Actualitate

Întruniţi la Chişinău, parlamentari din ţările GUAM au constatat că Rusia ameninţă securitatea în regiune

Reprezentanţii parlamentelor din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova au declarat că, în noua conjunctură regională, organizaţia trebuie să depună mai mult efort pentru soluţionarea conflictelor îngheţate.

"Unul dintre motivele pentru care cooperăm este existenţa pe teritoriul ţărilor noastre a unor conflicte. Din nefericire, din momentul creării în 2004 a Adunării Parlamentare a GUAM, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, iar acum şi Ucraina suferă din această cauză", a remarcat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

"Suntem martorii unei agresiuni a Federaţiei Ruse asupra statelor membre GUAM. Ucraina a avut de suferit din cauza ideilor europene", a spus Zurab Abaşidze, vicepreşedintele Parlamentului Georgiei.

Participanţii la reuniune au subliniat că actuala criză din Ucraina a scos la suprafaţă părţile slabe ale structurilor de securitate din Europa.

"Prin revizuirea graniţelor unor state independente, vecinul nostru din nord le subminează suveranitatea. De asemenea, conflictele militare interne, susţinute din exterior, duc la pierderi mari de vieţi omeneşti", a comentat reprezentantul delegaţiei parlamentare a Ucrainei, Rustam Raupov.

"Apariţia în cadrul statelor a unor subiecţi teritoriali ilegali destabilizează situaţia economică şi politică în regiune", a declarat şeful delegaţiei parlamentare a Azerbaidjanului, Elton Mammedov.

"Suntem martorii unei crize în Europa fără precedent, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Situaţia din interiorul Ucrainei şi din vecinătatea ei reprezintă un test pentru securitatea din Europa", a afirmat vicepreşedintele Seim-ului polonez, Elzbieta Radziszewska.

La reuniune a fost prezent şi deputatul Radei Supreme, Eduard Leonov. Oficialul a venit îmbrăcat în cămaşă naţională şi cu moţ căzăcesc. Reuniunea GUAM se va încheia marți.

Țările membre, Georgia, Ucraina, Moldova şi Azerbaidjan, vor semna o declaraţie comună, la finalul întrunirii.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *