Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Interviu 11 Iunie 2012, ora 06:47

interviuIon Cuvşinov: Medicina legală serveşte unei singure cauze - adevărul

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Binecunoscutul doctor Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală din capitală ne-a relatat despre ce înseamnă să profesezi cu sânge rece o meserie sinistră pentru unii, dar captivantă pentru „cei aleşi”. 

Spune că medicina legală se învaţă de sine stătător, iar pentru asta trebuie să ai vocaţie şi multă voinţă. Nu ezită însă să recunoască faptul că există o criză acută de specialişti şi că, deocamdată, în R. Moldova nu sunt legi care să le ofere protecţie...

- Domnule Cuvşinov, ce v-a făcut să alegeţi această meserie deosebită?
- Am ales această meserie spontan, fapt ce s-a datorat într-o oarecare măsură firii mele. Sunt un căutător al adevărului şi al realităţii. S-a întâmplat ca în anul întâi de studii să locuiesc împreună cu studenţii din anul şase. Atunci am avut ocazia să citesc o carte de medicină legală, disciplină ce se studiază tocmai în anul cinci. Am rămas frapat de conţinut, astfel încât mi-am zis că asta va fi viitoarea mea meserie. Apoi am trăit cu dorinţa de a fi medic legist cinci ani de zile. Recunosc că am trecut prin perioade grele de adaptare: una dintre acestea fiind prima autopsie. Consider că în medicina legală este bine să „păşeşti” de unul singur: nu are cine te sfătui, dar, în acelaşi timp, nimeni nu te poate induce în eroare. De altfel, primii cinci ani lucraţi de unul singur îţi demonstrează ce se va întâmpla mai departe: ori devii un bun specialist, ori unul mediocru. Este imposibil să devii un expert bun dacă nu ai fantezie şi logică: prima pentru a-ţi imagina anumite scenarii şi cea de-a doua, pentru a percepe anumite mecanisme.Foto: Ramin Mazur

- Ce satisfacţie vă oferă profesia dvs.?
- Aducerea la lumină a adevărului. Concluzia expertului nu va satisface niciodată ambele părţi, ea slujeşte unei singure cauze - cea a adevărului. Noi suntem ultima instanţă în medicină, suntem „medici deasupra medicilor”, cum afirma unul dintre părinţii medicinei legale. Cineva mai spunea că, de fapt, sentinţa este semnată atunci când expertul legist anunţă concluzia, mai ales în cazurile de omor.

- Un medic legist trebuie să aibă calităţi speciale?
- Un medic ar trebui să aibă sânge rece chiar din moment ce începe a profesa şi să aibă capacitatea de a fi prompt, să fie un bun ascultător, orator, să fie coerent şi explicit. Un bun expert trebuie să cunoască tot ceea ce este nou în medicină şi să-şi cunoască meseria la nivelul tehnic.

- Aţi avut cazuri nerezolvate?
- Putem considera un caz neelucidat atunci când nu avem destulă informaţie şi probe pentru a ne pronunţa. De exemplu, în timpul verii, cadavrul uman este în stare de descompunere avansată şi toate procesele patologice la nivel de ţesuturi se distrug şi nu pot fi identificate. Dar avem şi cazuri în care nu putem stabili cauza morţii pentru că nu avem tehnică modernă. Nu putem afla nici perioada de timp în care omul mai trăieşte după ce i-au fost cauzate leziuni corporale sau în ce ordine acestea i-au fost aplicate. Putem stabili doar timpul decesului în raport cu cauzarea leziunilor corporale, dar cu o anumită rată de eroare. În asemenea cazuri medicul legist se conduce de modificările de reacţie pe care le dau ţesuturile la leziune. După gradul de dezvoltare a modificărilor de reactivitate aflăm dacă decesul a urmat după câteva minute sau după mai multe ore, dar nu mai mult de două-trei săptămâni.

- Aţi avut vreun caz care v-a şocat prin tragismul condiţiilor în care s-a produs?
- Am avut două cazuri care m-au şocat. Oamenii au prejudecăţi în privinţa meseriei noastre, precum că noi nu suntem nişte fiinţe, ci roboţi fără emoţii. Eu am două fetiţe gemene. În perioada când erau eleve, am aflat despre omorârea a două fetiţe în sectorul Ciocana. Eram de gardă şi am fost cu grupa operativă la examinarea cadavrelor. Am constatat nişte lucruri oribile: leziuni corporale survenite după lovituri aplicate cu ciocanul şi agresiune sexuală. Atunci am fost profund afectat de acest fapt. Un alt caz care m-a cutremurat profund a avut loc prin ’96. Un cetăţean care suferea de boli mintale, deşi era declarat sănătos, şi-a înjunghiat toată familia - soţia, cei doi copii şi mama-soacră - într-o singură noapte. Evident, cel mai mult m-a îngrozit moartea copiilor. Reacţionez poate mai firesc când este vorba despre persoane mai în vârstă, dar un copil care are o viaţă înainte şi care îi este curmată... Eu cred că acest tip de crimă ar trebui pedepsit mai dur, ca şi pruncuciderea.


Foto: Ramin Mazur

- Au existat şi la noi în ţară criminali în serie?
- Nu în sensul clasic, aşa cum îl au englezii pe Jack Spintecătorul, dar persoane care au comis în mod repetat crime, da, au existat. Criminalistica R. Moldova cunoaşte asemenea cazuri. Dar asta a fost în trecut, nu acum. Vedeţi, până în anii ’90 societatea trăia în alte condiţii şi nu mă refer doar la situaţia socială şi economică, ci şi la legislaţia ţării şi instituţiile implicate în combaterea infracţiunilor. Noi am avut o perioadă în care era dominant „racketul”, care săvârşea şi omoruri. Acel „gangsterism” a fost proeminent în primii ani de după 1990, apoi s-a trecut la alte forme, fără sânge, dar la fel de „eficiente”, adică la şantaj.

- În ce măsură medicina legală v-a schimbat viziunea asupra vieţii sau chiar a morţii?
- Dacă înainte îmi socoteam anii şi făceam nişte calcule, acuma mă uit la viaţă mai filosofic. Nu sunt fatalist, dar ştiu că ceea ce are să se întâmple se va întâmpla şi totul este în puterea Domnului. Am devenit mai optimist şi am înţeles că în viaţă trebuie să fac cât mai mult.

- Spuneţi-mi dacă oricine poate cere o expertiză repetată?
- Expertizele repetate se fac numai la Chişinău, iar când le efectuăm la acest nivel noi nu lăsăm loc pentru nicio opţiune. Cerem clişeele care sunt expertizate de un specialist angajat la centru prin cumul şi, dacă este nevoie, chemăm pacientul şi mai facem o radiografie de calitate înaltă cu tehnică performantă. Iată un exemplu simplu care arată lacunele ce pot să producă erori şi în medicina legală. Legea prevede că, dacă este iniţiativa părţii, atunci legea îi permite pe cont propriu să solicite anumite materiale şi probe. Există un catalog al Ministerului Sănătăţii care prevede preţurile la anumite servicii. Dacă este o necesitate din oficiu, fie e vorba de un procuror, fie de un ofiţer de urmărire penală, atunci se face din contul statului.


Foto: Ramin Mazur

- De ce expertiza psihiatrică este considerată cea mai complicată?
- Nu ştiu pe cât de potrivit ar fi s-o numim „cea mai complicată”, dar şi la noi sunt expertize destul de complexe, însă ele au specific diferit. Iar cu cât informaţia este mai multă, cu şi atât concluziile sunt mai bune şi invers – când dispunem de puţină informaţie, atunci capacitatea de veridicitate este mai mică. Noi lucrăm cu partea materială a omului, adică cu cadavrul propriu-zis şi persoana care a pătimit fizic în viaţă, dar psihiatrii apreciază dereglările sănătăţii mintale. În cadrul instituţiei noastre deocamdată nu avem asemenea specialişti. Reprezentăm aceeaşi expertiză medico-legală, însă suntem două ramuri diferite şi două instituţii separate.

- Se atestă că România are cei mai mulţi medici legişti din Europa, raportat la numărul de locuitori. Care este situaţia în R. Moldova la acest capitol?
- Pe timpul URSS, ţara noastră a fost o excepţie la acest capitol, fiindcă i s-a permis o unitate de expert nu la 110 mii de oameni, ci la un teritoriu administrativ - raion, care depăşea acest număr. Iar asta deoarece Moldova avea una dintre cele mai dense populaţii din Europa.
La noi în ţară există 93 de experţi, inclusiv cei cu profil de laborator. Avem o nevoie acută de specialişti, dar există un impediment: domnul ministru a conservat schema de funcţii, ceea ce nu ne permite deocamdată s-o lărgim. Actualmente la secţia de expertize complicate activează şase specialişti, unul fiind angajat prin cumul, care ar trebui să facă un volum anual nu mai mare de 200 de expertize, pe când noi anul trecut am efectuat 510. De aceea, munca este tergiversată şi nu se respectă termenul rezonabil pentru efectuarea expertizei. Avem de suferit din această cauză, fiindcă volumul de lucru este foarte mare, iar numărul de specialişti este insuficient, motiv pentru care nu se respectă normativele.

- La ce riscuri se expune un medic legist?
- Aceasta ecuaţie atrage după sine doi factori - de nocivitate şi de risc. Primul ţine de condiţiile de lucru, se ştie faptul că cei care lucrează cu cadavrele sunt în permanenţă expuşi direct contactului cu substanţele nocive. Chiar şi gazele care se degajează la descompunere sunt nocive pentru sănătate. Al doilea factor – riscul - presupune infectarea cu hepatită, HIV şi diverşi paraziţi. Ca să nu mai vorbesc despre presiunea emoţională constantă ce o implică această profesie, care ulterior se face resimţită. Noi nu avem legi care să ne ofere protecţie, ni s-a dat statut de instituţie publică specializată şi activăm pe lângă Ministerul Sănătăţii. Implicaţia acestuia însă este una doar organizatorico-financiară.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)