SIESTA cu papion

Intoleranta la aberatie

Un oarecare Mircea Motriniuk, pe care comunistii l-au facut presedinte de raion (Edinet), si-a dat si el cu parerea, fara sa-l pofteasca cineva: „Lenin este recunoscut nu doar in R. Moldova, ci si in lumea intreaga, deoarece el nu este moldovan, ci rus (afirmatie facuta cu prilejul reinstalarii monumentului lui Lenin la Edinet – n.n.).

Ca sa stie comunistul: Lenin al vostru este atat de rus, cum si mata esti arab. Explic: daca mama lui Lenin (Maria Aleksandrovna, nascuta Blank) se tragea din evrei, germani si suedezi, iar tatal (Ilia Nikolaevici) – din ciuvasi si kalmaci, cum putea Lenin sa fie rus? Mai mult decat atat – si parintele spiritual al lui Lenin, Karl Marx, a fost evreu… Comunistii, dandu-se mari internationalisti, au ascuns intotdeauna nationalitatea acestora. Vezi, tov. Motriniuk, nu citi numai „Komsomolskaia pravda”…

* * *

Comunist prin vocatie si filozof prin formatie (doctor habilitat in filozofie), Nicolae Vizitei a trantit o fraza care numai a filozofie nu aduce: „Consider ca acei care astazi incearca sa diminueze rolul Parlamentului in viata republicii noastre, independent sau neindependent, dar cu iminenta contribuie la crearea in societate a situatiei de dezmat drept”. Vorba ceea: urmasul lui Kirkegard a dat cu oistea in gard.

* * *

Un ins, care se ascunde sub pseudonimul Floricel Buzduganul, a pus si el umarul la inzestrarea ziarului „Moldova Suverana” cu minciuni: „Mi-a venit in minte vechea zicala moldoveneasca: „Pe deasupra – trandafir, iar inauntru – bors cu stir”. Intr-o minte mai evoluata asa ceva n-ar veni, pentru ca aceasta zicere nu este o „veche zicala moldoveneasca”, ci un aforism care ii apartine lui Tudor Musatescu si care suna in felul urmator: „De departe – trandafir, iar de-aproape – bors cu stir”.
Prin urmare, aceasta vorba de spirit a scriitorului oltean, care, de altfel, face parte din celebrele „musatisme”, are tot atata in comun cu moldovenismul primitiv al „patriotilor” nostri, cat are Ostapciuk cu ieroglifele egiptene.

* * *

Criticul literar Andrei Hropotinschi, actualmente facator de „limba moldoveneasca” la Tiraspol, intruneste diverse forme de dezechilibru, ce tin mai mult de profan decat de sacru. Un exemplu: In decembrie, la spectacolul „Maria Cantemir – ultima dragoste a lui Petru cel Mare”, Ion Druta mi-a zis: „Mai Andrei, daca vrei sa ramana numele tau in istorie, scrie despre satele celea care i-au dat pe Canna si Ponomari, Cruceniuc si Darienco, Iachim Grosu si Nicolae ?urcanu, despre satele lui Ivan Ivanovici Bodiul si Serghei (sic!) Cuzmici Grosul…”. Asta – daca vrei sa ramai doar in istoria Transnistriei, dar, daca pretinzi la ceva mai mult, atunci trebuie sa mai asuzi, domnule Andrei. Trebuie sa mai scrii si despre satele lui Nistor Cabac, Iacob Cutcovetchi, Haralambie Corbu, Pavel Tkacenko, Grigori Starii, Grigori Kotovski, Semion Afteniuc, Artiom Lazarev, Vladimir Voronin, Igor Smirnov, Grigori Marakuta… Astfel, vei deveni nemuritor! Doar n-ai sa scrii despre satele care „i-au dat” pe Vladimir Besleaga, Anatol Codru, Petru Soltan, Vlad Iovita, Alexei Marinat… Sa fin seriosi! Totusi, daca acest indemn de a scrie vine de la „Proorocul neamului moldovenesc”, Ion Druta, atunci treaba se „ingraveaza”, cum se spune peste Nistru…

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *