Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2009, ora 16:06

In epoca Voronin, peste Partidul Comunistilor a plouat cu ordine si medalii

Marime Font

In cei peste opt ani de guvernare, liderul comunistilor moldoveni a acordat peste 2000 de distinctii de stat, toate mergand catre apropiatii si electoratul PCRM ori catre functionarii oportunisti. Cateva zeci de comunisti si simpatizanti ai regimului au fost decorati, pe durata celor doua mandate, de cate doua sau chiar trei ori. In ajunul Zilei Independentei, dar si a plecarii lui Voronin de la Presedintie, acesta a mai acordat un brat de 42 de distinctii celor care l-au servit.

 


 

 

35 de deputati si peste 30 de ministri s-au remarcat, potrivit lui Voronin, prin merite „exceptionale”, numai ca au ramas la fel de anonimi. Cine ii mai tine minte astazi pe Mihail Garstea sau Valerian Revenco, doi dintre ministrii Guvernului Tarlev 1, decorati cu „Ordinul Republicii”? Sau pe Djumberi Tonua, Afanasi Mandaji, Victor Andrusciac, Ivan Grec, Vitalie Slonovschi, Iacob Timciuc, Valentin Dragan, Serafima Borgan? In memoria colectiva acestia vor ramane doar ca o majoritate muta care executa toate zvacnirile de inteligenta ale sefului.

CINE-MPARTE, PARTE-SI FACE. Conform Legii cu privire la distinctiile de stat, „Ordinul Republicii” este distinctia suprema a RM si „se confera pentru merite exceptionale in toate domeniile de activitate intru binele Patriei si al omenirii”. Printre comunistii cei mai merituosi decorati cu acest ordin se numara: Vasile Iovv (decorat in 2002), Miron Gagauz (2003), Ivan Calin si Vadim Misin (2005), Zinaida Greceanai si Vladimir Molojen (2006), Eugenia Ostapciuc (2007), Vasile Tarlev, Mihail Rusu si Anatolie Popusoi (2008), Victor Odobescu (2009).

Mihail Rusu, aprigul comunist de la Floresti, a fost decorat in toamna lui 2001 cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar in 2008 - cu „Ordinul Republicii”. In 2002, ministra Zinaida Greceanai a fost decorata cu „Ordinul de Onoare”, iar peste patru ani - cu „Ordinul Republicii”. In 2005, Anatolie Popusoi, directorul general al Agentiei „Moldsilva”, a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar la sfarsitul lui 2008, „pentru merite exceptionale”, cu distinctia suprema. Legat de acest personaj, vom mentiona ca in 2000, din functia de presedinte al Partidului Democrat Agrar, el a facut declaratii anticonstitutionale in sustinerea regimului de la Tiraspol. Potrivit legii, el nu ar fi trebuit sa primeasca aceste distinctii, care i se pot retrage in orice clipa. In alte cazuri ex-presedintele a acordat distinctii fara logica, in descrestere. In 2006 il decoreaza pe Vasile Ursu, primarul interimar al capitalei, pentru munca depusa la reconstructia Memorialului „Eternitate”, cu „Ordinul de Onoare”, a doua distinctie civila dupa importanta la acea vreme. Peste doi ani, pentru alta „munca rodnica” la constructia tronsonului de cale ferata Cahul-Giurgiulesti, ministrului Ursu ii confera doar titlul onorific „Om Emerit”, cea mai simpla dintre distinctii.
Voronin a facut o traditie din a decora functionarii pe care i-a folosit si de care nu mai are nevoie. Mai multi astfel de ministri au fost decorati, dupa care, in cel mai bun caz, au fost facuti ambasadori, iar de cele mai multe ori, pur si simplu, au fost trimisi la odihna. Cel mai recent exemplu este cel al lui Vasile Tarlev, care l-a slujit sapte ani de zile ca prim-ministru si pe care, la „plecare”, l-a decorat cu „Ordinul Republicii”. La 17 aprilie a.c., simtind ca se apropie sfarsitul guvernarii comuniste, Voronin si-a decorat la pachet toti consilierii si deputatii nedecorati pana la acea vreme, iar acum cateva saptamani i-a acordat Ordinul „Gloria Muncii” altui fruntas comunist nedecorat, Victor Mandru. Astazi putem spune ca 80 la suta dintre deputatii PCRM au ordine in piept, ca pe timpul lui Brejnev.
Vom mentiona ca, dintre politicienii decorati, doar doi nu sunt comunisti: Dumitru Diacov, distins in 2007 cu „Ordinul de Onoare”, si cel de-al doilea presedinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, decorat in 2004 cu „Ordinul Republicii”.

„Ordinul Republicii”

Ordinul „Stefan cel Mare”

Ordinul „Bogdan Intemeietorul” (introdus in decembrie 2008)

„Ordinul de Onoare”

Ordinul „Gloria Muncii”

Ordinul „Recunostinta Patriei”;

Medalia „Meritul Militar”

Medalia „Pentru Vitejie”

Medalia „Meritul Civic”

Medalia „Mihai Eminescu”

Medalia „Nicolae Testemitanu”

Ordinul „Credinta Patriei”, clasele I, II si III

Titlurile onorifice dupa prioritate:

„Artist al Poporului”

„Maestru in Arta”

„Maestru al Literaturii”

„Om Emerit”

„Artist Emerit”

„Mester-Faur”

 

ORDINE PENTRU ELECTORATUL PROPRIU. Daca vom examina mai atent de unde provin cei decorati in „epoca Voronin”, vom vedea ca acestia acopera electoratul comunist. Teritorial, cele mai multe distinctii au fost acordate cetatenilor din raioanele de nord, autonomia gagauza si raionul Dubasari, zone unde PCRM a luat majoritatea covarsitoare de voturi. Este vorba atat de oameni simpli, de la pedagogi si directori de firme la muncitori necalificati, cat si de functionari din administratia publica locala. Din 2005, Voronin a decorat in masa functionarii din raioanele comuniste - Ocnita, Briceni, Rascani, Edinet, Dubasari, Floresti, UTA Gagauz-Yeri si mun. Balti. La fel, observam cum liderul comunist a decorat masiv si liderii de organizatii minoritare. Nicolae Gutul, fost deputat comunist, dar si presedinte al Organizatiei pentru apararea drepturilor slavilor din RM, „VECE”, a fost decorat in cateva randuri, dar si alti membri al acestui ONG au primit inalte distinctii. Un alt grup numeros de decorati este cel al veteranilor armatei sovietice.

AFACERILE FAMILIEI, MAI PRESUS DE ORICE. In ultimii ani toti managerii si directorii afacerilor despre care se stie ca ar apartine Familiei Voronin au fost decorati cu ordine de stat: in 2004 i se confera Ordinul „Gloria Muncii” lui Vladimir Colesnicenco, presedintele Consiliului de Observatori al Intreprinderii mixte moldo-canadiene „Jolly-Alon” SA; in 2005, cu acelasi ordin a fost decorat Vasile Chirca, directorul SRL „Glorinal”; tot in 2005 i se acorda Medalia „Meritul Civic” lui Victor Hvorostovschi, presedintele carmuirii Bancii Comerciale „FinComBank”. Si alti apropiati ai Familiei, precum si patronii sau directorii de firme apartinand altor comunisti, au primit onoruri: in 2004 este decorat cu Medalia „Meritul Civic” Leonid Volneanschi, directorul general al Intreprinderii mixte „Elat” SA, companie care a finantat, cu un milion de lei, campania pentru alegerile din 5 aprilie 2009; in 2004 i se acorda Ordinul „Gloria Muncii”, iar in 2009 - „Ordinul Republicii” - lui Victor Odobescu, directorul general al Uzinei mecanice „ArtMet” SA, tot el consilier comunist in Consiliul municipal Chisinau; in 2007 este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” Vladimir Plahotniuc, directorul Intreprinderii cu capital strain „Petrom-Moldova”, un apropiat si prieten al lui Oleg Voronin, cu ajutorul caruia acesta a pus mana pe multe afaceri de succes; in 2009 este decorata cu Medalia „Meritul Civic” Natalia Politov-Cangas, presedintele BC „VictoriaBank” SA, banca despre care presa a scris ca a fost preluata, in ultimii ani, cu scandal de catre Plahotniuc si fiul presedintelui; tot in acest an a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” Grigore Gacikevici, presedintele SA „Banca de Economii”, cu capital majoritar de stat, care a creditat PCRM cu peste 2 mln. de dolari pentru constructia noului sediu al partidului. Alti decorati sunt Vasili Chirtoca, presedintele Companiei „DAAC-Hermes”, care a figurat in „Afacerea Skoda”; doi presedinti ai Consiliului de directori al SA „Orhei-Vit”, despre care se vorbeste ca ar fi intrat recent in posesia Familiei; dar si multi directori si presedinti de consilii ai SRL „Lukoil-Moldova”, SA „Barza Alba”, SA „Moldova-Gaz” s.a.

DISTINC?II PENTRU SERVITORII DE CURTE. Si ziaristii care au lustruit imaginea PCRM si a lui Voronin personal au fost bagati in seama. Ion Berlinschi, Constantin Staris, Valentin Todercan, Adela Raileanu, Valeriu Renita, Boris Marian, Iuri Tiscenko sunt „cei mai de seama” jurnalisti moldoveni care au fost decorati pentru merite exceptionale in mass-media. Pentru Voronin in RM exista doar ziarele „Nezavisimaia Moldova”, „Moldova Suverana”, „Comunistul”, „Kisineovskie novosti”, revista „Moldova”, Compania „Teleradio-Moldova”, Agentiile „Moldpres” si „Novosti Moldova” si cateva ziare raionale. Caci anume catre aceste institutii s-au indreptat toate distinctiile prezidentiale. Boris Marian, redactor-sef al revistei „Moldova”, este cel mai de vaza dintre cei enumeratii, fiind decorat cu „Ordinul Republicii”. El este urmat de Constantin Staris, directorul reprezentantei Companiei interstatale „Mir” in RM, Iuri Tiscenko, redactor-sef la „Nezavisimaia Moldova”, si Rita ?vic, director general al Agentiei „Novosti-Moldova”, care au fost decorati cu „Ordinul de Onoare”. Ca si ziaristii de curte, istoricii „integrati” Alexandru Burian, Alexandru Roman, Anatolie Dubrovschi si Sergiu Nazaria au fost decorati pentru „merite remarcabile” fata de stat.

PENTRU O JUSTI?IE IMPAR?IALa SI DREAPTa. Daca mai adaugam la cei pomeniti mai sus si o armata de functionari mai mici, dar si functionari in posturi-cheie din justitie, procuratura si alte organe de forta, vom avea intregul tablou al guvernarii Voronin. Cu mult inainte de alegerile din 2009, au fost decorati patru dintre cei sase judecatori ai Curtii Constitutionale (Valeria Sterbet, Alina Ianucenco, Dumitru Pulbere, Elena Safaleru). La Curtea de Conturi e aceeasi situatie: trei dintre cei sapte membri, intre care si Ala Popescu, presedinta Curtii, au fost apreciati cu distinctii de stat. Apropo de Popescu - care in 2008 a primit „Ordinul Republicii” „pentru merite exceptionale” -, din 2001 pana in 2004 ea a fost prim-vicedirector al Cancelariei de Stat, fiind decorata de Voronin si in aceasta functie… Si alti presedinti si vicepresedinti de instante judecatoresti au fost rasplatiti pentru eforturile depuse: in 2003 Petru Railean, presedintele Curtii de Apel Economice, e decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”; peste un an este decorata si Maria Moraru, vicepresedinta la aceeasi institutie; in 2005 este decorat Iurie Bejenaru, presedintele Judecatoriei Buiucani; in acelasi an i se confera Medalia „Meritul Civic” lui Valeriu Gurbulea, prim-adjunct la acea vreme al procurorului general. Insasi Valeria Sterbet, fiind presedinta a Curtii Supreme de Justitie, a fost decorata de doua ori - in 2001 si 2006 -, ultima data cu „Ordinul Republicii”. Lista e lunga si ar putea continua, situatia repetandu-se si la CEC, si la SIS…

In pofida acestei „ploi” de ordine si medalii, in timpul guvernarii comuniste distinctiile de stat au capatat o conotatie negativa, iar posesorii lor, indiferent din ce domeniu vin, sunt priviti cu suspiciune. Noroc de cativa medici, artisti si sportivi care, banuim, au fost trecuti in decretele lui Voronin tocmai pentru a da greutate acestor ordine si medalii. Totusi, prea multi de Bodiul am avut in acesti opt ani…
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)