Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 5 Iulie 2018, ora 11:36

ReportajÎn lumea lui Putin! Campionatul Mondial de fotbal din Rusia prin ochii unui jurnalist român / FOTO

Marime Font

Cum s-a văzut Campionatul Mondial de fotbal Rusia 2018 prin ochii reporterului GSP. ”Rusia Mondialului meu! Am călătorit 21 de zile prin țara fotbalului și am descoperit locuri și oameni care m-au fascinat. M-aș întoarce oricând, chiar dacă nu e totul perfect. Nici pe departe”, e confesiunea sinceră a lui Theo Jumătate, jurnalistul Gazetei Sporturilor la turneul final.  

În 21 de zile, am străbătut-o dintr-o parte în alta. Am atins în 11.636 de kilometri toate punctele extreme ale Mondialului. Cel mai nordic, Sankt Petersburg, minunea cu nopți albe creată de Petru cel Mare, cel mai estic, Ekaterinburg, la granița Europei cu Asia, cel mai vestic, Kaliningrad, exclava rusă cu trecut german prinsă între Polonia și Lituania, și cel mai sudic, Soci, unde poți face plajă pe malul Mării Negre, cățărându-te apoi la 2.500 de metri în Caucaz.

Am auzit cum bate și inima tătară la Kazan și am pășit pe pământul celei mai crunte și crude bătălii din istorie. La Stalingrad, unde au dispărut peste 150.000 de români.


M-am urcat în vârf de munte, la Roza Hutor, și am coborât în adâncurile pământului, în metroul “Veneției Nordului”. Mi-a fost frig la doar 7 grade, în Urali, la doi pași de Siberia, și foarte cald, la peste 35, în zona Volgograd.


Un colț de teamă, de neîncredere

Urăsc stereotipurile, însă într-un colț întunecat al minții mi-era un pic de teamă și aveam un strop de neîncredere înaintea acestei călătorii. Am fost un prost, pentru că în acele clipe nu mă gândeam la Rusia, ci la Vladimir Putin. Iar Rusia nu înseamnă Putin, cu politica lui externă agresivă și cu libertatea relativă pe care le-o oferă compatrioților într-o țară în care protestele împotriva președintelui sunt întâmpinate de multe ori cu bastoane și se încheie la fel de des în mâinile poliției.

La Kazan, vorbind cu Lenar Șamsutdinov, directorul lui Zenit, cel mai important club al momentului în voleiul internațional, un Real Madrid la fileu, el m-a sfătuit: “Singura cale de a descoperi adevărata Rusie, cea departe de clișee și de imagini negative care de multe ori sunt false, este să vii aici. Să vezi cu ochii tăi și ce e bun, și ce e rău”. La fel, mi-au zis mulți. Toți știu ce se spune despre ei în lumea largă și toți așteaptă un feedback. Vor să afle cum te-ai simțit, dacă ți-a plăcut, dacă au fost probleme…

Calzi, zâmbitori și nu pe trei cărări

Rusia înseamnă oamenii ei, care sunt altfel decât poate ni-i imaginam fără să fi fost acolo.

Sunt reci, închiși, nepăsători? Nu. Mulți dintre cei pe care i-am cunoscut și de care m-am atașat sufletește sunt calzi, deschiși și lasă orice mai au de făcut pentru a te ajuta sau pentru a-ți descrie locurile lor. Preferate ori, din contră, urâte. Ca, de exemplu, cartierul de la Ekaterinburg al foștilor membri Ceka, prima poliție secretă sovietică.

Nu zâmbesc? Valentin Filatov, fostul fotbalist al lui Zenit Sankt Petersburg, dar și al Unirii Urziceni, este una dintre cele mai vesele persoane întâlnite. Deși a trecut prin momente de coșmar, ambii părinți murindu-i într-un tragic accident rutier în drum spre stadion, la un meci în care Valentin nici nu juca. Era accidentat.


Beau întruna? Nu am văzut mai mulți mergând pe trei cărări ca acasă.
Poate s-au ascuns de mine. Vodca nu s-a pitit. Am găsit toate mărcile posibile în magazine.

Resemnare, fatalism

Asta nu înseamnă că în Rusia 144 de milioane de oameni sunt fericiți.
Nici pe departe. Am discutat cu tineri și mai puțin tineri triști, cuprinși de depresii, plini de frustrări și de neîmpliniri. De durere.

Vasili, graficianul din Ekaterinburg în vârstă de 38 de ani, nu ieșise niciodată din orașul-simbol al constructivismului și nici nu credea că va călători vreodată dincolo de granița oblastului Sverdlovsk. Deși vorbea fluent engleză. Privea totul cu un soi de fatalism, o resemnare inexorabilă în fața destinului.

Vladimir, 28 de ani, absolvent al unei facultăți tehnice, dar obligat să facă taximetrie în lipsa altui job la Volgograd, nu mai observa nimic frumos în jurul lui. Totul era descris în culori sumbre și toți erau vinovați. Mai ales Putin: “Poate că sunt unii care trăiesc bine aici, în țara noastră, dar pentru cei mai mulți nu e așa. Putin e un mafiot. În politica lui, nu există loc decât pentru el și prietenii lui miliardari.
Noi, oamenii simpli, suntem uitați”. Nu că aceste cuvinte ale lui Vladimir nu ar fi reale.

Atenție unde stați!

Rusia e mare, foarte mare, uriașă. Dacă nu ai șansa de a sta aproape de locul unde trebuie să ajungi, atunci mergi, nu glumă. Sunt orașe de zeci de kilometri, ca Volgograd, care se întinde pe 80 de kilometri de-a lungul Volgăi. Soci, cu tot cu periferii, are 145 de kilometri. Numai ca să ajungi la arenă ai nevoie de un drum cu mașina de peste 60 de minute.

Nu există decât o variantă. Pleci dimineața, te întorci seara. În cazul în care nu vrei să petreci o zi întreagă pe drum.

Niciun pericol

În timp ce eram acolo, mișcându-mă aproape și zi noapte, inclusiv prin zone mărginașe, mai puțin luminate, mă gândeam dacă aveam vreun motiv de teamă. Nu era niciunul. Securitatea era aproape totală. În afara episodului din metrou, când cei patru uzbeci mă înconjuraseră să mă bată de la o poză, n-am simțit absolut nicio clipă vreun pericol. Poliția era mereu lângă tine. Pe stradă, pe stadioane, în metrou…


Șosele ca după bombardament

Apropo de străzi, de infrastructură. Foarte bună peste tot pe unde am fost. Cu o excepție. Volgograd. Unde s-a construit și renovat mai mult prin zonele în care ajungeau oficialii FIFA. Periferia a rămas a șoselelor distruse ca după bombardament. De parcă bătălia de la Stalingrad se încheiase în urmă cu o săptămână. Și, tot la Volgograd, spațiile largi care au fost cândva verzi și care sunt acum arse de soare, uscate și uitate în paragină mi-au lăsat un gol în suflet. Acolo nu s-a mai investit. Dar stadioanele au fost peste tot de cinci stele, deși unele au înghițit atât de mulți bani, ajunși în buzunarele fără fund ale corupției. Exemplul: arena Krestovski, ridicată într-un deceniu cu 1,1 miliarde de dolari.

În afara episodului din metrou, când cei patru uzbeci mă înconjuraseră să mă bată de la o poză, n-am simțit absolut nicio clipă vreun pericol. Poliția era mereu lângă tine. 

Despre Mondial, Valentin Filatov spunea că “nu era momentul potrivit ca Rusia să organizeze și Olimpiada, și Mondialul, atât de aproape o competiție de cealaltă. Trecem printr-o situație economică destul de dificilă”. Și mai sunt mulți ruși care cred același lucru. Pentru că viața lor nu va fi mai bună o dată ce turneul se va încheia. Nici libertatea nu va crește, când îl vor critica pe Vladimir Putin.

Totuși, chiar dacă nu e totul perfect, merită să vii în Rusia. E de văzut. Iar eu mă voi întoarce într-o zi.

Sursa: libertatea.ro
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)