Astăzi 15 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 14 August 2020
Abonamente

Actualitate 8 Mai 2011, ora 07:58

Interviu cu Kaido Sirel: „Reformele vor face mai simţită prezenţa Europei”

Marime Font

Kaido Sirel, Şef al Secţiei operaţiuni în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, crede că posibilităţile de colaborare a ţării noastre cu partenerii europeni sunt foarte mari. Acest lucru se poate realiza prin aşa-zisul ENPI, un instrument pe care Comisia Europeană îl aplică la noi din 2007 în trei sectoare prioritare: guvernare eficientă, dezvoltare socială şi consolidare locală prin dezvoltarea comerţului şi eficienţa energetică. Kaido Sirel susţine că politica UE faţă de statele din Vecinătate se bazează pe expresia „more for more”, adică suportul va fi cu atât mai mare, cu cât nivelul de pregătire a R. Moldova va fi mai înalt. 
 

- Domnule Sirel, ce este ENPI?
- Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat este un instrument de cooperare privilegiată a UE cu statele vecine. ENPI este compus din programe bilaterale, regionale şi interregionale. În contextul programelor regionale, noi finanţăm câteva proiecte comune între R. Moldova, Ucraina şi ţările caucaziene, cum ar fi Azerbaidjan, Georgia şi Armenia. Iar în ceea ce priveşte programele interregionale, susţinem proiecte ce sunt implementate în toată Vecinătatea, de la Maroc până la Belarus. Priorităţile pentru programele bilaterale cu R. Moldova pentru anii 2007-2013 sunt stabilite pe trei sectoare: buna guvernare şi justiţie, societate, dezvoltarea reţelelor de energie şi protecţia mediului.

- Ce fel de programe sunt realizate în R. Moldova cu ajutorul ENPI?
- În prezent se realizează sau se află în pregătire circa 150 de programe. Acestea vizează dezvoltarea localităţilor rurale, aprovizionarea cu apă, integrarea socială, eficienţa energetică, sănătatea, justiţia, consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului etc. De asemenea, avem programe regionale, cum ar fi EUBAM - Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră, care ajută grănicerii ucraineni şi moldoveni să controleze frontiera de est, precum şi programele regionale INOGATE şi TRACECA, ce prevăd dezvoltarea reţelelor energetice şi de transport. Anul acesta vom implementa două programe bilaterale specifice: Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi Actori Non-statali şi Locali la Guvernare. Recent am semnat un proiect prin care vom sprijini organizaţiile neguvernamentale să monitorizeze alegerile locale, care vor avea loc pe 5 iunie.

Loading...


- Ce înseamnă cooperarea transfrontalieră?
- Cooperarea transfrontalieră (Cross-Border Cooperation, CBC) înseamnă că ţările şi autorităţile locale situate în regiunile de frontieră participă la proiecte comune realizate în diverse domenii, cum ar fi transport, mediu, educaţie şi altele. Aceste proiecte conectează oamenii din aceste regiuni prin antrenarea lor în activităţi comune. Deoarece R. Moldova e o ţară mică, întreg teritoriul ei poate fi eligibil pentru a coopera cu regiunile de frontieră din România şi Ucraina.

- Poate oare R. Moldova să implementeze proiecte transfrontaliere fără participarea vreunei ţări-membre a UE?
-În prezent, astfel de proiecte nu există, însă pe viitor prevedem proiecte-pilot specifice pentru a fi implementate între Ucraina şi R. Moldova.

- Ce programe sunt la etapa de pregătire pentru a fi implementate în R. Moldova?
-ENPI este parte componentă a Politicii de Vecinătate. Anul trecut, a fost semnat un acord-cadru cu Stefan Füle, Comisarul European pentru Politică de Vecinătate, care îi permite R. Moldova să participe la programele interne ale UE. În acest sens, R. Moldova este a doua ţară din Vecinătate, după Israel, căreia i s-a oferit această posibilitate. Ca să dau un exemplu, pot să spun că R. Moldova a încheiat deja etapa de negocieri privind Al Şaptelea Program Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică. Dar există şi multe alte programe, care pot fi deschise pentru R. Moldova, cum ar fi CIP - Programul cadru pentru competitivitate şi inovaţie, IEE - Energie Inteligentă - Europa, Customs-2013 (în domeniul vamal), SESAR (în domeniul aerian) sau Public Health - Sănătate Publică. Participarea la diverse proiecte în cadrul acestor programe va fi posibilă dacă autorităţile centrale de la Chişinău vor avea voinţă politică şi capacitate de management.

- Ce suport financiar va fi oferit R. Moldova?
- Până în anul 2010, UE a oferit R. Moldova un suport de 500 milioane de euro. Multe dintre proiectele finanţate de aceste fonduri încă mai continuă. În cadrul ENPI, nivelul de finanţare oferit programelor bilaterale pentru perioada 2011-2013 se ridică la 273 milioane de euro. Pe lângă aceasta, de la începutul anului 2010 şi până la sfârşitul anului curent R. Moldova beneficiază de un grant în valoare de 90 milioane de euro, ca măsură împotriva crizei financiare. Prin intermediul unui instrument nou de finanţare numit Serviciul Investiţional de Vecinătate (Neighborhood Investment Facility (NIF), UE completează cu granturi împrumuturile oferite de băncile europene pentru proiecte de modernizare a infrastructurii. În cadrul NIF sunt finanţate proiecte ce se referă la aprovizionarea cu apă, reabilitarea drumurilor, amenajarea Aeroportului Internaţional Chişinău, modernizarea Spitalului Clinic Republican, înnoirea parcului de troleibuze din Chişinău, suportul sectorului vinicol etc. Valoarea totală a granturilor se ridică la 100 milioane de euro. Totodată, vreau să menţionez că există încă multe instrumente de finanţare mai mici, de care R. Moldova poate să beneficieze în cazul în care proiectele ei vor învinge competiţia. Luând în considerare toate aceste instrumente de sprijin, precum şi suportul acordat anii trecuţi împreună cu ceea ce Uniunea Europeană e pregătită să investească în viitor, cred că suma totală a asistenţei se ridică la peste un miliard de euro.

Cu cât va fi mai mare capacitatea R. Moldova de a pregăti proiecte reuşite, cu atât mai mare va fi suportul din partea UE. În prezent, în cadrul ENPI se promovează o nouă filozofie, care ar putea fi formulată în felul următor - „mai mult pentru mai mult” („more for more”). Cu cât eforturile unei ţări sunt mai mari, cu atât suportul va fi mai mare. Prin urmare, ţările care nu vor progresa în adoptarea reformelor vor avea reduceri importante de fonduri. Deocamdată, R. Moldova se descurcă bine şi se află printre ţările care beneficiază de unul din cele mai mari bugete de asistenţă în spaţiul de Vecinătate. Sperăm că această tendinţă se va menţine, dar, repet, ea trebuie susţinută de reforme importante.

- Cum ar putea R. Moldova să concureze cu ţările europene pentru implementarea proiectelor interne?
- Asemenea proiecte nu sunt concepute pentru a face ţările să concureze între ele. De obicei, un consorţiu de ţări concurează cu alte consorţii. Dacă Moldova intră în echipă cu state membre UE - de exemplu, cu Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia -, atunci succesul pentru a câştiga proiectul concursului este mult mai mare. Aceste ţări au afirmat, de asemenea, că R. Moldova este prima lor prioritate în cadrul cooperării pentru dezvoltare. De asemenea, Moldova este catalogată ca partener de prioritate înaltă de către Austria, Cipru, Ungaria, Slovacia şi Suedia.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 August 2020, ora: 14:13

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

La 6 august 2020, CCM a decis să-și „reevalueze considerentele și soluția stabilită prin Hotărârea nr. 28 din 17 octombrie 2017”. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 August 2020, ora: 09:24

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 13 august, în apropierea orașului Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 08:53

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni” Foto: zdg

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 07:51

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

Activele Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde BERD şi Banca Transilvania sunt acţionari, au fost puse sub sechestru de Procuratura Anticorupţie în urma unei investigări a activităţii frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 August 2020, ora: 04:22

(Calendar istoric) Pe 14 august Turcia atacă Ciprul

(Calendar istoric) Pe 14 august Turcia atacă Ciprul Din editia print / Foto: www.kypros.org

410: Alaric, rege vizigot, a ocupat Roma care va fi jefuită timp de trei zile. 

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 August 2020, ora: 01:54

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai mari sărbători din an. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 August 2020, ora: 01:08

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci. Iată cum poți slăbi 1 kilogram pe zi! Dieta cu nuci este inspirată din dieta mediteraneană.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 14 August 2020, ora: 00:56

Record de autonomie pentru Hyundai Kona Electric: SUV-ul a parcurs 1.026 de kilometri pe un circuit de teste în condiții speciale

Record de autonomie pentru Hyundai Kona Electric: SUV-ul a parcurs 1.026 de kilometri pe un circuit de teste în condiții speciale

Un Hyundai Kona Electric a parcurs 1.026 de kilometri în cadrul unui test desfășurat pe un circuit din Germania în condiții speciale. Autonomia oficială a SUV-ului subcompact este de 484 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 16:13

Un medic în vârstă de 65 de ani care activa la spitalul din Anenii Noi a decedat în urma infectării cu Covid-19

Un medic în vârstă de 65 de ani care activa la spitalul din Anenii Noi a decedat în urma infectării cu Covid-19

Astăzi sistemul medical din RM a mai pierdut un specialist, este vorba de medicul Mihail Preotesa. Acum patru zile soția sa a scris pe Facebook un mesaj plin de durere în care spunea că familia sa trece printr-un adevărat calvar.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 August 2020, ora: 13:13

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Escaladarea conflictului ruso-belarus crește riscul ca situația să evolueze conform scenariului ucrainean, cu totala ruptură completă a relațiilor dintre țările noastre, scrie Nezavisimaia Gazeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 11:39

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitirul-parc ”Moş Ion Roată” din Cluj-Napoca, cu o capacitate de peste 5.500 de morminte şi cu o capelă pe patru niveluri, a fost finalizat, iar lucrările acu fost recepţionate. Cimitirul se întinde pe 20 de hectare, iar costurile s-au ridicat la circa 51 milioane de lei, iar conform...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 11:37

ROMÂNIA / Traseism politic mai ceva ca în Caragiale: Actualul primar liberal va candida din partea PSD. Contracandidatul pesedist a trecut la PNL

ROMÂNIA / Traseism politic mai ceva ca în Caragiale: Actualul primar liberal va candida din partea PSD. Contracandidatul pesedist a trecut la PNL

Alegerile din septembrie aprind jarul politic. E vremea-n care prietenii devin dușmani, socialiștii pozează în liberali și liberalii în socialiști. În perioada aceasta, traseismul politic se transformă oficial în doctrină, iar interesul n-are moral și n-are...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)