Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

 
 

Actualitate 20 Mai 2018, ora 13:12

ÎNCĂLCĂRI SUSPICOASE la alegerile locale: Într-o localitate a fost suspendat procesul de vot timp de 10 minute

Marime Font

Misiunea de Observare la alegerile locale noi din 20 mai a Asociației Promo-LEX a înregistrat deficiențe la începutul procesului de vot. Șeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat într-o conferință de presă că observatorii Promo-LEX au depistat secții de votare care s-au deschis fie mai devreme de ora 7.00, fie mai târziu. La fel, au constatat prezența nejustificată a persoanelor în incinta sau înafara secției de votare, sau transportarea alegătorilor la secțiile de vot.

Pavel Postica a menționat că înainte de ora 07.00 au fost deschise 26 de secții de votare, la ora 07.00 – 325 de secții, iar între 07.01 și 07. 15 – 24 de secții de votare. Primele constatări ale observatorilor Promo-LEX mai arată că în 15 secții de votare urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător. Motivația membrilor biroului electoral a fost că nu au primit suficiente sigilii. În alte circa 11 secții de votare au fost depistate afișe electorale în preajmă.

În cel puțin cinci secții de votare, numărul buletinelor de vot primite de către birourile electorale au fost peste 3000, adică peste plafonul stabilit de legislație pentru o secție de votare.În 15 cazuri au fost observate persoane neautorizate în incinta sau înafara secțiilor de votare. La secția de votare nr.16/43 din Jora de Mijloc, două persoane care s-au prezentat în calitate de observatori ai unui concurent electoral au intrat în secția de votare fără a avea legitimațiile corespunzătoare, au instalat echipament de filmat și au început filmarea procesului electoral. Membrii biroului electoral au suspendat procesul de votare pentru 10 minute pentru a decide dacă persoanele trebuie sau nu să se afle în incinta secției de votare și, chiar dacă majoritatea s-a pronunțat împotrivă, persoanele oricum au rămas în incinta secției de votare. Tot în Jora de Mijloc, a fost observată transportarea ilegală a alegătorilor la secția de votare. Acolo un mijloc de transport a venit de câteva ori pentru a aduce alegători.

Buletinele de vot în mare parte sunt păstrate în mod sigur, totuși în 42 de secții de votare buletinele par să fie păstrate într-un loc nesigur conform observatorilor. În funcționarea SIAS Alegeri, s-au atestat anumite pauze și lacune tehnice în mai multe secții de votare, în mare parte fiind cauzate de fluctuații ale internetului. Observatorii Promo-LEX au observat că în două secții de votare din Chișinău, alegătorii au identificat că la domicilie lor sunt înregistrate persoane necunoscute, iar la secția de votare 1/27, un observator a fotografiat buletinul de vot.

Asociația Promo-LEX în cadrul misiunii de observare a delegat 375 de observatori statici în fiecare secție de votare, dar și echipe mobile care monitorizează înafara secțiilor de votare.

La 20 mai, alegeri locale noi au loc în șapte localități: mun. Chișinău, mun. Bălți, com. Leușeni, raionul Hâncești, s. Nemțeni, raionul Hâncești, com. Jora de Mijloc, raionul Orhei , com. Volovița, raionul Soroca și com. Pârlița, raionul Ungheni. În total, în listele de bază au fost înscriși 749 272 de alegători. În municipiul Chișinău sunt 631 678 de alegători.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md