Astăzi 11 Decembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:40
Abonamente

Actualitate 27 Iulie 2019, ora 14:29

Kestutis KUDZMANAS: Lituania, Exemplu pentru Republica Moldova

Marime Font

 De 15 ani membră a NATO și a UE, Republica Lituania este un bun exemplu pentru Republica Moldova în procesul de modernizare și democratizare, dar și un susținător al țării noastre. Cum a fost drumul Lituaniei spre spațiul comunitar, cu ce probleme s-au confruntat cetățenii în perioada de pre-aderare și după aderare – sunt doar câteva aspecte puse în discuție cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, Kestutis KUDZMANAS.

 Excelență, la sfârșitul lunii martie s-au împlinit 15 ani de când Lituania se află sub umbrela NATO, ca stat membru al acestei importante organizații. Care a fost impactul aderării asupra arhitecturii securității naționale a Lituaniei ?

Într-adevăr, în acest an consemnăm 15 ani de când Lituania se află sub umbrela NATO, fiind în siguranță, precum celelalte state membre. În acești ani am devenit un partener de încredere al Alianței, pentru că dorim să fim nu doar apărați, să fim în siguranță, dar și să contribuim la securitatea regională. Anul trecut toate partidele au votat ca să fie alocate 2% din produsul intern brut pentru apărare, așa cum se întâmplă deja în mai multe țări europene – Letonia, Estonia, Polonia, România. Despre aceasta s-a discutat la Summitul din Țara Galilor și trebuie să ținem cont de toate prevederile, pentru că NATO suntem cu toții. Fiecare trebuie să contribuie, ca să poată beneficia de ceva. E firesc să fie așa. Trebuie să ne ghidăm anume de sentimentul de apărare colectivă, dar și să recunoaștem că succesele obținute de Lituania în diverse domenii, inclusiv în cel economic, se datorează nu doar prezenței în UE, la fel de 15 ani. Faptul că au fost făcute investiții de zeci de miliarde de euro, contribuind la creșterea spectaculoasă a PIB-ului, a devenit posibil grație stabilității și siguranței garantate de NATO. Dar să știți că drumul spre statutul de membru al Alianței nu a fost simplu. După obținerea Independenței, la 10 martie 1990, de altfel, trebuie să amintesc că Republica Moldova a fost prima țară din lume care a recunoscut această Declarație, fapt pentru care vă suntem recunoscători, încercam să găsim variante pentru asigurarea statalității Lituaniei, sistemului de apărare.


Au fost opinii diferite. Unii erau de părere ca Lituania să-și declare neutralitatea, alții ca să formăm o Uniune Baltică etc. Or, totuși s-a conturat ideea de aderare la NATO, cea mai sigură alianță în domeniul securității și apărării. Astfel, în anul 1994 președintele Vytautas Brazauskas a prezentat cererea de aderare și abia peste 10 ani am devenit membru al Alianței Nord-Atlantice. Deci, procesul de integrare a durat 10 ani. Aceasta a însemat și instruirea, perfecționarea cadrelor militare la standardele NATO. Desigur, structura acestei organizații se schimbă în permanență, apar noi amenințări, provocări de care anterior nu se știa, cărora toți împreună trebuie să le facem față. Se schimbă climatul politic în regiune și în lume, au apărut conflicte în vecinătatea NATO, s-a amplificat actele de terorism și procesul de migrație. Și toate acestea ne impun să fim vigilenți, să menținem ritmul evoluției. Acum vorbim despre războiu hibrid, despre propagandă, război informațional, atacuri cibernetice, al căror origine este greu de identificat. Astfel, acum NATO nu înseamnă doar tehnică militară cu care să se apere, dar este și componenta politică, menținerea trupelor de pacificare. De altfel, Lituania a dublat numărul de reprezentanți în misiunile de pacificare. Știm că și Moldova participă activ în asemenea misiuni, în special în Kosovo, și este foarte bine acest lucru, căci interoperabilitatea este un aspect important în sectorul de securitate și apărare. Și faptul că suntem sub umbrela NATO conferă Lituaniei atractivitate în domeniul afacerilor pe plan internațional, dar principalul este siguranța internă și capacitatea de rezistență la factorii externi de amenințare.

Ați menționat că 10 ani a durat procesul de pregătire pentru aderare la Alianța Nord-Atlantică. Cum s-a schimbat percepția cetățenilor față de NATO în această perioadă de timp ?

Este o întrebare interesantă. Trebuie să recunosc că la început era un procent mic de susținători ai acestui proces, cel de aderare la NATO. Și a trebuit cu migală, cu mult tact să informăm cetățenii ce presupune statutul de membru, care sunt beneficiile, deoarece doar cetățenii sunt în drept să decidă în ce direcție să se îndrepte țara. Era o perioadă complicată, deoarece coincidea cu acțiunile NATO în fosta Iugoslavie. Evident, societatea reacționa la unele comentarii care se făceau în acest context și atunci popularitatea NATO în rândul cetățenilor a scăzut. Trebuia de explicat oamenilor ce se întâmplă, de lucrat cu ei. Aici un rol deosebit au avut ONG-urile, care au informat corect societatea. Nu e bine să convingi pe cineva de ceva, ci este bine să explici ca singur să înțeleagă. Așa s-a întâmplat și la noi. Până la urmă lituanienii au înțeles care sunt benefiicile oferite de NATO, că doar fiind membru al acesteia putem fi în siguranță și putem face față provocărilor și amenințărilor externe. Astfel, înainte de aderare numărul celor care erau pro-aderare era foarte mare, ca și pentru aderare la UE, de altfel. Și acum în Lituania este cel mai mic procent de eurosceptici și oponenți ai NATO, toți înînțelegând că este necesară o apărare colectivă și că trebuie să fie majorat bugetul pentru apărare. Or, informarea continuă, deoarece arhitectura securității în regiune și în lume este într-o schimbare permanentă.

Factorul politic este foarte important atunci când este vorba de vectorul de dezvoltare a țării sau privind statul de neutralitate. Partidele politice greu au găsit consens pe această dimensiune?

Da, este foarte important acest lucru. Sunt opinii diferite, viziuni în contadictoriu, dar referitor la politica externă a țării chiar din primii ani de Independență toate partidele, indiferent de colaratura politică, de poziția pe care o ocupă – este la guvernare sau în opoziție, au ajuns la o înțelegere. Să fie păstrat cursul de dezvoltare al țării, să fie menținut statutul de membru al NATO și cel al UE. Au fost semnate acorduri în acest sens, care se respectă. Iar anul trecut, unanim, a fost semnat Memorandumul privind stabilirea a 2 procente din PIB pentru sectorul de apărare. Trebuie să recunoaștem că pe interior se discută în contradictoriu, sunt viziuni separate față de anumite subiecte, dar în exterior Lituania apare cu o viziune comună, unică a tuturor forțelor politice.

Acum, mai mult ca oricând, se vorbește despre securitatea informațională, propaganda având un caracter destabilizator. Cum luptă Lituania cu propaganda și dacă reușește să o contracareze?

Lituania a simțit efectul propagandei de cum a lansat procesul de aderare la NATO și UE. A simțit amenințările războiului hibrid, care acum a luat amploare. Atunci NATO era prezentată într-o lumină proastă, era prezenată ca o sperietoare. Și acesta era scopul – cetățenii să nu accepte aderarea la NATO. Principalele ținte erau reprezentanții minoritaților naționale, cărora li se inducea și o stare de frică, de nemulțumire față de procesele de democratizare, de modernizare a țării care se derulau, conform standardelor internaționale. Ne-am lovit de multe probleme în primii ani după destrămarea imperiului sovietic. Și a trebuit să găsim soluții, să întreprindem acțiuni de contrapropagandă, să explicăm cetățenilor care este adevărul. Nu a fost ușor, dar grație spiritului național, aș zice, civic, patriotic, am reușit să menținem unitatea poporului nostru, să fructificăm oportunitățile oferite de NATO și UE. Mulți au conștientizat acest lucru, deoarece nu au uitat ce le povesteau bunei lor despre ocupația sovietică, despre deportări. Bunelul meu, care a fost deportat, mi-a povestit multe despre cea ce s-a întâmplat după ce Lituania a fost ocupată, de aceea noi trăiam cu gândul la libertate, la independență. Și când a apărut această posibilitate, am fost foarte hotârâți. Deși au fost multe piedici, istoria nu se uită, am reușit să devenim ceea ce am fost până în anul 1940. Acum, la fel, propaganda se amplifică, inclusiv pe rețelele de socializare, unde apar multe fake news. Or, există ONG-uri care le depistează și le comentează, spunând oamenilor adevărul despre NATO, UE. Este îmbucurător faptul că tânăra generație nu se lasă influențată, dar este necesară o cooperare cu toate țările din regiune.

Pe parcursul anului 2019 Ambasada Lituaniei este punct de contact NATO la Chișinău. Ce acțiuni întreprinde având acest mandat?

Am preluat acest mandat de la Polonia, care ne dă posibiluatea să comunicăm cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, cu instituțiile statului, dar și cu societatea civilă în vederea realizării mai multor proiecte, în special, cele cu caracter informativ. Vrem să le lămurim cetățenilor care sunt funcțiile NATO, ce proiecte bilaterale implementează în Republica Moldova, chiar dacă are statut de neutralitate. Am avut mai multe lecții publice la diverse instituții de învățământ. Și consider că diplomația populară este foarte importantă în acest context. De asemenea, avem o cooperare armonioasă cu Ministerul Apărării, dar și cu Oficiul de legătură NATO la Chișinău, cu care vom pregăti mai multe activități, vizite ale experților și oficialilor din țările membre NATO care au ambasade la Chișinău. Vrem să avem proiecte comune, astfel impactul este mai mare.

Domnule ambasador, să ne referim și la cooperarea moldo-lituaniană. Care sunt realizările pe parcursul a celor 27 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dar și posibilitățile de extindere a colaborării bilaterale?

Sunt bucuros să constat că între țările noastre este un dialog politic armonios și o cooperare intensă pe toate dimensiunile. Mai mulți experți lituanieni fac parte din Misiunea de Înalți comisari ai UE, care activează în ministerele de la Chișinău. În prezent sunt 2 consilieri, care se bucură de o înaltă apreciere din partea autorităților moldovene pentru înaltul profesionalism, pentru ajutorul acordat, dar și din partea Bruxellesului. De asemenea, au fost implementate peste 130 de proiecte Twinning, care pe parcursul a 10 ani însumează aproape un milion de euro. Impactul acestora este vizibil în diverse domenii. În acest context reiterez și importanța Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și UE. Noi am trecut prin această etapă, când trebuia să ajustăm cadrul juridic național la standardele europene, să ajustăm criteriile de calitate și siguranță a alimentelor pentru a fi acceptate pe piața europeană. Și acum împărtășim din această experiență Republicii Moldova, susținem crearea unor laboratoare, dar și instruirea cadrelor. La fel, susținem și sectorul bancar, care este unul important. Lituania, precum toate țările din UE, dorește ca în vecinătatea spațiului comunitar să fie stabilitate, toate țările să se dezvolte, cetățenii să aibă un nivel înalt de trai. Pentru aceasta este necesar ca să fie un climat investițional favorabil, deoarece astfel crește și PIB-ul și bunăstarea poporului. În prezent în Republica Moldova sunt mai multe companii lituaniene, altele urmează să se încadreze în decorul investițional din țara Dumneavoastră. Vom investi și în Zonele Economice Libere, dar pentru aceasta este necesară o stabilitate continuă.

Lituania a devenit membru al UE acum 15 ani. Când a fost simțit impactul benefic al aderării la spațiul comunitar?

Procesul de aderare la UE, ca și la NATO, a fost unul îndelungat și anevoios. În primul rând a fost necesară o pregătire a cadrelor, mai multe reforme în domeniul economic, pentru a trece la economia de piață. Erau mulți sceptici care afirmau că nu vom face față concurenței de pe piața europeană, deoarece are standarde înalte. Cu toate acestea, am continuat să informăm cetățenii despre beneficiile aderării la UE. Am avut o mare susținere și din partea experților europeni, care ne-au susținut prin intermediul proiectelor Twinning. Acum cetățenii sunt mulțumiți de tot ceea ce oferă UE și de faptul că suntem în spațiul comunitar.

https://moldovainprogres.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Decembrie 2019, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 DECEMBRIE 2019. GEMENII SUNT IMPULSIVI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 DECEMBRIE 2019. GEMENII SUNT IMPULSIVI

Horoscopul zilei de 11 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecătoria Chișinău a respins în termen record cererea de chemare în judecată depusa de Viorel Morari

Judecătoria Chișinău a respins în termen record cererea de chemare în judecată depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Ce înseamnă când visezi că mori

Ce înseamnă când visezi că mori

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Gunoiștea de la marginea satului Vulcănești, în flăcări/ FOTO

Gunoiștea de la marginea satului Vulcănești, în flăcări/ FOTO

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegeri anticipate în Marea Britanie. Brexit, cel mai important subiect de campanie

Alegeri anticipate în Marea Britanie. Brexit, cel mai important subiect de campanie

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Erdogan a găsit o nouă ţară de invadat, după Siria: „Turcia ar putea lansa o intervenţie în Libia”

Erdogan a găsit o nouă ţară de invadat, după Siria: „Turcia ar putea lansa o intervenţie în Libia”

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Atenție, Șoferi! Traficul pe o stradă din capitală, suspendat pentru două luni

Atenție, Șoferi! Traficul pe o stradă din capitală, suspendat pentru două luni

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

FOTO/ Prins la locul faptei: Un adolescent de 18 ani a încercat să dea spargerea într-un magazin alimentar

FOTO/ Prins la locul faptei: Un adolescent de 18 ani a încercat să dea spargerea într-un magazin alimentar

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)