Actualitate

Kievul a notificat oficial Moscova că nu va prelungi tratatul de prietenie

La 17 septembrie, președintele Petro Poroșenko a pus în aplicare decizia Consiliului Național pentru Securitate și Apărare de suspendare a tratatului. Așa cum au explicat autoritățile ucrainene, nu este vorba despre denunțarea documentului, ci despre refuzul de reînnoire a acestuia.

Pavlo Klimkin a declarat la rândul său că pentru a intra în vigoare decretul de neprelungire a tratatului cu Rusia, Rada Suprema va trebuie sa adopte o decizie în acest sens, deoarece Parlamentul a ratificat acest document în urmă cu 20 de ani. În cazul respectării tuturor procedurilor, tratatul va expira la 1 aprilie 2019.

Anterior, Ministerul rus de Externe și-a exprimat „regretul profund” în legătură cu decizia de la Kiev, acuzând autoritățile ucrainene de „febra anti-ruseasca”.

Tratatul de prietenie dintre Rusia si Ucraina a fost semnat la 31 mai 1997 pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire automata. Documentul a intrat în vigoare la 1 aprilie 1999 și consacra principiile parteneriatului strategic, incusiv inviolabilitatea frontierelor existente și respectul pentru integritatea teritorială. Kievul consideră că Moscova a încălcat tratatul de prietenie anexând Crimeea și oferind sprijin militar separatiștilor din Donbas.

Rusia respinge aceste acuzații și sustine ca anexarea a fost de fapt o „reunificare”.

Sursa: http://www.paginaderusia.ro/

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *