Sănătate

Kaki, fructul zeilor. Cum se mănâncă corect

La Roma sau în alte oraşe mediteraneene, localnicii drăguţi pot fi rugaţi să ţi-l culeagă din curtea lor şi să ţi-l dea peste gard. Un kaki bine copt este o încântare pentru papilele gustative. Aproape că se topeşte în gură. E drept că la noi îl vei găsi cel mai des un pic necopt în lădiţele de la supermarket şi la un preţ uşor piperat pentru că se vinde cu câţiva lei bucată.

Copacii în care cresc poartă numele Diospyros, care vine din greacă antică semnificând “fructul divin” sau “hrană lui Zeus”. Cele două specii de persimona comestibilă provin fie din Asia, fie din America de Nord. Fructele din Asia de la Diospyros kaki sunt crescute în Japonia şi China şi sunt cele mai întâlnite şi la noi cu varietăţile Hachiya şi Fuyu. Au mărimea unei piersici medii, o culoare care variază de la galben la portocaliu închis, coajă tare şi lucioasă, o pulpă dulce şi textura asemănătoare cu cea a roşiei.

Fructele kaki sunt bogate în beta-caroten şi minerale (sodium, magneziu, calciu şi fier), iar studiile au descoperit că au de două ori mai multe fibre decât merele. În plus, conţin mulţi fenoli importanţi în menţinerea unei inimi sanataose.

Între amar şi dulce
Toate persimonele pot fi astringente sau non-astringente, o caracteristică definită de prezenţa taninilor, cei care dau gustul uşor uscat şi amar. Fructele care nu sunt coapte au un nivel ridicat de tanini, de aceea au şi un gust amar şi uşor înecăcios. Când sunt coapte devin dulci şi moi precum piersicile.

1.Hachiya – este varietatea astringentă a fructului cu o formă asemanatoase cu a unei inimi. Sunt puternic astringente şi ţări atunci când sunt necoapte, dar dacă le pui într-o pungă de hârtie alături de un măr, le poţi grăbi procesul de coacere. Fructele Hachiya au o aromă mult mai delicată în comparaţie cu varietatea Fuyu, însă pentru a le putea gustă dulceaţă trebuie să ai răbdare să se coacă bine. Devin însă foarte moi şi le vei putea mnca doar cu linguriţă sau le poţi folosi în piureuri şi dulceţuri.
2. Fuyu – este varianata non-astringentă, dar asta nu înseamnă că nu conţine tanini. Pierde, însă, mult mai repede gustul amărui în timpul coacerii şi, astfel, poate fi mâncat când încă are o consistentă tare. Le poţi mânca că pe un măr şi le poţi felia mai uşor în salate şi pentru prăjituri. Bineînţeles că le poţi lasă să se coacă foarte tare până când pulpă lor are aspectul unui jeleu şi atunci le poţi transformă într-un piure.
Citeşte în seminţe

Nu toate varietăţile de persimona au seminţe. Dacă găseşti totuşi una cu seminţe poţi prezice cum va fi iarnă, spun tradiţiile asiatice. Dacă seminţele seamănă cu o furculiţa atunci iarnă va fi blanda, dacă seamănă cu o lingură, atunci va fi zăpadă multă, iar dacă arată că un cuţit, atunci va fi viscol. Probabil că nu e cea mai corectă prognoza, dar e distractive să faci astfel de predicţii mai ales pentru copii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *