Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora 16:22

Interesele persoane ale lui Dodon mai presus decât cele ale RM / LOBBY în favorea lui Igor Ceaika

Marime Font

 

Igor Ceiaka, fiul fostului procuror al Federației Ruse, s-a arătat interesat de potențialul pe care îl oferă regiunea transnistreană – din perspectiva curentului electric ieftin și a unei viteze la internet destul de bune încă din luna septembrie 2017. Nu a trecut mult timp și Tiraspolul a legalizat dobândirea criptomonedelor, după adoptarea Legii cu privire la dezvoltarea tehnologiei blockchain. Proiectul de lege a fost prezentat de liderul regiunii Vadim Krasnoselski în data de 23 ianuarie. A doua zi a fost votat în prima lectură, iar pe 31 ianuarie, documentul a trecut de lectura finală. Legea avea acțiune retroactivă, astfel încât prevederile au intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018. În nota informativă a documentului se spune că investitorii vor fi scutiți de impozite, vor avea susținerea autorităților și vor beneficia de tarife speciale la curent electric.

După adoptarea Legii, într-un interviu pentru publicația rusească „Kommersant”, Ceaika a afirmat că cinci–șase investitori ruși și-au exprimat interesul față de acest proiect, apreciind faptul că în stânga Nistrului există toate condițiile pentru mining: internet rapid și energie electrică ieftină. Potrivit lui, oamenii de afaceri ar fi dispuși să investească între cinci și 15 milioane de ruble rusești, adică, pe atunci (anul 2018) între 90 de mii și 265 de mii de dolari.

Loading...


Cel care a făcut lobby pentru ca Ceaika să poată dezvolta o afacere cu criptomonede în Transnistria a fost nimeni altul decât președintele țării, Igor Dodon.

Ceaika și Dodon s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani. Presa de la Chișinău a dezvăluit atunci mai multe informații despre interesul manifestat de Igor Ceaika pentru deschiderea unei ferme de criptomonede în regiunea transnistreană - detalii convenite și cu administrația separatistă de la Tiraspol. Ziarul de Gardă a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu Transnistria, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului. De altfel, pe siteul organizaţiei „Delovaya Rossia”, deloros.ru, sunt zeci de informaţii despre tranzacţii economice, curente sau de viitor, cu firme din diverse zone, inclusiv din Republica Moldova. Acesta este doar unul dintre exemplele modului ostentativ în care afaceriștii ruși controlează finanțele în Transnistria.

Pe 5 aprilie 2019, avionul lui Igor Ceaika a fost utilizat pentru a repatria, prin Moscova, piloții moldoveni ținuți captivi de talibani, acțiune care a avut loc chiar înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Demersil a vizat foarte clar susținerea lui Igor Dodon în campania electorală. Se presupune că Guvernul de la Chișinău nu au știut nimic despre această acțiune. În luna februarie 2019 a ieșit la suprfață informația că Igor Ceaika a participat direct la operațiunea de eliberare a piloților moldoveni. Într-un interviu pentru publicația „Comersant” („Коммерсант”), Ceaika a spus că, în noiembrie, 2018, președintele Igor Dodon l-a rugat verbal să contribuie la eliberarea ostaticilor moldoveni, iar mai tîrziu i-ar fi transmis și o adresare în scris. „De toate cele necesare pentru asta m-am ocupat eu și toate procesele din cadrul operațiunii le-am organizat tot eu”, a declarat Ceaika. El a calificat eliberarea piloților drept un ajutor cu caracter umanitar și a refuzat să numească oamenii și organizațiile care au mai participat la operațiune. Igor Dodon personal i-a exprimat lui Ceaika recunoștință pentru ”acest gest omenesc.”

Mai mult, Ceaika îi furnizează lui Igor Dodon fonduri prin intermediul ONG-ului ”Din suflet”, administrat de prima doamnă Galina Dodon. Potrivit unor documente, consultate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, în data de 16 august 2017, în contul ONG-ului ”Din Suflet” (nr. 22240300000223, Victoriabank) au fost transferate 70 de mii de euro din contul lui Igor Ceaika (contul nr. 40817978523000362926, deschis la Absolut Bank în Moscova). La scurt timp după efectuarea transferului bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către “Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus de care este apropiat președintele Igor Dodon.

Articole mai vechi, apărute în presa moldovenească, indică faptul că Exclusiv Media, o altă organizație legată de Galina Dodon și PSRM, ar fi primit 1,5 milioane de euro de la compania fantomă Westerby Limited. Astfel, Igor Ceaika livrează bani către PSRM, în general, și Igor Dodon, în particular, atât prin intermediul primei doamne Galina Dodon, cât și a fratelui său Alexandru Dodon, care este partener de afaceri cu oligarhul rus. În septembrie 2019 fiul fostului procurorului general al Federației Ruse și Alexandru Dodon au devenit coproprietari ai unei companii ce se ocupă de colectarea și prelucrarea deșeurile industriale, inclusiv a celor radioactive. Potrivit portalului rus de știri RBC, Igor Chaika deține 40% din acțiunile companiei, iar fratele lui Dodon - 10 la sută. Alte 50 % îi aparțin unui alt partener de afaceri al lui Ceaika, Alexander Ponomariov. Acesta nu este primul proiect comun al lui Chaika, Dodon și Ponomariov. Anterior, Chaika și Ponomariov au creat compania de construcții Archplay Development LLC, unde este acționar și Alexandru Dodon cu pachet minoritar.

Igor Dodon doar pretinde că este pro-moldovean

Igor Dodon a fost acuzat în presă că, în perioada în care era ministru al Economiei (2006-2008), ar fi lucrat mână în mână cu Agenția rusă Rospotrebnadzor (Serviciul Federal de Sănătate) pentru a facilita exportul mai multor bunuri moldovenești pe piața din Rusia și și-ar fi însușit o parte din profiturile obținute. Dodon a fost acuzat în special că ar fi instituit monopol la importul de carne, prin aprobarea Regulamentului „Cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse”. În baza acestui document, o comisie specială, condusă pe atunci tot de el, elibera autorizațiile pentru importul produselor de carne. Anticorupție.md scrie că astfel a apărut „Mafia cărnii”, deoarece autorizaţiile erau eliberate doar unor oameni de afaceri, la decizia lui Dodon. Printre cei acuzați de directorul de atunci al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției Viorel Chetraru că ar fi făcut parte din această „Mafie a cărnii” se regăsea și Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc. CCCEC a investigat în 2009 schema monopolistă, dar investigațiile s-au finalizat doar cu amendarea unor companii implicate.

În adresa lui Igor Dodon au răsunat și alte acuzații precum că ar fi convenit cu Rospotrebnadzor și Rosselhoznadzor acceptarea pe piața rusească a mai multor companii exportatoare de vinuri, divinuri, fructe și legume, în contextul embargoului instituit de Federația Rusă în 2011. Potrivit anticorupție.md, Dodon ar fi asigurat coridor verde pentru compania „Moldavskii standart”, singura din Moldova care avea dreptul în perioada guvernării comuniste să livreze peste hotare vinuri şi divinuri în vrac. Se întâmpla când, la insistenţele demnitarului, Guvernul de la Chişinău a interzis exporturile în vrac pentru celelalte companii.

Așa arată istoria unui șef de stat care pretinde că este ”omul poporului” și avocatul moldovenilor.

Dodon controlează surse mass-media din Republica Moldova

La sfârșitul anului 2019, Igor Dodon controla compania moldovenească Media Invest Service, care și-a asigurat recent drepturile pentru ca postul TV Primul în Moldova (fost Accent TV) să retransmită emisiunile în limba rusă ale postului rusesc Pervîi Kanal. Cu toate acestea, nicio sursă media controlată de Dodon nu se regăsește în declarația lui de avere, fiind coordonate de intepuși. La sfârșitul lunii decembrie 2019 Igor Chaika a intrat în posesia a 51% din compania „Media Invest Service”, astfel preluând de la omul de afaceri Vadim Ciubară, un apropiat al lui Igor Dodon, cota majoritară din firma care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova. Contractul prin care Igor Chaika a preluat 51% din „Media Invest Service” a fost semnat pe 27 decembrie, la doar o zi după ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declarase că cele două posturi TV urmează să aibă proprietari din Rusia. În Moldova, „Media Invest Service” mai administrează serviciul de email mail.ru și rețeaua de socializare rusească odnoklassniki.ru.

La începutul lunii februarie 2020, s-a înregistrat o dezinformare masivă a publicului moldovenesc legată de atacurile la persoană în adresa unor oficiali occidentali. Metodele utilizate și conținutul erau similare dezinformărilor rusești. Instituțiile mass-media controlate de Igor Dodon au amplificat însă deseori narațiunile false chiar și după ce mass-media din Rusia ștergea informațiile.

Astfel, Igor Dodon a deschis larg porțile pentru ca oligarhul rus Igor Ceaika să pună mâna și pe mass-media din Republica Moldova. Este un alt exemplu privind modul în care Ceaika obține beneficii financiare importante pe spatele poporului moldovean. Igor Ceaika are o reputație dubioasă atât la Moscova,cât și lume și se află pe lista de sancțiuni internaționale aplicate oligarhilor ruși.


Fiu de procuror, prieten cu Dodon.

https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)