Anul trecut, la Editura „Polirom” a apărut romanul Interior zero, semnat de Lavinia Braniște, o prozatoare tânără care a convins încă de la prima carte de proză scurtă, Cinci minute pe zi (2011).
Interior zero pare un roman despre experiența Cristinei ca asistentă în interiorul unei firme de construcții, însă din punctul meu de vedere e mai mult un roman al oamenilor introvertiți care cu greu reușesc să se adapteze în societate, să-și facă loc printre curajoși și nesimțiți.
Cartea redă o perioadă de timp dictată de experiența unui serviciu neplăcut, scrisă cu un limbaj la îndemână, ceea ce - trebuie să știm - e extrem de greu, amintind pe undeva de experiența lui Bukowski cuprinsă în romanul Poșta, dar și de stilul lui direct ce amintește mai mult de jurnal decât de prozele laborios construite. Pe de altă parte Interior zero conține suficiente pasaje bazate pe un anume tip de sensibilitate și o fină capacitate de observare ce fac cititorii să exclame „asta e pentru mine”.
Mici însemnări despre lucruri banale, cum ar fi inovațiile aplicației Facebook; mici meditări despre cum natura nu face nimic gratuit; mici suferințe provocate de colegii de la serviciu sau prieteni; toate aceste pasaje, aparent întâmplătoare, pot răscoli cititorul, îl pot poziționa: „așa simt și eu”, „pe mine nu mă conving șefii să stau după ora cinci!”, „Doamne dă să își dea Cristina demisia” ș.a.
Un alt plus al romanului constă în panoramarea realității: Lavinia Braniște reușește să redea Bucureștiul așa cum îl văd toți cei care locuiesc acolo, mai mult sau mai puțin; să pună accentul necesar pe lipsa părinților, a mamei obligate să lucreze departe de țară; să sublinieze ușurința cu care tinerii renunță la planurile lor de viață din cauza strâmtorării financiare.
În câteva (puține!) locuri am observat unele neglijențe de redactare, însă taxarea unei cărți nu se poate face pornind de la acest aspect, pentru că până la urmă e discutabil dacă anumite scăpări se pot imputa doar autorului sau ar trebui atenționat în primul rând redactorul. Am citit extrem de multe cărți bune cu astfel de scăpări, precum și suficiente cărți redactate impecabil care m-au plictisit îngrozitor.
Interior zero nu m-a plictisit nicio secundă. Am început lectura într-o perioadă foarte aglomerată pentru mine. Primele pagini le-am citit seara, a doua zi am dus cartea cu mine la serviciu și am profitat de fiecare pauză, de fiecare minut în care am rămas singură (fără să pățesc ca personajul cărții care a încercat la serviciu să își facă temele la germană!) și am reușit să o termin înainte de cină. Într-o perioadă cu program plin, cu sarcini la serviciu, cu treburi de rezolvat acasă, o carte care te poate forța să o citești în mai puțin de 24 de ore cred că și-a atins scopul.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul