IT&C

Inmugurind in primaveri

El intra in publicistica si poezie calm, cumpatat, cu o forta viguroasa de taur. De atunci tot trage o brazda adanca pe ogorul prozei documentare si a liricii poetice sonore. Brazda sa proprie. Sa-i spui unui cercetator migalos de la Academia de Stiinte ca in decurs de cativa ani Victor Ladaniuc a citit de trei ori, redactand si limpezind 10.000 de pagini de text „batut”, nu te-ar crede in ruptul capului.

Unde mai pui ca jumatate din acest volum colosal a fost scris chiar de el. Iar pentru a asterne pe hartie istoria sutelor de asezari umane a trebuit sa consulte arhivele, sa se deplaseze la fata locului, sa adune mii de fotografii istorice si ale personalitatilor notorii concrete.

Tot din initiativa lui a prins radacini serialul enciclopedic Localitatile Republicii Moldova, editarea caruia a inceput la Agentia Nationala de Informatii „Moldpres” in 1999. Dar acea echipa de entuziasti si adevarurile enuntate in primele volume, nefiind pe placul comunistilor lui Voronin, prin semnatura slugarnica a lui Boris Marian a fost concediata in frunte cu directorul general de atunci. Ca apoi acest serial sa fie continuat (pana in prezent) de Fundatia „Draghistea”, care poarta cu demnitate numele rauletului copilariei sale, apa limpede si tamaduitoare.

Intre timp Victor Ladaniuc a pus in circuitul cultural 19 carti de proza documentara, cinci plachete de versuri si i-a bucurat pe micuti cu alte trei cartulii, acasa, prin sertare, la sigur mai tinand si alte manuscrise. Unele din poeziile sale sunt puse pe note muzicale de catre compozitorii Saveliu Cojocaru, Daria Radu, Gheorghe Maxian, Stefan Criganuta. Bunaoara, „Fata cu pistrui” si „Spre Saharna” adesea pot fi audiate la posturile noastre de radio si de pe albumele lui Saveliu Cojocaru si Vasile Pascaru. Izvorate din sublimul nostru omenesc sunt si versurile dedicate unor astfel de personalitati ca Doina si Ion Aldea-Teodorovici, Maria Iliut, Glebus Sainciuc, Anatol Codru, Ion Zaharia sau Vlad Zbarciog.

Ne bucuram ca-l avem alaturi de noi. La multi ani, badita! Sa nu-ti sece nici pe viitor izvoarele sanatatii si ale inspiratiei! Sa incununam cu succes intregul serial enciclopedic de 15 volume, botezat de dumneata!

Cu profund plocon,
Dumitru ?ara, Tudor ?opa, Alexandru Ganenco, Nicolae Schitco, Iurie Colesnic, Vlad Ciubucciu, Boris Gaina

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *