalele în vis au o conotaţie aparte atât psihologică dar şi ezoterică, în principal datorită relaţiei în lanţul trofic pe care omul o are cu acestea. Iepurele este considerat un animal blând, în principiu, agil şi chiar sacru pentru unele popoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 August 2019, ora: 00:05

Lasagna este unul din cele mai vechi preparate italiene. Reţeta ei era menţionată şi în cărţile de bucate din Roma Antică. Dacă eşti unul din fanii acestei specialităţi, iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Domnica Manole a MINȚIT că nu l-a votat pe socialistul Țurcan? / Președintele CC a fost ales de 4 judecători (comunicat oficial)

Domnica Manole a MINȚIT că nu l-a votat pe socialistul Țurcan? / Președintele CC a fost ales de 4 judecători (comunicat oficial)

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)