Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Actualitate 8 Mai 2011, ora 07:58

Interviu cu Kaido Sirel: „Reformele vor face mai simţită prezenţa Europei”

Marime Font

Kaido Sirel, Şef al Secţiei operaţiuni în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, crede că posibilităţile de colaborare a ţării noastre cu partenerii europeni sunt foarte mari. Acest lucru se poate realiza prin aşa-zisul ENPI, un instrument pe care Comisia Europeană îl aplică la noi din 2007 în trei sectoare prioritare: guvernare eficientă, dezvoltare socială şi consolidare locală prin dezvoltarea comerţului şi eficienţa energetică. Kaido Sirel susţine că politica UE faţă de statele din Vecinătate se bazează pe expresia „more for more”, adică suportul va fi cu atât mai mare, cu cât nivelul de pregătire a R. Moldova va fi mai înalt. 
 

- Domnule Sirel, ce este ENPI?
- Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat este un instrument de cooperare privilegiată a UE cu statele vecine. ENPI este compus din programe bilaterale, regionale şi interregionale. În contextul programelor regionale, noi finanţăm câteva proiecte comune între R. Moldova, Ucraina şi ţările caucaziene, cum ar fi Azerbaidjan, Georgia şi Armenia. Iar în ceea ce priveşte programele interregionale, susţinem proiecte ce sunt implementate în toată Vecinătatea, de la Maroc până la Belarus. Priorităţile pentru programele bilaterale cu R. Moldova pentru anii 2007-2013 sunt stabilite pe trei sectoare: buna guvernare şi justiţie, societate, dezvoltarea reţelelor de energie şi protecţia mediului.

- Ce fel de programe sunt realizate în R. Moldova cu ajutorul ENPI?
- În prezent se realizează sau se află în pregătire circa 150 de programe. Acestea vizează dezvoltarea localităţilor rurale, aprovizionarea cu apă, integrarea socială, eficienţa energetică, sănătatea, justiţia, consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului etc. De asemenea, avem programe regionale, cum ar fi EUBAM - Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră, care ajută grănicerii ucraineni şi moldoveni să controleze frontiera de est, precum şi programele regionale INOGATE şi TRACECA, ce prevăd dezvoltarea reţelelor energetice şi de transport. Anul acesta vom implementa două programe bilaterale specifice: Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi Actori Non-statali şi Locali la Guvernare. Recent am semnat un proiect prin care vom sprijini organizaţiile neguvernamentale să monitorizeze alegerile locale, care vor avea loc pe 5 iunie.


- Ce înseamnă cooperarea transfrontalieră?
- Cooperarea transfrontalieră (Cross-Border Cooperation, CBC) înseamnă că ţările şi autorităţile locale situate în regiunile de frontieră participă la proiecte comune realizate în diverse domenii, cum ar fi transport, mediu, educaţie şi altele. Aceste proiecte conectează oamenii din aceste regiuni prin antrenarea lor în activităţi comune. Deoarece R. Moldova e o ţară mică, întreg teritoriul ei poate fi eligibil pentru a coopera cu regiunile de frontieră din România şi Ucraina.

- Poate oare R. Moldova să implementeze proiecte transfrontaliere fără participarea vreunei ţări-membre a UE?
-În prezent, astfel de proiecte nu există, însă pe viitor prevedem proiecte-pilot specifice pentru a fi implementate între Ucraina şi R. Moldova.

- Ce programe sunt la etapa de pregătire pentru a fi implementate în R. Moldova?
-ENPI este parte componentă a Politicii de Vecinătate. Anul trecut, a fost semnat un acord-cadru cu Stefan Füle, Comisarul European pentru Politică de Vecinătate, care îi permite R. Moldova să participe la programele interne ale UE. În acest sens, R. Moldova este a doua ţară din Vecinătate, după Israel, căreia i s-a oferit această posibilitate. Ca să dau un exemplu, pot să spun că R. Moldova a încheiat deja etapa de negocieri privind Al Şaptelea Program Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică. Dar există şi multe alte programe, care pot fi deschise pentru R. Moldova, cum ar fi CIP - Programul cadru pentru competitivitate şi inovaţie, IEE - Energie Inteligentă - Europa, Customs-2013 (în domeniul vamal), SESAR (în domeniul aerian) sau Public Health - Sănătate Publică. Participarea la diverse proiecte în cadrul acestor programe va fi posibilă dacă autorităţile centrale de la Chişinău vor avea voinţă politică şi capacitate de management.

- Ce suport financiar va fi oferit R. Moldova?
- Până în anul 2010, UE a oferit R. Moldova un suport de 500 milioane de euro. Multe dintre proiectele finanţate de aceste fonduri încă mai continuă. În cadrul ENPI, nivelul de finanţare oferit programelor bilaterale pentru perioada 2011-2013 se ridică la 273 milioane de euro. Pe lângă aceasta, de la începutul anului 2010 şi până la sfârşitul anului curent R. Moldova beneficiază de un grant în valoare de 90 milioane de euro, ca măsură împotriva crizei financiare. Prin intermediul unui instrument nou de finanţare numit Serviciul Investiţional de Vecinătate (Neighborhood Investment Facility (NIF), UE completează cu granturi împrumuturile oferite de băncile europene pentru proiecte de modernizare a infrastructurii. În cadrul NIF sunt finanţate proiecte ce se referă la aprovizionarea cu apă, reabilitarea drumurilor, amenajarea Aeroportului Internaţional Chişinău, modernizarea Spitalului Clinic Republican, înnoirea parcului de troleibuze din Chişinău, suportul sectorului vinicol etc. Valoarea totală a granturilor se ridică la 100 milioane de euro. Totodată, vreau să menţionez că există încă multe instrumente de finanţare mai mici, de care R. Moldova poate să beneficieze în cazul în care proiectele ei vor învinge competiţia. Luând în considerare toate aceste instrumente de sprijin, precum şi suportul acordat anii trecuţi împreună cu ceea ce Uniunea Europeană e pregătită să investească în viitor, cred că suma totală a asistenţei se ridică la peste un miliard de euro.

Cu cât va fi mai mare capacitatea R. Moldova de a pregăti proiecte reuşite, cu atât mai mare va fi suportul din partea UE. În prezent, în cadrul ENPI se promovează o nouă filozofie, care ar putea fi formulată în felul următor - „mai mult pentru mai mult” („more for more”). Cu cât eforturile unei ţări sunt mai mari, cu atât suportul va fi mai mare. Prin urmare, ţările care nu vor progresa în adoptarea reformelor vor avea reduceri importante de fonduri. Deocamdată, R. Moldova se descurcă bine şi se află printre ţările care beneficiază de unul din cele mai mari bugete de asistenţă în spaţiul de Vecinătate. Sperăm că această tendinţă se va menţine, dar, repet, ea trebuie susţinută de reforme importante.

- Cum ar putea R. Moldova să concureze cu ţările europene pentru implementarea proiectelor interne?
- Asemenea proiecte nu sunt concepute pentru a face ţările să concureze între ele. De obicei, un consorţiu de ţări concurează cu alte consorţii. Dacă Moldova intră în echipă cu state membre UE - de exemplu, cu Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia -, atunci succesul pentru a câştiga proiectul concursului este mult mai mare. Aceste ţări au afirmat, de asemenea, că R. Moldova este prima lor prioritate în cadrul cooperării pentru dezvoltare. De asemenea, Moldova este catalogată ca partener de prioritate înaltă de către Austria, Cipru, Ungaria, Slovacia şi Suedia.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)