Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 23 Martie 2019, ora 18:03

Lectură de weekendÎn timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

Marime Font

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a așa numitului stat, Republica Moldova.

În toiul campaniei electorale, în timp ce Președintele Dodon umbla după caii morți ai „partenerului strategic” la Moscova, vânându-l în pauze pe Putin, ca să-și mai „tragă o poză”, iar Chișinăul, în semn de bunăvoință recunoștea actele de studii și numerele de înmatriculare transnistrene, cumpăra curent de la Kuciurgan, la 22 ianuarie, în Rusia a fost înființată o pseudo-platformă diplomatică, numita „Reprezentanța Transnistriei la Moscova”.


Administratorul Moscovei in teritoriile ocupate, Vladimir Krasnoselsky, a calificat deschiderea la Moscova a reprezentanței Transnistriei, ca o „etapă importantă în consolidarea și dezvoltarea relațiilor dintre Transnistria și Federația Rusă”. Șeful așa numitei reprezentanțe a fost numit un oarecare Leonid Manakov.

Acest eveniment a rămas qusi-neobservat de politicienii moldoveni, fie din cauza febrei electorale, fie datorită oboselii generale de această telenovele tragicomică, pe care moldovenii o numesc eufemistic „soluționarea conflictului transnistrean” și care durează mai bine de un sfert de secol. Nu doar politicienii, dar și presa era mult mai preocupată de fusta Marinei Tauber sau de „clona lui Năstase de la Băcioi” de cât, de cele ce se întâmplau în teritoriile ocupate.

Batistă de „pe țambalul geopolitic” moldovenesc și tancurile rusești

Din păcate, mult ridiculizata batistă de „pe țambalul geopolitic” moldovenesc a devenit o realitate. La Chișinău este o chestie banală, dacă nu chiar jenantă, să pomenești de faptul că Rusia ocupă o parte a teritoriului nostru național, că Rușii au ocupat in 1940 Basarabia, ca au omorât sute de mii de oameni prin înfometare, de faptul că în 1992 Armata regulata rusească a atacat Republica Moldova, sau de faptul că Rusia poartă la ora actuală împotriva noastră un veritabil război hibrid.

Este o chestie de prost gust să pomenești despre faptul că Rusia este dușmanul nostru istoric și strategic, care de fapt din 1992 a transformat Republica Moldova într-un stat invalid.

Baudelaire spunea că „cea mai mare artă a diavolului este să ne convingă că nu există”. Astfel, falșii profeți ai zilelor noastre, travestiți peste noapte în artizani ai națiunii civice moldovenești, au o replică standard la orice încercare de a pune in discuție confruntarea geopolitică pe care Rusia o dă Europei în acest teritoriu – „iarăși discuția asta, din nou despre tancurile rusești”.

Doar un stat invalid, cu o societate profund bolnavă poate accepta cu atâta ușurința în calitate de valori morale, tot soiul de jigodii și conserve FSB-iste, travestiți peste noapte în artizani ai națiunii civice moldovenești și care de fapt acționează deschis împotriva noastră.

„Arma lui Cehov”

„Arma lui Cehov” este un principiu al dramaturgiei, potrivit căruia: „...dacă în primul capitol se vorbește despre o aramă ce atârnă pe perete, în cel de-al doilea sau de-al treilea capitol, această armă neapărat va împușca. În caz contrar ea nu ar trebui să fie acolo”.

La fel ca și „arma lui Cehov” s-a întâmplat cu a.n. „reprezentanță a Moldovei la Moscova”. La 19 Martie 2019, la Geneva, în cadrul celei de-a 45-a ședință, a Consiliului ONU pentru Drepturilor Omului, a fost prezentat Raportul Grupului Interguvernamental de Lucru privind implementarea eficientă a Declarației de la Durban. În cadrul ședinței plenare a luat cuvântul a luat cuvântul Leonid Manakov, unde a prezentat un discurs profund ofensator în adresa Republicii Moldova


(vezi minutul 1:33:50)

În cadrul acestui discurs, Manakov a acuzat Moldova de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Transnistria, de faptul că locuitorii din teritoriile ocupate trăiesc in frică și de faptul că Moldova, creează bariere artificiale în dezvoltarea economică regiunii.

FSB sub acoperire la ONU

Această diversiune a fost posibilă, grație infiltrări lui Manakov în sala de ședințe de către o instituție controlata de FSB-ul rusesc, numită „Asociația internațională a compatrioților Ruși” («Международный совет российских соотечественников»), care, în mod inexplicabil activează sub acoperire în cadrul ONU de la Geneva, sub paravanul asocierii cu departamentul relațiilor publice a ONU.

Presa de la Tiraspol a prezentat total distorsionat acest „eveniment”, ca pe un triumf al diplomației transnistrene, de fapt mințind că discursul a fost rostit in cadrul celeia dea 40 sesiuni Ordinare la ONU în Geneva (Глава приднестровского представительства в Москве выступил в Совете ООН по правам человека), în timp ce intervenția a avut loc doar în cadrul dezbaterii unui raport.


În realitate ședința plenară a 40-a, a avut loc în 25 februarie 2019, în timp ce intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii unui raport. 

Nu cunoaștem despre nici o reacție oficială a autorităților moldovenești la această provocare rusească, un lucru însă este cert: în timp ce politicienii moldoveni își rup cămașa de pe piept, dorind să demonstreze cine este mai breaz și mai integru, revendicându-și virginitatea morală și politică eternă, Rusia implementează metodic agenda sa față de Republica Moldova subminând-o oriunde are posibilitatea să o facă. 

Departamentul politic TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)