Timpul Local

Jaloanele istoriei moderne. Evenimentele din 7 aprilie, introduse în curriculumul şcolar

Un Marş al Tăcerii, dezbateri, întâlniri cu participanţii la evenimentele din 7 aprilie şi ore de dirigenţie – sunt câteva dintre activităţile propuse de autorităţi. Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a subliniat că scopul primordial al acestor activităţi este de a comemora victimele violenţelor din 7 aprilie şi de a nu admite repetarea unor astfel de evenimente. „Este foarte important să vorbim despre violenţă şi nonviolenţă, să cultivăm spiritul respectării legii şi al abordării problemelor prin prisma dialogului, fapt care nu a avut loc atunci. Este necesar de a dezvolta spiritul cetăţenesc, responsabilitatea civică şi de a inocula ideea că toate problemele trebuie soluţionate prin dialog”, a subliniat Mihail Şleahtiţchi.
Potrivit acestuia, despre evenimentele din 7 aprilie 2009 trebuie de discutat nu doar în preajma acestei zile, pentru că, „atunci când vorbim despre fenomene precum violenţa, cultura politică, relaţia dintre putere şi mase, natura evenimentelor stradale, drepturile tinerilor, întotdeauna drept exemplu o să apară şi ziua de 7 aprilie 2009, care a constituit o expresie concentrată a relaţiei dintre o putere antidemocratică şi un popor care voia să devină liber”, consideră ministrul.

La cele câteva ore de dirigenţie axate pe acest subiect vor participa deputaţi şi miniştri, precum şi premierul republicii, Vlad Filat.
La 7 aprilie vor fi organizate mai multe acţiuni de comemorare a victimelor. Astfel, dimineaţă va fi oficiat serviciul divin în memoria victimelor, după care vor fi depuse flori la mormântul lui Valeriu Boboc şi la Piatra memorială din faţa Parlamentului. Damian Hâncu, participant la proteste, îşi va lansa la 7 aprilie cartea „Moldova mă doare”, iar compozitorul Eugen Doga invită în seara zilei la un concert dedicat tinerilor intraţi în legendă la 7 aprilie 2009. Acţiunile dedicate zilei de 7 aprilie 2009 vor finaliza cu un recital de muzică naţional-patriotică. Cei prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor aprinde o lumânare în amintirea victimelor evenimentelor de la 7 aprilie 2009.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *