Actualitate

Italia: A început cel mai mare proces anti-mafia din ultimele decenii

Cel mai mare proces anti-mafia din ultimele decenii a început astăzi în Italia. Circa 350 de inculpați -membri sau colaboratori ai mafiei calabreze ‘Ndragheta- urmează să fie audiați timp de aproape doi ani, cât se estimează că va dura procesul.

După ani buni de anchete judiciare a început astăzi în orașul Lamezia Terme din Calabria, un proces amplu anti-mafia, denumit Rinascita Scott cu cifre record: circa 350 de inculpați, 900 de martori, 58 de colaboratori ai justiției care au acceptat să spargă omerta, legea tăcerii- vor fi audiați pentru a dezvălui secretele clanului Mancuso iar în final anchetatorii se așteaptă să fie dezvăluite legături între politică, economie și organizația mafiotă calabreză ‘Ndrangheta. Anchetatorii s-au concentrat pe clanul familiei Mancuso din provincia Vibo Valentina și pe grupările criminale afiliate.

Între acuzați se află mai mulți capi ai mafiei între care și “Il Padrino”, nașul Luigi Mancuso. Dar nu numai: sunt și lideri politici, oameni de afaceri, funcționari sau polițiști, cu toții sunt acuzați că fac parte sau colaborează cu organizația mafiotă ‘Ndrangheta care coordonează traficul de cocaină în Europa. Inculpații sunt acuzați de afiliere mafiotă, omor, posesie ilegală de arme, trafic de droguri, extorcare, cămătărie și multe altele, iar daca vor fi găsiți vinovați mulți riscă ani grei de închisoare.

Experții consideră procesul drept un semnal din partea statului. Justiția poate așadar să-și demonstreze forța contra criminalității organizate.

Ancheta judiciară a fost condusă de procurorul șef din Catanzaro, Nicola Gratteri, așa-zis “vânător” al mafiei, amenințat în mod repetat și ca urmare, aflat sub protecție personală permanentă.

În urmă cu mai bine de un an, în decembrie 2019, circa 2500 de agenți de poliție au arestat peste 300 de persone între care oameni de afaceri, avocați, oameni politici iar cercetările au vizat mai multe țări cum ar fi Germania, Elveția sau Bulgaria.

În anii ’80 a avut loc la Palermo un maxi-proces, cu 400 de inculpați împotriva mafiei siciliene Cosa Nostra. Din răzbunare, mafia i-a ucis ulterior pe procurorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

Acum procesul vizează mafia calabreză, cu ramificații în toată Italia și în străinătate.

În sala de proces, fortificată, din Lamezia Terme sunt programate audierile- are o capacitate de 1000 de persoane sau la distanță, cu posibilitatea a 150 de legături video în același timp. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *