Internațional

Înfrângere pentru Angela Merkel

Împreună cu ecologiştii, ei vor forma următorul Guvern de land. Creştin-democraţii au obţinut cel mai slab rezultat înregistrat vreodată în acest land federal. Din 13,2 milioane de alegători s-au prezentat 59% la vot.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a înregistrat la alegerile regionale din Renania de Nord-Westfalia cel mai slab rezultat din istoria sa. Învingătorii scrutinului pentru Landtag-ul de la Düsseldorf sunt formaţiunile care până în martie s-au aflat la guvernare: Partidul Social Democrat (SPD) şi Partidul Ecologist. Coaliţia bipartită, social-democrat/ecologistă, va fi condusă de social-democrata Hannelore Kraft, care şi până acum a fost şefa Guvernului regional al landului federal cu cel mai mare număr de locuitori.

Pentru creştin-democraţi au votat 26,3% din electoratul renan. Social-democraţii, în schimb, au obţinut 39,1% din voturi, iar ecologiştii 11,4%. Partidul Liberal (FDP) a reuşit, după un lung şir de eşecuri, să obţină 8,6 procente. Post-comuniştii din Partidul Stângii (Die Linke) nu au mai reuşit să treacă pragul de 5%, în schimb a continuat ascensiunea noului partid al piraţilor, pentru care au votat 7,8%.

La Berlin, rezultatul slab al creştin-democraţilor a fost calificat drept o respingere a cursului de austeritate al Cabinetului Merkel. Preşedintele social-democraţilor, Sigmar Gabriel, a declarat în faţa presei şi într-un talk-show că victoria obţinută dovedeşte că electoratul german doreşte o schimbare a politicii actuale. În talk-show-ul difuzat de televiziunea publică (ARD), Gabriel a precizat că Partidul Social Democrat sprijină programul anunţat de preşedintele francez, Hollande.

Tot el a spus că pactul fiscal european, în forma sa actuală, va fi ratificat în Bundestag doar dacă i se va adăuga o dimensiune care facilitează creşterea economică. Chestiunea pactului fiscal se va afla şi în centrul atenţiei marţi, când preşedintele francez, François Hollande, va sosi la Berlin, unde se va întâlni cu şefa Guvernului german, Angela Merkel.
 
Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *