Actualitate

Iubiţi de toată lumea, cartofii prăjiţi sunt EXTREM de periculoşi pentru sănătate. Conţin o substanţă care poate duce la apariţia CANCERULUI

Cei mai mulţi dintre noi le-ar spune cartofi bine rumeniţi. Specialiştii i-ar vedea însă drept alimente pline de acrilamidă.
-Acrilamida este o singură substanță care, în principiu, apare atunci când se întâlnesc două substanțe. Un aminoacid și amidonul în prezența unei temperaturi crescute.

Practic, acrilamida apare atunci când prăjim bine alimente bogate în amidon. Aşa cum sunt cartofii, dar şi bananele sau mămăliga preparate cu ulei, în tigaie. Substanţa afectează stomacul, ficatul, dar mai ales colonul. Şi, poate duce în timp la cancer. Dar, a fost asociată în Marea Britanie şi cu apariţia Alzheimerului

DEFINIŢIA ACRILAMIDEI
Acrilamida = substanţă puternic oxidantă, mutagenă şi neurotoxică, rezultată din degradarea amidonului sau ale altor poliglucide, la temperaturi înalte (mai mari de 120 de grade Celsius)>

-Problema nu este uleiul în sine, ci temperatura care face să se productă o reacție chimică între un aminoacid și un amidon, deci nu grăsimea este problema.

Problemele merg mână în mână. Mâncăm cartofi şi îi prăjim prea tare, pentru că nu ştim nici care sunt efectele nocive ale uleiului încins la temperaturi prea mari. Nu ne ajută nici etichetele, au constatat inspectorii ANPC chiar luna trecută.
-Temperatura de prăjire a acestor produse este mai mare de 180 de grade. 200, 220 de grade celsius! Depăşirea acestei temperaturi maxime de prăjire duce la eliminarea unor substanţe cancerigene, cum ar fi acroleina şi acrilamida.

Sau aşa s-a crezut, până când italienii au interzis un sortiment de ciocolată pentru că uleiul de palmier din compoziţie ar fi, şi acesta, cancerigen. Şi americanii au descoperit acrilamidă într-o serie de chipsuri, pâine prăjită, biscuiţi, cereale dar chiar şi în câteva sortimente de hrană pentru copii. Soluţia?

Specialiştii recomandă cât mai multe alimente neprocesate şi un consum cât mai redus de prăjeli. Fie ele făcute în casă, sau cumpărate din comerţ.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *