Cultură

Jurnalul bibliotecarului

Odată, l-am întâlnit chiar şi la lansarea Stării de urgență. De la un timp încoace, de când sediul central e în reparații, nu l-am mai întâlnit pe acest domn trecut de 70 de ani, înalt, cu o faţă ascuţită, cu ochi străpungători, cu o voce baritonală, cu nişte palme mari cât niște barosuri şi cu părul viscolit, de, ca iarna.
Dar l-am întâlnit zilele astea, după ce nu-l mai văzusem un an sau doi. În troleul 8. Pe ultimul scaun. Îmbrăcat în haine de Moş Crăciun şi asta la vreo săptămână şi ceva după Revelion şi la vreo două săptămâni şi mai bine după Crăciun. Stătea pe ultimul scaun şi se întreţinea cu oamenii din jurul său.
De acolo de unde stăteam eu, mi se păru a fi foarte trist şi cam necăjit. Oare ce le spunea tinerilor din stânga şi din dreapta sa? Probabil, ceva interesant, odată ce aceştia îl ascultau cu gurile căscate. Poate le povestea ceva despre viaţa lui. Dar oare unde se ducea, îmbrăcat în haine de Moş Crăciun? Nu știu. Cum nu puteam să-mi explic de ce încă mai umbla îmbrăcat în hainele alea sidefii care-i dansau pe corp, cam la fel cum dansau şi fulgii afară. Nu e vorba că l-aş fi suspectat de cine ştie ce probleme psihice. Departe de mine acest gând. Mai degrabă, cred că la mijloc ar trebui să fie o altă explicaţie pe care eu pur şi simplu nu o cunosc.Cum nu ştiu mai nimic nici despre acest domn în vârstă, despre care cineva, ulterior, mi-a spus că e doctor în ştiinţe tehnice şi că tare-i mai place s-o facă pe Moş Crăciun. Dar anul acesta mi se pare că mai mult ca altădată.
Eu am coborât din troleu în faţa sediului central, iar el a rămas pe acelaşi scaun, doar că deja era înconjurat de alţi oameni. Am trecut prin faţa sălii de lectură, în care, pe vremuri, acest domn era nelipsit, dar pe care acum troleul îl ducea spre cartierul Botanica. Brusc, mi-am imaginat că nu are pe nimeni şi că se întoarce acasă. Sărbătorile au trecut şi a revenit singurătatea. Iar sala de lectură mai e încă în reparaţie. A-ţi scoate de pe tine hainele de Moş Crăciun, înseamnă a redeveni un om foarte singur şi inutil.

Dumitru Crudu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *