Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Spre UE 12 August 2011, ora 08:12    Din editia print

Interviu cu Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca: Viza nu este o realitate eternă

Marime Font

E născut pe 15 martie 1971 şi tot în martie, deja 2010, şi-a început misiunea la Chişinău, răspunzând astfel aşteptărilor ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, care spunea că „în portretul-robot al noului ambasador al României în Republica Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală”. Marius Lazurca, într-adevăr, este unul dintre tinerii intelectuali remarcabili ai României. Este licenţiat în literatură comparată la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1994) şi în litere (franceza-română) la Universitatea de Vest-Timişoara (1996). Şi-a făcut masteratul în istorie-antropologie (1995) şi doctoratul în istorie-antropologie (2003) la Universitatea Paris IV-Sorbonne. Înainte de a veni la Chişinău, a fost ambasador la Vatican, un post diplomatic unde dimensiunea intelectuală este primordială. A semnat numeroase volume, traduceri, recenzii, lucrări ştiinţifice. 

Timişorean, în vârstă de 40 de ani, este căsătorit cu Mirela, de profesie medic. Cei doi soţi au şase copii: Vladimir, Olga, Matei, Toma, Theodora şi Sebastian. Patru dintre ei - cei mai mari - sunt elevi ai unei şcoli din Chişinău. După cum îi place să spună, Marius Lazurca „s-a topit” în peisajul basarabean. Familia Lazurca frecventează săptămânal o biserică ortodoxă din capitală, reuşeşte să ajungă la spectacole de teatru sau concerte, iar copiii merg cu plăcere la patinoarul din capitală. În peste un an de mandat în ţara noastră, Marius Gabriel Lazurca a contribuit la o dezvoltare spectaculoasă a relaţiilor moldo-române. Între realizări, putem menţiona deschiderea consulatelor generale ale României la Bălţi şi Cahul, dinamizarea activităţii Secţiei Consulare a Ambasadei României la Chişinău, inaugurarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Acest interviu este mai puţin politic - a fost realizat, iniţial, pentru revista de limba rusă „Rabotai&Otdîhai!” (www.otdihai.md) -, dar, vară şi perioadă de vacanţe fiind, ne-am gândit că dimensiunea europeană a unei societăţi se vede şi în felul în care aceasta ştie să muncească şi să se odihnească. De aceea, vă invităm să aflaţi cum este clipa de „răgaz” a Ambasadorului Marius Lazurca şi a familiei sale.

 „Am asociat întotdeauna patriotismul cu nişte lucruri foarte simple…”

- Dle Ambasador, cum vedeţi dvs. „eterna şi fascinata Românie” - frază folosită în diverse contexte şi având diverse conotaţii, dar care rămâne, totuşi, adevărată?
- Pentru mine, ca şi pentru orice altă persoană născută în România, aceasta este ţara de baştină. Ţara în care am trăit primele experienţe - întotdeauna fundamentale -, ţara unde am deprins un simţ al răspunderii faţă de comunitatea din care m-am ivit, ţara de care mă leagă foarte multe şi cu care păstrez o eternă legătură de destin.

Loading...


- E fascinantă doar pentru că v-aţi născut acolo şi pentru că o serviţi ca diplomat?
- Ca să vorbesc despre România ar trebui să mă refer la ceea ce ar putea însemna azi patriotismul - şi nu doar patriotismul faţă de ţara mea, ci patriotismul în general, adică acea legătură culturală, spirituală, politică pe care un cetăţean modern o are cu ţara sa de baştină. Căci viaţa de azi, care ne obligă la o comunicare globală şi ne expune realităţilor globale, reclamă o regândire a rădăcinilor, a locului de unde ne tragem, aşadar, o oarecare meditaţie asupra patriotismului. Am asociat întotdeauna patriotismul cu nişte lucruri foarte simple, cu ataşamentul nezdruncinat faţă de realităţile modeste din care ne tragem şi cu care suntem asociaţi zilnic: strada pe care am crescut, vecinii, limbile în care am comunicat - fiindcă eu vin dintr-un oraş şi de pe o stradă unde se vorbeau mai multe limbi şi locuiau mai multe etnii, de o manieră foarte armonioasă. Împreună cu stilistica familiei din care ne tragem, toate aceste lucruri simple formează un mediu unic, faţă de care orice om normal constituit, echilibrat psihologic, moralmente normal se simte legat. Convingerea mea este că patriotismul poate fi dovedit în fiece moment practicând cu eleganţă limba română. Nu se cer alte dovezi emfatice, monumentale şi zgomotoase.


Împreună cu ministrul român de Externe, Teodor Baconschi


- Vă simţiţi cumva şi în Republica Moldova pe o astfel de stradă „armonioasă”?
- Eu, deşi m-am născut la Timişoara, m-am simţit întotdeauna român bucovinean... Părinţii mei sunt bucovineni, născuţi în acelaşi sat, în nordul Sucevei, la frontiera cu Ucraina azi şi identitatea lor regională i-a marcat atât de puternic, încât nu s-au dezis niciodată de ea. A fi bucovinean era o dimensiune constantă a vieţii noastre, un element inalienabil, care făcea parte din atmosfera morală a familiei Lazurca şi care s-a răsfrânt în educaţia şi în modul de a ne defini al meu şi al fraţilor mei. De aceea, deşi am un mare ataşament faţă de Banat, m-am plasat pe mine însumi în cadrul mai larg al identităţii regionale moldo-bucovinene. Şi tocmai de aceea, cred, pentru mine a fost firesc să mă regăsesc ambasador al României la Chişinău.

„Chişinăul este un oraş est-european, marcat de istoria recentă a continentului”

- La copiii dvs., care se formează în diverse locuri, cum se constituie identitatea?
- Nicio persoană nu poate funcţiona în lipsa unui raport faţă de sine şi în lipsa unei construcţii identitare. În copiii noştri - mai cu seamă în cei mai mari - observ că înmugureşte conştiinţa că sunt români. Sigur că, deocamdată, este o construcţie în desfăşurare, pe care ei o clădesc din concepte, realităţi, experienţe, astfel încât, la un moment dat, să aibă şi argumentul identităţii lor naţionale. Însă, constat că nu au dubii în acest sens, chiar dacă au fost plasaţi în multiplele contexte internaţionale. Încă fiind în ţară au mers la şcoala germană şi au urmat educaţia într-o limbă internaţională, cu o identitate foarte puternică şi care marchează până şi gândirea celui care o învaţă şi practică. Şi la Roma au mers la şcoala germană...

- Au suferit că părăsesc „metropola lumii” pentru „provincia chişinăuiană”?
- După ce vei fi trăit la Roma, oriunde te vei simţi exilat. Dar fiii şi fiicele noastre şi-au asumat demult condiţia copiilor de diplomaţi şi faptul că, de fiecare dată, vor trebui să se adapteze la noi realităţi. Ceea ce nu este, însă, cazul vieţii la Chişinău, care seamănă foarte bine cu cea din România. Peisajul urban şi ţesătura socială de aici nu ne e străină - Chişinăul este un oraş est-european, marcat de istoria recentă a continentului, cu o zonă istorică ce reclamă reparaţii urgente, cu cartiere populare. Sigur că le e dor de Roma, dar ne străduim să îi trimitem acolo de câte ori putem. Nu avem totuşi sentimentul că copiii noştri ar fi suferit o traumă.

- Cum aţi defini noţiunea de odihnă? Ce înseamnă odihna când ai şase copii?
- Eu asociez „odihna” cu „răgazul” - un cuvânt care, în română, evocă ceea ce latinii înţelegeau prin termenul de „otium”. Cicero defineşte condiţia aristocratului prin capacitatea de a practica „otium cum dignitate”, adică, răgazul cu o oarecare graţie. Aşadar, răgazul nu se traduce prin prăbuşirea pe o canapea, printr-un somn nedefinit, ci printr-o activitate desfăşurată în ritm omenesc şi care corespunde cât mai mult propriilor nevoi fundamentale de educaţie şi spiritualitate. Aşa cum ziua mea de odihnă e construită în jurul copiilor, şi clipa de răgaz - în care îmi pot trage sufletul cu o carte, bunăoară - se întâmplă tot în măsura în care copiii îmi îngăduie aceasta. Dar poate fi şi o excursie comună într-un loc ce are semnificaţie pentru familia noastră. Elementul indispensabil al acestei game destul de variate e faptul că e centrată pe familie, pe petrecerea în comun a acestui interval de timp.


„O familie numeroasă ca a noastră nu e simplu de mobilizat…”

- Aţi reuşit să identificaţi nişte locuri preferate aici, în Republica Moldova?
- Este destul de greu - o familie numeroasă ca a noastră nu e simplu de mobilizat, iar noi ţinem să fim împreună, să nu ne despărţim pe cantităţi „administrabile”... Am reuşit de câteva ori să ieşim la Orheiul Vechi, la câteva mănăstiri moldoveneşti. Am fost la Căpriana, la Curchi, la Frumoasa, în Călăraşi. Am ieşit din Chişinău, deşi, din raţiuni uşor de înţeles, de regulă ne petrecem timpul liber în capitală.

„Şi România, şi Republica Moldova au un mare potenţial turistic”

- Care sunt locurile din România de care vă este dor?
- Îmi este dor mereu de Timişoara, de Arad şi de Bucovina. Mi-aş dori, totodată - pentru că iubesc mult Bucureştiul - să-l pot prezenta copiilor mei, care nu au fost acolo. Aş vrea să le pot arăta Capitala Ţării însoţit de un bucureştean get-beget, de cineva care cunoaşte tainele acestui oraş, frumuseţile lui ascunse, unghiurile din care arată bine, astfel încât să le producă o impresie pozitivă. Căci Bucureştiul, ca orice metropolă, are şi zone dezvoltate haotic, mai puţin atractive şi memorabile.

- Dacă ar fi să ţineţi o pledoarie în favoarea României turistice, cum aţi face-o?
- Şi România, şi Republica Moldova, şi alte ţări din regiune au un mare potenţial turistic. Şi nu mă gândesc neapărat la definiţia „modernă” a turismului, care îşi propune să-i creeze călătorului condiţii de confort identice cu cele de acasă - cred că industria turismului greşeşte, deseori, în acest sens… Turismul trebuie să fie o experienţă diferită de cea domestică şi sunt convins că încet-încet, după ce globalizarea îşi va fi făcut efectul, după ce, graţie companiilor aeriene low cost, vom fi vizitat toate staţiunile turistice existente pe glob, vom începe să descoperim un turism mai simplu, mai puţin pretenţios, care nu-şi ţine beneficiarul non-stop pe tavă. Iar România şi Republica Moldova ar putea să răspundă aşteptărilor „exotice” ale turistului „normal”, care se va sătura de confortul standard al staţiunilor balneare şi-şi va dori o mâncare tradiţională gătită de un ţăran, nu de un bucătar de la Paris, care va vrea să se caţere pe un munte fără a avea certitudinea că va găsi un hotel de patru stele pe pisc şi va dori să bea apă de izvor, nu din sticlă de plastic.

- Şi cum explicaţi faptul că la acelaşi Orheiul Vechi pensiunile rurale sunt ca şi hotelurile din Turcia? Care trebuie să fie raportul dintre autentic şi modernitate?
- E bine să existe o măsură în toate. Şi aş pleca aici de la experienţa României, care în mai puţin de zece ani a reuşit să dezvolte turismul rural şi agricol într-un mod absolut spectaculos. Moldovenii pot vedea acest lucru mergând în Bucovina, unde există mii de pensiuni edificate cu mijloace, totuşi, simple. Bineînţeles că anumite standarde, cum ar fi calitatea şi drumurile practicabile, trebuie asigurate. Căci, dacă nu ai certitudinea că nu faci indigestie în urma mesei, turismul devine problematic. Dar e important să fie găsită combinaţia dintre standardizare şi originalitate, dintre siguranţă şi surpriză. Turismul rural este cel mai apt să răspundă acestei exigenţe.

„Aveţi vinuri minunate, competitive cu orice vin din lume”

- Ar putea cutremurele politice - dar şi cele geologice - din Asia şi Africa de Nord să încline „balanţa turistică” spre zona europeană, inclusiv a noastră?
- Sunt un om care doar practică turismul, însă, intuitiv, aş spune că responsabilii cu domeniul din ţările noastre ar trebui să încerce stimularea consumului intern de turism. Poate că noi în mod eronat ne concentrăm asupra transformării ţărilor noastre în atracţii turistice pentru străini. Cred că datoria esenţială a oricărui guvern responsabil e să-şi convingă cetăţenii să practice turismul în propria ţară - mai întâi, fiindcă e un venit economic suplimentar pentru stat, apoi, pentru că e o sursă de educaţie. Noi nu ne cunoaştem, în fond, ţările, sau le cunoaştem prea puţin.

- Dar când o noapte la Butuceni, într-un sat uitat de lume, costă 100 de euro, nu e de mirare că oamenii pleacă în Spania, unde stau cu 20 de euro pe noapte...
- Da, pentru că în Spania sunt 100 de asemenea locaţii, dar la Butuceni - una sau două vile. În Bucovina puteţi închiria, cu 100 de euro, o vilă întreagă, într-o zonă minunată, cu posibilitatea de a găti singuri sau de a fi serviţi... Preţurile nu pot scădea decât pe fondul ofertelor abundente. Monopolul generează preţuri exagerate.


„S-au topit”, împreună cu soţia Mirela, în peisajul basarabean…

- Vinăriile pot deveni un traseu turistic? România a reuşit acest lucru?
- Vă pot răspunde ca un mare amator de vin: am impresia că în Republica Moldova cultura viei e mai bine articulată şi mai dezvoltată decât în România, unde viţa de vie a trecut printr-o criză economică, dar şi politică. Din fericire, odată cu apariţia podgoriilor private, România începe să iasă din această criză, redevenind un mare producător de vin. Totuşi, nu am încercat să caut vin românesc la Chişinău - când îmi vin prietenii din România, le arăt sâmburele de colecţie pe care o am acasă şi ei rămân încântaţi. Aveţi vinuri minunate, competitive cu orice vin din lume.

„Viza nu trebuie să-i sperie deloc pe moldoveni”

- De la 1990 încoace, România a fost constant în topul preferinţelor turistice ale moldovenilor. Cât de mult trebuie să-i sperie viza pe potenţialii noştri turişti?
- Nu trebuie să-i sperie deloc - această viză nu e o realitate eternă. Deocamdată, însă, am gândit reguli şi proceduri mai simple pentru obţinerea vizei în cadrul general creat de legislaţia românească şi de Codul Comunitar de Vize. Astfel, agenţiile turistice agreate, serioase, beneficiază de un tratament favorizant, pentru ca niciunul dintre clienţii acestor agenţii să nu întâmpine dificultăţi în dorinţa lor de a se odihni în România. Pentru că - de ce să n-o recunoaştem? - avantajul în acest caz este dublu: din turism câştigă şi cetăţenii, şi bugetul ţării vizitate de ei.

- Bugetul cărei ţări îl veţi susţine dumneavoastră în viitoarea vacanţă?
- Pentru mine vacanţa este posibilitatea de a mă întoarce acasă, de a-i vedea pe ai noştri şi de a petrece cu ei câteva zile. E şi ocazia de a locui câteva zile în propria casă, fiindcă diplomatul trăieşte o experienţă foarte ciudată - cea a ruperii de casa pe care şi-a construit-o. Este ocazia recăpătării sentimentului fundamental că eşti la tine acasă. Sigur că încercăm să călătorim şi în acest an, copiii mai mari vor petrece câteva zile în Italia, împreună cu foştii colegi. Şi pentru că ei înoată foarte bine şi sunt pasionaţi de scufundări, o să încercăm să găsim, ca şi anul trecut, o destinaţie potrivită pentru această pasiune a lor - un loc cu apă limpede şi vegetaţie marină abundentă. Undeva în Mediterana, poate pe Insula Korfu. Deocamdată, însă, nu ne-am conturat bine planurile, şi asta pentru că suntem mulţi şi pretenţiile sunt diversificate. Deci, trebuie să negociem atât între noi, cât şi cu bugetul familiei.

- Noi vă dorim să aveţi - şi să avem cu toţii - o vacanţă cât mai frumoasă!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:55

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

Peste 28 de milioane de solicitări de bilete au fost înregistrate până acum pentru meciurile de la EURO 2020, primul Campionat European desfăşurat în 12 ţări de pe continent, un nivel de interes nemaiîntâlnit până acum, potrivit unui comunicat al...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)