Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Social 16 August 2011, ora 06:28    Din editia print

În Moldova, adopţia nu e la modă din cauza legilor şi a mentalităţii

Marime Font

Adopţia unui copil nu este nicăieri un lucru uşor, iar în unele ţări poate dura chiar şi ani de zile. În R. Moldova, în timp ce numărul celor care vor să adopte un copil a scăzut dramatic, noul Regulament de aplicare a Legii adopţiilor (adoptată în variantă nouă în 2010), ce ar fi putut facilita procedurile de înfiere, a stat în sertarele guvernanţilor şase luni, perioadă în care nu a putut fi iniţiat niciun proces de adopţie. În sfârşit, la 13 iulie 2011, Guvernul a aprobat Regulamentul, iar concluzia generală care se desprinde din acesta e că, de acum încolo, adopţia copiilor se va face mai greu în RM, fiind înăsprite condiţiile de adopţie a copiilor moldoveni. Astfel, familiile care vor dori să înfieze un copil vor trece printr-o nouă serie de proceduri, iar adopţia internaţională va fi acreditată de un consiliu special.

Între timp, astăzi în sistemul rezidenţial de îngrijire din RM - case de copii şi case-internat - rămân circa 7500 de copii. Potrivit viceministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Vadim Pistrinciuc, anual pentru îngrijirea lor statul cheltuieşte de la 30 până la 60 de mii de lei, în cazul celor cu nevoi speciale. Deocamdată, în RM nu există un registru al copiilor ce pot fi înfiaţi şi nici al persoanelor care vor să adopte. În ultimii patru ani, în RM numărul copiilor înfiaţi a scăzut de două ori, în 2010 cifra fiind de circa 160. Şi asta în timp ce numărul familiilor care sunt gata să ia acasă un copil e de, cel puţin, două ori mai mare. O scădere se atestă şi în cazul copiilor moldoveni daţi spre adopţie în afara republicii - doar 45 înfiaţi anul trecut.

Antoniţa Fonari, secretară generală a Consiliului ONG-urilor din Moldova, cunoaşte „pe propria piele” sistemul birocratic pe care îl presupune adopţia la noi - în 2007, atunci când a născut primul copil, Antoniţa a decis şi să adopte unul… Ea spune că în RM procesul de adopţie este foarte complicat, inclusiv pentru că responsabilii din domeniu nu sunt instruiţi să lucreze cu aceste cazuri. „Eu şi soţul meu nu am fost deloc susţinuţi, dimpotrivă, am fost chestionaţi la infinit şi trecuţi prin tot felul de teste-şoc. E-adevărat că am întâlnit şi oameni care lucrau în interesul copilului, dar şi mulţi dintre cei care n-aveau ce căuta în domeniul protecţiei copilului”, precizează Antoniţa Fonari, care condamnă întârzierea adoptării Regulamentului de aplicare a Legii adopţiilor. „În acest răstimp, unii copii care erau aşteptaţi să meargă într-o familie, n-au putut să facă acest lucru”, este convinsă ea. Cât priveşte reticenţa moldovenilor privind adopţia, ea crede că de vină sunt mediul şi societatea din Moldova, în care nu există suficientă informaţie în acest sens.

„Celor care mai cred că factorul genetic este determinant în dezvoltarea copilului le spun că, de fapt, 95%, e hotărâtoare educaţia şi mediul în care creşte acesta”, ne-a asigurat Antoniţa Fonari care, împreună cu soţul, educă o fiică şi un fecior, fără a face deosebire care e „de sânge” şi care - înfiat.

Loading...


Moldovenii, puţin cam rezervaţi în a adopta copii

Fundaţia „Agapedia”, condusă de Ecaterina Mardarovici, are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor abandonaţi şi a persoanelor vulnerabile. Copiii de aici sunt aduşi din maternităţi sau prin trimitere de la Direcţia municipală pentru protecţia copilului din Chişinău şi direcţiile din republică. În prezent, Centrul are în îngrijire şapte copii, care urmează să fie reintegraţi în familia biologică sau daţi spre adopţie în exclusivitate unor părinţi din Moldova. Dna Mardarovici spune că cei mai solicitaţi pentru adopţie sunt cei cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Cu cât copilul e mai mare, cu atât scad şansele ca el să fie adoptat, chiar dacă acest copil este perfect sănătos…

Dna Mardarovici crede că teama moldovenilor de a înfia un copil este determinată de mentalitate şi de păreri preconcepute, precum şi de unele interpretări legislative incorecte. „Reticenţa vine din tălmăcirea greşită a unei prevederi a legii din perioada sovietică, cu privire la secretul adopţiei. Oamenii au interpretat întotdeauna această prevedere ca pe un secret între familie şi copil. De fapt, se are în vedere secretul în raport cu familia care a abandonat copilul - instituţiile şi toţi cei implicaţi în proces sunt obligate, prin lege, să nu divulge familiei care a abandonat copilul informaţii despre familia care l-a înfiat”, explică Mardarovici. Ea consideră că vârsta optimă pentru a i se spune copilului că a fost adoptat este de 6-8 ani. Iar pentru pregătirea psihologică a copilului şi părintelui în faţa acestui aspect critic, aceştia pot consulta în prealabil psihologul şi specialiştii în domeniu, care îi sfătuiesc cum să-i vorbească copilului. „Părinţii trebuie să înţeleagă că acest copil trăieşte cu frica de a nu fi din nou lăsat, chiar şi dacă ei îl iubesc…”.

Este perfect atunci când nu părinţii aleg copiii

În cei zece ani de activitate a Centrului „Agapedia” a existat doar un singur caz în care nu s-a reuşit reintegrarea copilului în familia biologică, cât despre adopţii „ratate” - nici vorbă. Reuşita e pusă pe seama specialiştilor care aleg cu mare rigurozitate potenţialii adoptatori, dar şi a unor proceduri şi condiţii riguroase, prima regulă fiind cea că familia nu-şi va alege singură copilul.

Aşadar, după ce familia se prezintă cu dosarul care confirmă că este eligibilă pentru adopţie, aceasta urmează să fie consultată de un psiholog. Urmează o vizită acasă, pentru a stabili cărui copil i se potriveşte familia respectivă. Criteriile de selecţie sunt adesea stabilite după temperament şi uneori după asemănările fizice, dar nu e obligatoriu. Sunt situaţii când familiile care îşi doresc cu disperare un copil, iniţial, sunt de acord cu toate condiţiile, însă în discuţiile formale specialiştii identifică anumite neconcordanţe. Bunăoară, aceştia consideră că un copil ce provine dintr-o familie de alcoolici sau de la o femeie traficată ar putea fi la fel, ulterior… În chestionar aceste aspecte nu pot fi sesizate, dar în discuţiile cu specialistul ele ies neapărat la suprafaţă.

„Nu este condamnabil, e dreptul lor să creadă astfel, însă noi trebuie să ştim de asta, ca să evităm problemele”, explică Mardarovici, precizând că abia după ce psihologul şi asistentul îşi prezintă punctul lor de vedere vizavi de potrivirea copilului cu potenţiala familie, aceştia pot să-l cunoască împreună cu întreg dosarul lui. După aceasta, cuplului adoptator i se dă o perioadă de gândire, apoi el trece la etapa de compatibilitate, care e şi cea mai dificilă.

A venit să găsească înlocuitoare pentru fiica decedată…

Prezenţa părinţilor este obligatorie pe tot parcursul procesului - ca, de altfel, şi confirmarea că ambii îşi doresc să înfieze. „Se mai întâmplă ca unul să-şi dorească mai mult să adopte, iar celălalt să fie mai indiferent şi atunci trebuie să fim foarte atenţi. Pentru că adopţia nu este o soluţie pentru a întări cuplul şi nu este nici în interesul copilului. Unde e stricat nu mai consolidezi, iar familia care vrea un copil trebuie să fie deja consolidată. Şi trebuie să vină doar din dorinţa sinceră de a oferi o familie unui copil”, este convinsă Ecaterina Mardarovici. Un caz neobişnuit în experienţa sa este cel în care o femeie, căreia i-a murit fetiţa, a venit să caute o înlocuitoare pentru copila ei. Aceasta avea pretenţia că ea trebuia să fie eminentă şi prima în toate. „Nici cei crescuţi în familia biologică nu pot fi întotdeauna bravi şi lideri în toate. În procesul de înfiere se merge în exclusivitate pe conceptul că părinţii se aleg pentru copil, şi nu copilul pentru părinţi”, adaugă şefa de la „Agapedia”.

99% din copiii abandonaţi au şanse să fie integraţi în familia biologică

Ecaterina Mardarovici spune că numărul mic al celor care vor să adopte copii se explică şi prin în faptul că descreşte numărul copiilor cu statut de adopţie. Iar asta, datorită faptului că în acest proces intens de apărare a drepturilor copilului din ultimii ani, se pune accent, înainte de toate, pe integrarea acestuia în familia naturală, indiferent cu ce timp de dificultăţi se confruntă ea - probleme materiale sau că aceasta a degradat. O măsură benefică este şi faptul că se lucrează cu familia lărgită, chiar până la a treia generaţie. „Sunt ferm convinsă că 99% din copii născuţi în afara căsătoriei şi abandonaţi, sau cu intenţia de abandon, pot fi integraţi în familia naturală”, opinează ea, precizând totodată că un mecanism eficient de descurajare a abandonului e că, la naşterea copilului, mama care nu ştie sigur dacă îl vrea nu mai este obligată să scrie refuz, având un timp de gândire de şase luni.

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei:

„Lipsa unui cadru legislativ care să reglementeze strict această procedură dădea temei pentru diferite speculaţii, iar pe alocuri şi abuzuri, şi încălcări. Noile reguli presupun şi instruirea familiilor adoptive, iar statul va duce o evidenţă mai strictă a copiilor adoptaţi”.

¤ Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului este organul central care aplică strategia statului în ceea ce priveşte adopţia.

¤ Pot fi adoptaţi copiii până la atingerea vârstei de 18 ani. Legislaţia nu permite despărţirea fraţilor/surorilor de către persoane diferite (aşa ceva poate fi în caz excepţional, în caz de boală incurabilă, deficienţe fizice, dacă sunt copii de la taţi diferiţi şi dacă ei nu au locuit împreună).

¤ Adopţia naţională este considerată prioritară. Adopţia unui copil, care este cetăţean al RM, de către cetăţenii străini sau apatrizi se admite numai în cazuri excepţionale, când nu există posibilitatea ca acest copil să fie adoptat sau pus sub tutelă/curatelă: a) de către rudele sale, indiferent de cetăţenia lor; b) de către cetăţenii RM, cetăţenii străini sau apatrizi cu domiciliul în RM.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)