Politică

Initiativa legislativa in Parlamentul Romniei

Deputatul Tudor Pantaru propune inlocuirea notiunii de „redobandire” cu cea de „recunoastere” a cetateniei romane

Deputatul roman Tudor Pantaru, ales in circumscriptia 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2, din care face parte si R. Moldova, a inaintat o initiativa legislativa prin care propune Parlamentului Romaniei modificarea radicala a Legii cetateniei romane, in interesul romanilor basarabeni.

Propunerea legislativa introduce notiunea de „recunoastere”, care vine in concordanta cu litera si spiritul Constitutiei Romaniei, inlocuind notiunea de „redobandire” din prezenta lege. Cei care vor beneficia de „recunoasterea” cetateniei romane sunt persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere pana la data de 22 decembrie 1989, dar nu au renuntat la aceasta cetatenie pana la data intrarii in vigoare a Legii cetateniei romane, precum si descendentii acestora pana la gradul II.

In prezent, demersul basarabenilor care solicita redobandirea cetateniei romane este blocat de perioada indelungata de procesare a cererilor, care in nenumarate situatii poate varia intre cinci si zece ani, precum si de birocratizarea excesiva a acestui proces prin solicitarea a numeroase acte, de multe ori in mod repetat. Acest proces greoi, pe de o parte umileste demnitatea basarabenilor, iar pe de alta parte afecteaza grav imaginea statului roman in randul acestora. Multiplele modificari aduse anterior Legii cetateniei romane au avut un caracter cosmetic si nu au condus la imbunatatirea substantiala a situatiei existente. In acest context, se propune solutionarea cererilor de recunoastere a cetateniei romane intr-un termen de maxim 3 luni de zile de la data inregistrarii acesteia.

In vederea simplificarii la maxim a procedurii si pentru motive de celeritate se propune eliminarea definitiva a unor etape cum ar fi: (a) aprobarea cererii de redobandire a cetateniei prin ordin al Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti; (b) publicarea ordinului Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in Monitorul Oficial partea I; (c) depunerea juramantului fata de statul roman. In concluzie, cererea va fi depusa la Directia pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, sau dupa caz, la misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate. In urma solutionarii cererii, Directia pentru cetatenie va elibera certificatul de cetatenie direct sau prin intermediul acestor reprezentante, fara parcurgerea etapelor actuale care vin sa ingreuneze si sa prelungeasca perioada de solutionare a cererii.

Aceasta initiativa legislativa are la baza componenta armonizarii dispozitiilor din Legea cetateniei romane cu cele ale Constitutiei Romaniei. Potrivit articolului 5 alin. 2 din Constitutia Romaniei: „Cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere”. Coroborand norma constitutionala cu articolul 34 din Legea cetateniei potrivit caruia: „sunt si raman cetateni romani persoanele care au dobandit si au pastrat aceasta cetatenie potrivit legislatiei anterioare”, initiatorul propunerii legislative trage concluzia ca persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere, in cazul de fata romanii basarabeni, si nu au renuntat la aceasta cetatenie, nu pot fi calificate drept „fosti cetateni” si nu pot fi supuse procedurii de „redobandire” a cetateniei, pe care, in realitate, nu au pierdut-o niciodata.

Initiativa legislativa a deputatului Tudor Pantaru a fost semnata si sustinuta de un grup de co-initiatori in numar de peste 50 de deputati si senatori, reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare, printre acestia numarandu-se presedintele Senatului Mircea Geoana si presedintele PNL Crin Antonescu.

Biroul Parlamentar al deputatului Tudor Pantaru

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *