Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:59
Abonamente

Social 16 August 2011, ora 06:28    Din editia print

În Moldova, adopţia nu e la modă din cauza legilor şi a mentalităţii

Marime Font

Adopţia unui copil nu este nicăieri un lucru uşor, iar în unele ţări poate dura chiar şi ani de zile. În R. Moldova, în timp ce numărul celor care vor să adopte un copil a scăzut dramatic, noul Regulament de aplicare a Legii adopţiilor (adoptată în variantă nouă în 2010), ce ar fi putut facilita procedurile de înfiere, a stat în sertarele guvernanţilor şase luni, perioadă în care nu a putut fi iniţiat niciun proces de adopţie. În sfârşit, la 13 iulie 2011, Guvernul a aprobat Regulamentul, iar concluzia generală care se desprinde din acesta e că, de acum încolo, adopţia copiilor se va face mai greu în RM, fiind înăsprite condiţiile de adopţie a copiilor moldoveni. Astfel, familiile care vor dori să înfieze un copil vor trece printr-o nouă serie de proceduri, iar adopţia internaţională va fi acreditată de un consiliu special.

Între timp, astăzi în sistemul rezidenţial de îngrijire din RM - case de copii şi case-internat - rămân circa 7500 de copii. Potrivit viceministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Vadim Pistrinciuc, anual pentru îngrijirea lor statul cheltuieşte de la 30 până la 60 de mii de lei, în cazul celor cu nevoi speciale. Deocamdată, în RM nu există un registru al copiilor ce pot fi înfiaţi şi nici al persoanelor care vor să adopte. În ultimii patru ani, în RM numărul copiilor înfiaţi a scăzut de două ori, în 2010 cifra fiind de circa 160. Şi asta în timp ce numărul familiilor care sunt gata să ia acasă un copil e de, cel puţin, două ori mai mare. O scădere se atestă şi în cazul copiilor moldoveni daţi spre adopţie în afara republicii - doar 45 înfiaţi anul trecut.

Antoniţa Fonari, secretară generală a Consiliului ONG-urilor din Moldova, cunoaşte „pe propria piele” sistemul birocratic pe care îl presupune adopţia la noi - în 2007, atunci când a născut primul copil, Antoniţa a decis şi să adopte unul… Ea spune că în RM procesul de adopţie este foarte complicat, inclusiv pentru că responsabilii din domeniu nu sunt instruiţi să lucreze cu aceste cazuri. „Eu şi soţul meu nu am fost deloc susţinuţi, dimpotrivă, am fost chestionaţi la infinit şi trecuţi prin tot felul de teste-şoc. E-adevărat că am întâlnit şi oameni care lucrau în interesul copilului, dar şi mulţi dintre cei care n-aveau ce căuta în domeniul protecţiei copilului”, precizează Antoniţa Fonari, care condamnă întârzierea adoptării Regulamentului de aplicare a Legii adopţiilor. „În acest răstimp, unii copii care erau aşteptaţi să meargă într-o familie, n-au putut să facă acest lucru”, este convinsă ea. Cât priveşte reticenţa moldovenilor privind adopţia, ea crede că de vină sunt mediul şi societatea din Moldova, în care nu există suficientă informaţie în acest sens.

„Celor care mai cred că factorul genetic este determinant în dezvoltarea copilului le spun că, de fapt, 95%, e hotărâtoare educaţia şi mediul în care creşte acesta”, ne-a asigurat Antoniţa Fonari care, împreună cu soţul, educă o fiică şi un fecior, fără a face deosebire care e „de sânge” şi care - înfiat.


Moldovenii, puţin cam rezervaţi în a adopta copii

Fundaţia „Agapedia”, condusă de Ecaterina Mardarovici, are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor abandonaţi şi a persoanelor vulnerabile. Copiii de aici sunt aduşi din maternităţi sau prin trimitere de la Direcţia municipală pentru protecţia copilului din Chişinău şi direcţiile din republică. În prezent, Centrul are în îngrijire şapte copii, care urmează să fie reintegraţi în familia biologică sau daţi spre adopţie în exclusivitate unor părinţi din Moldova. Dna Mardarovici spune că cei mai solicitaţi pentru adopţie sunt cei cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Cu cât copilul e mai mare, cu atât scad şansele ca el să fie adoptat, chiar dacă acest copil este perfect sănătos…

Dna Mardarovici crede că teama moldovenilor de a înfia un copil este determinată de mentalitate şi de păreri preconcepute, precum şi de unele interpretări legislative incorecte. „Reticenţa vine din tălmăcirea greşită a unei prevederi a legii din perioada sovietică, cu privire la secretul adopţiei. Oamenii au interpretat întotdeauna această prevedere ca pe un secret între familie şi copil. De fapt, se are în vedere secretul în raport cu familia care a abandonat copilul - instituţiile şi toţi cei implicaţi în proces sunt obligate, prin lege, să nu divulge familiei care a abandonat copilul informaţii despre familia care l-a înfiat”, explică Mardarovici. Ea consideră că vârsta optimă pentru a i se spune copilului că a fost adoptat este de 6-8 ani. Iar pentru pregătirea psihologică a copilului şi părintelui în faţa acestui aspect critic, aceştia pot consulta în prealabil psihologul şi specialiştii în domeniu, care îi sfătuiesc cum să-i vorbească copilului. „Părinţii trebuie să înţeleagă că acest copil trăieşte cu frica de a nu fi din nou lăsat, chiar şi dacă ei îl iubesc…”.

Este perfect atunci când nu părinţii aleg copiii

În cei zece ani de activitate a Centrului „Agapedia” a existat doar un singur caz în care nu s-a reuşit reintegrarea copilului în familia biologică, cât despre adopţii „ratate” - nici vorbă. Reuşita e pusă pe seama specialiştilor care aleg cu mare rigurozitate potenţialii adoptatori, dar şi a unor proceduri şi condiţii riguroase, prima regulă fiind cea că familia nu-şi va alege singură copilul.

Aşadar, după ce familia se prezintă cu dosarul care confirmă că este eligibilă pentru adopţie, aceasta urmează să fie consultată de un psiholog. Urmează o vizită acasă, pentru a stabili cărui copil i se potriveşte familia respectivă. Criteriile de selecţie sunt adesea stabilite după temperament şi uneori după asemănările fizice, dar nu e obligatoriu. Sunt situaţii când familiile care îşi doresc cu disperare un copil, iniţial, sunt de acord cu toate condiţiile, însă în discuţiile formale specialiştii identifică anumite neconcordanţe. Bunăoară, aceştia consideră că un copil ce provine dintr-o familie de alcoolici sau de la o femeie traficată ar putea fi la fel, ulterior… În chestionar aceste aspecte nu pot fi sesizate, dar în discuţiile cu specialistul ele ies neapărat la suprafaţă.

„Nu este condamnabil, e dreptul lor să creadă astfel, însă noi trebuie să ştim de asta, ca să evităm problemele”, explică Mardarovici, precizând că abia după ce psihologul şi asistentul îşi prezintă punctul lor de vedere vizavi de potrivirea copilului cu potenţiala familie, aceştia pot să-l cunoască împreună cu întreg dosarul lui. După aceasta, cuplului adoptator i se dă o perioadă de gândire, apoi el trece la etapa de compatibilitate, care e şi cea mai dificilă.

A venit să găsească înlocuitoare pentru fiica decedată…

Prezenţa părinţilor este obligatorie pe tot parcursul procesului - ca, de altfel, şi confirmarea că ambii îşi doresc să înfieze. „Se mai întâmplă ca unul să-şi dorească mai mult să adopte, iar celălalt să fie mai indiferent şi atunci trebuie să fim foarte atenţi. Pentru că adopţia nu este o soluţie pentru a întări cuplul şi nu este nici în interesul copilului. Unde e stricat nu mai consolidezi, iar familia care vrea un copil trebuie să fie deja consolidată. Şi trebuie să vină doar din dorinţa sinceră de a oferi o familie unui copil”, este convinsă Ecaterina Mardarovici. Un caz neobişnuit în experienţa sa este cel în care o femeie, căreia i-a murit fetiţa, a venit să caute o înlocuitoare pentru copila ei. Aceasta avea pretenţia că ea trebuia să fie eminentă şi prima în toate. „Nici cei crescuţi în familia biologică nu pot fi întotdeauna bravi şi lideri în toate. În procesul de înfiere se merge în exclusivitate pe conceptul că părinţii se aleg pentru copil, şi nu copilul pentru părinţi”, adaugă şefa de la „Agapedia”.

99% din copiii abandonaţi au şanse să fie integraţi în familia biologică

Ecaterina Mardarovici spune că numărul mic al celor care vor să adopte copii se explică şi prin în faptul că descreşte numărul copiilor cu statut de adopţie. Iar asta, datorită faptului că în acest proces intens de apărare a drepturilor copilului din ultimii ani, se pune accent, înainte de toate, pe integrarea acestuia în familia naturală, indiferent cu ce timp de dificultăţi se confruntă ea - probleme materiale sau că aceasta a degradat. O măsură benefică este şi faptul că se lucrează cu familia lărgită, chiar până la a treia generaţie. „Sunt ferm convinsă că 99% din copii născuţi în afara căsătoriei şi abandonaţi, sau cu intenţia de abandon, pot fi integraţi în familia naturală”, opinează ea, precizând totodată că un mecanism eficient de descurajare a abandonului e că, la naşterea copilului, mama care nu ştie sigur dacă îl vrea nu mai este obligată să scrie refuz, având un timp de gândire de şase luni.

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei:

„Lipsa unui cadru legislativ care să reglementeze strict această procedură dădea temei pentru diferite speculaţii, iar pe alocuri şi abuzuri, şi încălcări. Noile reguli presupun şi instruirea familiilor adoptive, iar statul va duce o evidenţă mai strictă a copiilor adoptaţi”.

¤ Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului este organul central care aplică strategia statului în ceea ce priveşte adopţia.

¤ Pot fi adoptaţi copiii până la atingerea vârstei de 18 ani. Legislaţia nu permite despărţirea fraţilor/surorilor de către persoane diferite (aşa ceva poate fi în caz excepţional, în caz de boală incurabilă, deficienţe fizice, dacă sunt copii de la taţi diferiţi şi dacă ei nu au locuit împreună).

¤ Adopţia naţională este considerată prioritară. Adopţia unui copil, care este cetăţean al RM, de către cetăţenii străini sau apatrizi se admite numai în cazuri excepţionale, când nu există posibilitatea ca acest copil să fie adoptat sau pus sub tutelă/curatelă: a) de către rudele sale, indiferent de cetăţenia lor; b) de către cetăţenii RM, cetăţenii străini sau apatrizi cu domiciliul în RM.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:21

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că dezbaterile erau necesare în această campanie pentru prezidențiale. Potrivit fostului șef de stat, Klaus Iohannis practic nu are adversar în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Totuși, acesta ar fi trebuit să accepte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 06:33

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Apa unui râu din apropiere de granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a devenit roșie, după ce a fost poluată cu sânge de porc, relatează BBC. Sud-coreenii au sacrificat peste 47.000 de porci în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)