Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente
 
 
 

Muzică 27 Septembrie 2014, ora 13:48

Jazz la temperaturi maxime

Marime Font

A doua zi de Ethno Jazz Festival a reușit să alunge norii din Chișinău și să încălzească aerul care s-a răcit prea brusc. 

Odată cu prima trupă, un trio internațional condus de celebrul pianist german Walter Lang, în incinta Filarmonicii Naționale a apărut și soarele. Muzica celor trei (Walter Lang, Njami Sitson și Sven Faller) se situează undeva între muzica de cameră, bossanova și world music, însă reușește să depășească aceste genuri și să creeze niște armonii originale pe care le-am putea atribui cu greu unui singur gen muzical. Melodica relaxantă, îmbinată cu ritmica africană și o doză sănătoasă de virtuozitate ne-a teleportat undeva pe malul unei mări calme, într-o zi călduță și plăcută. Walter Lang chiar a recunoscut că compune majoritatea pieselor atunci când este în vacanță. O muzică perfectă pentru o seară de vineri cu un pahar de vin alb.

Trio-ul din deschiderea concertului ne-a arătat un soare cald de primăvară, iar trupa care a urmat a reușit să ridice temperatura la maxim. Adjectivul „incendiar” este cel mai potrivit pentru a caracteriza euforia jazzistică oferită de cvartetul Trilok Gurtu New Band. Trilok Gurtu este un virtuoz al percuției, chiar dacă ne-a atenționat că nu este un muzician de jazz, pentru că vine din India. E glumeț din fire acest Trilok Gurtu și e foarte modest, necătând la faptul că este unul dintre cei mai buni bateriști din lume. Pe parcursul carierei sale impunătoare a colaborat cu numeroși artiști de renume din diferite genuri muzicale, de la electronică și trip-hop la jazz, rock clasic și muzică metal. Nu sunt sigur că există vreun gen muzical pe care nu l-a încercat Trilok Gurtu. Trilok este în stare să creeze ritmuri din orice, măcar și dintr-o căldare cu apă, precum ne-a demonstrat-o la concert. Adăugăm în această formulă trei instrumentiști de excepție (Fredercik Coster - trompetă, Tulug Tirpan - pian, Johnatan Ihlenfeld Cunado - bas) și primim în rezultat o super-trupă de jazz care e în stare să te inducă într-o adevărată stare transcedentală.Cu siguranță e vorba de cea mai bună prestație din această ediție de Ethno Jazz Festival. Însă mai avem două zile de festival, și surprizele muzicale promit a fi la fel de bune.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md