Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Actualitate 5 Iulie 2018, ora 11:36

ReportajÎn lumea lui Putin! Campionatul Mondial de fotbal din Rusia prin ochii unui jurnalist român / FOTO

Marime Font

Cum s-a văzut Campionatul Mondial de fotbal Rusia 2018 prin ochii reporterului GSP. ”Rusia Mondialului meu! Am călătorit 21 de zile prin țara fotbalului și am descoperit locuri și oameni care m-au fascinat. M-aș întoarce oricând, chiar dacă nu e totul perfect. Nici pe departe”, e confesiunea sinceră a lui Theo Jumătate, jurnalistul Gazetei Sporturilor la turneul final.  

În 21 de zile, am străbătut-o dintr-o parte în alta. Am atins în 11.636 de kilometri toate punctele extreme ale Mondialului. Cel mai nordic, Sankt Petersburg, minunea cu nopți albe creată de Petru cel Mare, cel mai estic, Ekaterinburg, la granița Europei cu Asia, cel mai vestic, Kaliningrad, exclava rusă cu trecut german prinsă între Polonia și Lituania, și cel mai sudic, Soci, unde poți face plajă pe malul Mării Negre, cățărându-te apoi la 2.500 de metri în Caucaz.

Am auzit cum bate și inima tătară la Kazan și am pășit pe pământul celei mai crunte și crude bătălii din istorie. La Stalingrad, unde au dispărut peste 150.000 de români.


M-am urcat în vârf de munte, la Roza Hutor, și am coborât în adâncurile pământului, în metroul “Veneției Nordului”. Mi-a fost frig la doar 7 grade, în Urali, la doi pași de Siberia, și foarte cald, la peste 35, în zona Volgograd.


Un colț de teamă, de neîncredere

Urăsc stereotipurile, însă într-un colț întunecat al minții mi-era un pic de teamă și aveam un strop de neîncredere înaintea acestei călătorii. Am fost un prost, pentru că în acele clipe nu mă gândeam la Rusia, ci la Vladimir Putin. Iar Rusia nu înseamnă Putin, cu politica lui externă agresivă și cu libertatea relativă pe care le-o oferă compatrioților într-o țară în care protestele împotriva președintelui sunt întâmpinate de multe ori cu bastoane și se încheie la fel de des în mâinile poliției.

La Kazan, vorbind cu Lenar Șamsutdinov, directorul lui Zenit, cel mai important club al momentului în voleiul internațional, un Real Madrid la fileu, el m-a sfătuit: “Singura cale de a descoperi adevărata Rusie, cea departe de clișee și de imagini negative care de multe ori sunt false, este să vii aici. Să vezi cu ochii tăi și ce e bun, și ce e rău”. La fel, mi-au zis mulți. Toți știu ce se spune despre ei în lumea largă și toți așteaptă un feedback. Vor să afle cum te-ai simțit, dacă ți-a plăcut, dacă au fost probleme…

Calzi, zâmbitori și nu pe trei cărări

Rusia înseamnă oamenii ei, care sunt altfel decât poate ni-i imaginam fără să fi fost acolo.

Sunt reci, închiși, nepăsători? Nu. Mulți dintre cei pe care i-am cunoscut și de care m-am atașat sufletește sunt calzi, deschiși și lasă orice mai au de făcut pentru a te ajuta sau pentru a-ți descrie locurile lor. Preferate ori, din contră, urâte. Ca, de exemplu, cartierul de la Ekaterinburg al foștilor membri Ceka, prima poliție secretă sovietică.

Nu zâmbesc? Valentin Filatov, fostul fotbalist al lui Zenit Sankt Petersburg, dar și al Unirii Urziceni, este una dintre cele mai vesele persoane întâlnite. Deși a trecut prin momente de coșmar, ambii părinți murindu-i într-un tragic accident rutier în drum spre stadion, la un meci în care Valentin nici nu juca. Era accidentat.


Beau întruna? Nu am văzut mai mulți mergând pe trei cărări ca acasă.
Poate s-au ascuns de mine. Vodca nu s-a pitit. Am găsit toate mărcile posibile în magazine.

Resemnare, fatalism

Asta nu înseamnă că în Rusia 144 de milioane de oameni sunt fericiți.
Nici pe departe. Am discutat cu tineri și mai puțin tineri triști, cuprinși de depresii, plini de frustrări și de neîmpliniri. De durere.

Vasili, graficianul din Ekaterinburg în vârstă de 38 de ani, nu ieșise niciodată din orașul-simbol al constructivismului și nici nu credea că va călători vreodată dincolo de granița oblastului Sverdlovsk. Deși vorbea fluent engleză. Privea totul cu un soi de fatalism, o resemnare inexorabilă în fața destinului.

Vladimir, 28 de ani, absolvent al unei facultăți tehnice, dar obligat să facă taximetrie în lipsa altui job la Volgograd, nu mai observa nimic frumos în jurul lui. Totul era descris în culori sumbre și toți erau vinovați. Mai ales Putin: “Poate că sunt unii care trăiesc bine aici, în țara noastră, dar pentru cei mai mulți nu e așa. Putin e un mafiot. În politica lui, nu există loc decât pentru el și prietenii lui miliardari.
Noi, oamenii simpli, suntem uitați”. Nu că aceste cuvinte ale lui Vladimir nu ar fi reale.

Atenție unde stați!

Rusia e mare, foarte mare, uriașă. Dacă nu ai șansa de a sta aproape de locul unde trebuie să ajungi, atunci mergi, nu glumă. Sunt orașe de zeci de kilometri, ca Volgograd, care se întinde pe 80 de kilometri de-a lungul Volgăi. Soci, cu tot cu periferii, are 145 de kilometri. Numai ca să ajungi la arenă ai nevoie de un drum cu mașina de peste 60 de minute.

Nu există decât o variantă. Pleci dimineața, te întorci seara. În cazul în care nu vrei să petreci o zi întreagă pe drum.

Niciun pericol

În timp ce eram acolo, mișcându-mă aproape și zi noapte, inclusiv prin zone mărginașe, mai puțin luminate, mă gândeam dacă aveam vreun motiv de teamă. Nu era niciunul. Securitatea era aproape totală. În afara episodului din metrou, când cei patru uzbeci mă înconjuraseră să mă bată de la o poză, n-am simțit absolut nicio clipă vreun pericol. Poliția era mereu lângă tine. Pe stradă, pe stadioane, în metrou…


Șosele ca după bombardament

Apropo de străzi, de infrastructură. Foarte bună peste tot pe unde am fost. Cu o excepție. Volgograd. Unde s-a construit și renovat mai mult prin zonele în care ajungeau oficialii FIFA. Periferia a rămas a șoselelor distruse ca după bombardament. De parcă bătălia de la Stalingrad se încheiase în urmă cu o săptămână. Și, tot la Volgograd, spațiile largi care au fost cândva verzi și care sunt acum arse de soare, uscate și uitate în paragină mi-au lăsat un gol în suflet. Acolo nu s-a mai investit. Dar stadioanele au fost peste tot de cinci stele, deși unele au înghițit atât de mulți bani, ajunși în buzunarele fără fund ale corupției. Exemplul: arena Krestovski, ridicată într-un deceniu cu 1,1 miliarde de dolari.

În afara episodului din metrou, când cei patru uzbeci mă înconjuraseră să mă bată de la o poză, n-am simțit absolut nicio clipă vreun pericol. Poliția era mereu lângă tine. 

Despre Mondial, Valentin Filatov spunea că “nu era momentul potrivit ca Rusia să organizeze și Olimpiada, și Mondialul, atât de aproape o competiție de cealaltă. Trecem printr-o situație economică destul de dificilă”. Și mai sunt mulți ruși care cred același lucru. Pentru că viața lor nu va fi mai bună o dată ce turneul se va încheia. Nici libertatea nu va crește, când îl vor critica pe Vladimir Putin.

Totuși, chiar dacă nu e totul perfect, merită să vii în Rusia. E de văzut. Iar eu mă voi întoarce într-o zi.

Sursa: libertatea.ro
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:39

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:12

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputatul din fracțiunea ACUM Platforma DA Iurie Reniță numește „rușine” alegerea lui Vladmir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CCM). Comentând subiectul, parlamentarul din Blocul ACUM spune că este dezamăgit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:07

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:05

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

 Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu, entitate politică ce se află într-o alianţă de guvernare cu Socialiştii lui Igor Dodon, a anunţat că reconfirmă cele declarate anterior, şi anume că „orice colaborare cu PSRM devine în fiecare zi tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

Arhivele nu ard Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 11:59

Angajații poliției de patrulare nu vor mai face asta! Andrei Năstase a semnat Ordinul

Angajații poliției de patrulare nu vor mai face asta! Andrei Năstase a semnat Ordinul

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase a semnat, astăzi, Ordinul cu privire la asigurarea respectării prevederilor actelor normative în domeniul controlului traficului rutier.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)