CSI / Rusia

Investitorii, cu ochii pe relaţia Occident-Rusia: Sunt fonduri care nu vor investi acolo atâta vreme cât sancţiunile sunt menţinute

"Nu cred că schimbarea produsă de retragerea sancţiunilor va avea un impact rapid pentru economia Rusiei, dar pentru investitori sentimentul se va resimţi puternic", susţine Martin Charmoy, directorul unui fond de investiţii, citat de Forbes.

Prosperity Capital Management, fondul condus de Charmoy, a investit în Rusia două miliarde de dolari, într-o mişcare oarecum atipică.

"Ştiu că sunt fonduri care nu vor investi acolo atâta vreme cât sancţiunile sunt menţinute. Nu vor să fie sancţionate pentru investiţii derulate într-o ţară supusă sancţiunilor economice. Dar, când aceste riscuri vor fi eliminate, investitorii din Rusia vor fi răsplătiţi pe măsură", spune Charmoy.

Un alt fond care a adoptat politică riscurilor extreme în derularea investiţiilor, BNP Paribas, a primit o pedeapsa de 5 ani de probaţiune pe piaţă americană şi o amendă de 8,9 miliarde, după ce a încălcat regimul de sancţiuni economice pentru Sudan, Cuba şi Iran.

În acest context, este explicabil de ce fondurile occidentale de investiţii aşteaptă mai întâi ridicarea cortinei dintre cele două tabere înainte de a-şi croi din nou drum pe piaţă de capital din Rusia.

Occidentul dă înapoi

La începutul acestei săptămâni, presa americană a raportat că secretarul de stat John Kerry a început să încline balanţă mai mult spre Moscova decât spre Kiev în discuţiile privind detensionarea crizei din Ucraina.

Semnale că poziţia statelor occidentale s-a modificat încep să vină şi din ţările europene.

Într-o vizită la Moscova, ministrul francez de Finanţe, Emmanuel Macron, şi-a exprimat speranţa că sancţiunile vor fi ridicate în vara acestui an, iar Angela Merkel şi-ar dori că toată această criză ucraineană să dispară cât mai repede pentru a se putea concentra pe alte problem stringente.

La Kiev, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se zbate să convingă Parlamentul ţării de necesitatea organizării alegerilor în republica separatistă Donbas.

Pentru Kiev, recunoaşterea autonomiei Donbasului este un mod de a vedea cum o altă parte din teritoriul ţării migrează către Rusia, dar ar putea fi soluţia care să scoată Ucraina de sub ameninţarea războiului civil.

"Se întrevăd semne clare ale unui process recent de pacificare. Pare că toate părţile au început să depună eforturi semnificative pentru a rezolva balamucul geopolitic existent în prezent", a declarat recent şi Simon Quijano-Evans, strateg-şef pentru pieţele emergente al Commerzbank.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *