Astăzi 17 Octombrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 16 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora 14:22

Kasparov: „Liderii lumii libere nu ar trebui să-i ierte lui Putin crimele sale”

Marime Font

 

Fostul campion mondial la șah, liderul opoziției ruse Garry Kasparov, a scris pentru ziarul american The Washington Post un articol intitulat „Liderii lumii libere nu ar trebui să-i ierte lui Putin crimele sale”. În textul sau, Kasparov comentează ultimele represiuni ale autorităților ruse împotriva protestatarilor de la Moscova.

„Putin nu s-a împăcat cu faptul că ultimele alegeri locale din Rusia de pe 8 septembrie nu s-au conformat scenariului său pus la cale. În ciuda metodelor care au devenit deja familiare, reținerea candidatilor independenti pentru a nu le permite sa participe, bătaia demonstranților pașnici și sprijin complet pentru candidații „buni” prin intermediul presei naționalizate, partidul de guvernământ „Rusia Unită” a suferit pierderi electorale în toată țara, și în special la Moscova”, scrie Kasparov.


„La patru zile dupa alegeri, serviciile de informații ale lui Putin au efectuat cel mai mare raid în cei 20 de ani ai regimului lui Putin. Perchezitiile au avut loc în 43 de orașe din Rusia, poliția a navalit în sediile și apartamentele opozanților și activiștilor, a confiscat documente, computere și chiar filtrele de cafea. O astfel de demonstrație de putere este dovada că puterea lui Putin in Rusia nu este chiar atât de puternică pe cât ar vrea el să-și imagineze. Propaganda nu mai face față, de aceea el a apelat la violența deschisă, mai întâi împotriva protestatarilor, apoi cu ajutorul raidurilor, al căror scop este nu de a baga la puscarie, ci mai degraba de intimidare – de a răspândi frica în rândul cetățenilor obișnuiți”, scrie politicianul.

„Trecătorii intamplatori pot fi arestați și trimiși în pușcărie pentru „violență împotriva polițiștilor” – o formulare care în urmă cu șapte ani a fost folosită pentru a justifica propria mea arestare”, își amintește politicianul.

„Popularitatea lui Putin a scăzut deja, deoarece rușii resimt criza economică – stagnarea exacerbată de sancțiunile occidentale pentru începerea războiului împotriva Ucrainei. Este foarte probabil ca încercarea de a înabusi opoziția să conducă la o scădere suplimentară a autorității lui Putin.

Ori de câte ori Putin se confruntă cu probleme pe plan intern, el privește spre exterior. Acest lucru se exprimă de obicei prin crearea unei agende politice potrivit careia Putin să pozeze în apărător curajos al patriei. Cu toate acestea, tot mai mulți ruși critică deschis aventurile sale sângeroase și costisitoare în Siria și Ucraina. În actuala confruntare periculoasă dintre Arabia Saudită și Iranul, partenerul lui Putin, ultmul va fi fericit să reînvie flăcările conflictului, știind că acest lucru va crește prețul petrolului – un cadou pentru economia rusă care depinde de petrol și o garanție pentru menținerea sa la putere în țară.

Și astfel, când poziția lui Putin devine din ce în ce mai puțin stabilă, președintele SUA Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron, considerați lideri ai lumii libere, îi aruncă un colac de salvare. Împaciuirea lui lui Putin de catre Trump este deja bine documentata. Franța, în ciuda sancțiunilor, și-a sporit comerțul cu Rusia, iar Macron a repetat recent cuvintele lui Trump, exprimând sprijin pentru întoarcerea Rusiei în grupul țărilor celor mai industrializate. Această idee nu are explicații logice, având în vedere că Rusia a fost expulzată din G8 în 2014 pentru invazia armata și anexarea Crimeei, care rămâne în continuare ocupată de Rusia.

Când Occidentul trimite astfel de semnale iertătoare, Putin le folosește imediat pentru a arăta elitelor ruse că este încă o persoană respectată, că numai el poate obține ridicarea sancțiunilor – și că el nu pleaca nicăieri”, scrie politicianul de opoziție.

„În loc să-l descurajeze pe Putin de alte acțiuni agresive, fie că este vorba de ingerințe în alegeri sau de invadarea unei țări vecine, o astfel de „împaciuire” îi spune că nu există niciun motiv pentru a-și schimba comportamentul. În realitate este necesar un front unit al națiunilor libere care sa spuna că Rusia nu va scapa de izolare, până când nu renunta la represiunile din țară și aventurile criminale dincolo de granițele sale.

Mi-am adus contributia la o scrisoare deschisă care cere un astfel de răspuns și a fost semnată de experți de seamă în politică, diplomație, jurisprudență, artă și drepturile omului din întreaga lume și cu puncte de vedere politice diferite. Scrisoarea cere liderilor democratici să renunțe la recunoașterea internațională a legitimității lui Putin, pe care aceste și-o dorește atât de mult și să rupă legăturile economice, pe care el le folosește pentru a răspândi corupția și a finanța represiunea politică internă, războaiele hibride și asasinatele din întreaga lume.

Acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte. Ultimul lucru de care au nevoie Statele Unite în ajunul cursei prezidențiale este un Putin înviorat, de data aceasta cu preferatul său candidat la președinție, aflat in functia executiva. Surprinzător, în timpul dezbaterii candidaților democrați de săptămâna trecută, cuvântul „Rusia” nu a fost menționat nici măcar o dată. Democrații, ca și republicanii anterior, par să ignore ceea ce serviciile de informații americane consideră a fi una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității naționale a țării.

Luni s-a aflat că Rusia a intrat în sistemele de comunicații ale FBI încă din 2010, când președintele Barack Obama a venit cu ideea absurdă de a „reseta” relațiile cu Putin. Trump a reușit să agraveze situația. De ce să încerci să-l asculți pe ascuns pe președinte, dacă el te sună și spune singur totul? Imaginați-vă câte informații valoroase poate obține un fost ofițer KGB de la el în doar câteva ore de conversație privată, ca cea care a avut loc anul trecut la Helsinki.

A fost o onoare pentru mine să vorbesc joia trecuta în cadrul unei conferințe de la Toronto, dedicată marcarii a 80 de ani de la semnarea cunoscutului Pact Molotov-Ribbentrop dintre Adolf Hitler și Iosif Stalin, care a pregatit terenul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a fost dedicat pentru două subiecte principale: reamintirea lumii că Stalin a fost aliatul lui Hitler timp de aproape doi ani și exprimarea alarmei cu privire la proiectul lui Putin de imaculare a reputației lui Stalin.

Politologul lituanian Marius Laurinavičius a ținut un discurs foarte puternic la acest eveniment. El a menționat că în democrații este de neiertat ca cetățenii să dea vina pe reprezentanții aleși pentru modul în care își conduc țările. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre cetățeni: „Sunteți voi, suntem noi toți”. Spre deosebire de oamenii din Rusia, cetățenii lumii libere își pot aduce politicienii în fața justiției. Și a venit momentul pentru asta”, scrie Kasparov pe paginile publicației The Washington Post.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:30

Procedura de acordare a compensațiilor, dar și a tuturor ajutoarelor materiale pentru persoanele de vârsta a treia va fi simplificată, după lansarea unui șir de programe de susținere a oamneilor în etate. Proiectul este unul prioritar pe agenda candidatului la funcția de primar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:06

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi declară că șeful statului Igor Dodon, liderul informal al PSRM, încearcă să implice Rusia în campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova. Usatîi a declarat asta într-o intervenție live pe pagina sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:42

Un copywriter al agenției acum defuncte Wells Rich & Green a scris sloganul Pringles „Once You Pop, You Can't Stop”, o frază completată de adolescenți pe role de care dădeai în toate reclamele din anii 90. Însă e evident că te poți opri din mâncat așa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:38

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Și d-aia ai nevoie de tratament medical, care te face și mai sărac. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit o legătură între sărăcie și îmbătrânirea prematură. Și are mult sens: Nu prea mă pricep la „afaceri” și „făcutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:24

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

Alte 21 de familii din Orhei, membrii cărora munceau în străinătate, s-au reunit definitiv grație programului ”Moldova e casa mea”, inițiat și lansat de Primăria mun. Orhei. Aceste familii revenite acasă au statut de repatriați și vor beneficia de toate oportunitățile pe care le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:20

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

 Asta se întâmplă când cățăratul comercial pe munți se întâlnește cu încălzirea globală. Mingma David Sherpa a văzut un cadavru prima oară când a urcat pe Everest, în 2010. Mingma, care avea pe atunci douăzeci de ani, știa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:16

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar de Chișinău, a întrunit studenți ai Universității Tehnice din Moldova (UTM) pentru a le prezenta programul său electoral. Nimic ieșit din comun, decât faptul că ședința a avut loc în timpul orelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:14

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Criza climatică îi inspiră pe oamenii obișnuiți să își depășească limitele. Prietenii tăi, mătușile tale, vechii tăi profi de mate au ajuns să fie arestați, să chiulească de la școală, să mănânce din tomberoane și să jure că nu vor face copii, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:09

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Când Joaquin Phoenix a fost ales oficial pentru rolul principal în thriller-ul Joker al lui Todd Philips, vestea nu i-a șocat pe mulți, având în vedere că a mai jucat singuratici în Her, You Were Never Really Here și Inherent Vice. Dar după ce am citit interviul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:02

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Tipul din India și-a ras părul să se asigure că aurul stă bine lipit de cap. După ce un bărbat de 32 de ani și-a pus o perucă să pară că are 81 de ani și să iasă din țară sub un nume fals, perucile par să fie peste tot. Un tip pe nume Noushad a fost prins pe 4 octombrie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:50

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian respinge acuzațiile lui Octavian Țîcu precum că deputații din Blocul ACUM ar fi fost amenințați cu excluderea din partid dacă își vor pune semnătura pentru crearea unei Comisii ce va investiga cauzele „de trădare de patrie din partea președintelui Igor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:45

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

În următorii patru ani, în fiecare sector al Capitalei şi în suburbii primăria va constitui cantine sociale moderne. Candidatul la funcția de primar de Chișinău, Ion Ceban, declară că, pentru construcţia cantinelor sociale, vor fi încheiate parteneriate externe,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:23

BBC: De ce importă România gunoi?

BBC: De ce importă România gunoi?

Cu toate că România este acoperită de deşeuri şi multe gropi de gunoi şi-au depăşit capacitatea, companiile de reciclare importă gunoi selectat din ţări ca Marea Britanie, relatează BBC, într-un reportaj citat de agenţia de presă Mediafax. Constantim Damov, CEO Green...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:16

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza de mers pe care oamenii cu vârste de peste 40 de ani o au este un indicator al gradului de îmbătrânire a corpului şi creierului lor, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători. Folosind un simplu test al vitezei de mers, oamenii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:11

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris, din Quai Branly, a primit numele Reginei Maria, iar ceremonia de atribuire a avut loc marţi, în prezenţa principesei Margareta, Custodele Coroanei, şi a principelui Radu, potrivit unui anunţ al Ambasadei României în Franţa, citat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 12:30

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

Accidentul a avut loc astăzi, la intrarea în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:23

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

În următorii şapte ani, Uniunea Europeană ar putea aloca peste un miliard de euro pentru Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:22

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Chișinăuienii sunt nemulțumiți de modul în care a fost și este administrat Chișinăul, iar nemulțumirea îi face să trateze candidații cu neîncredere. Este opinia exprimată de candidatul la funcţia de primar al Capitalei Ion Ceban, într-un interviu acordat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:20

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Fostul procuror Ivan Diacov, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la funcția de procuror general al mun. Chișinău, susține că aproximativ 4 mlrd. de lei sunt furați anual în Capitală prin scheme ilegale și corupție. Suma este echivalentului unui buget anual...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)