Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:11
Abonamente

Actualitate 13 Iunie 2018, ora 10:49

Ion Varta: Primul val al deportărilor este documentat insuficient

Marime Font

Primul val al deportărilor, din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, este insuficient documentat, pentru că o bună parte a documentelor de atunci au fost nimicite în perioada războiului. Declarația a fost făcută de istoricul Ion Varta în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit istoricului, spre deosebire de primul val, celelalte două mari valuri – din iulie 1949 și aprilie 1951 – sunt descrise în toată complexitatea. „Am putea continua această documentare în arhivele Federației Ruse, numai că în ultimul timp s-a vehiculat informația că se distrug arhivele”, a spus Ion Varta.

Istoricul afirmă că multe dintre persoanele deportate până la urmă nu au reușit să-și recupereze echivalentul bunurilor de care au fost deposedați, unii au semnat așa-zise acte privind exproprierea, dar, de fapt, au fost jefuiți la propriu. „O parte au revenit în localitățile de baștină, dar n-au avut dreptul să-și recupereze casele pe care le-au construit prin trudă cinstită”, a mai spus Ion Varta.Valentina Sturza, președintele Asociației foștilor deportați și deținuți politici, spune că au mai rămas în viață peste opt mii de foști deportați și deținuți politici. Anul acesta a reușit să obțină de la Guvern o majorare de 300 de lei la indemnizația anuală care le este acordată. Astfel, fiecare dintre ei, începând cu luna iulie, vor primi câte o mie de lei. „Îmi pare rău că Guvernul n-a găsit mai mulți bani”, afirmă Valentina Sturza.

Ea a mai spus că din bugetul de stat au fost alocați peste șase milioane de lei pentru construcția Muzeului deportaților, dar acesta este neîncăpător pentru toate exponatele existente.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost deportate peste 22 de mii de persoane.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md