Ultima oră

Kim Jong Un a ordonat ca în 80 de zile Coreea de Nord să se relanseze economic

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un, a ordonat o campanie naţională de 80 de zile în vederea relansării economiei, aflate în dificultate, înainte de organizarea în ianuarie a unui Congres excepţional al partidului aflat la putere, potrivit presei oficiale, relatează AFP.

Această decizie, luată în cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor (unic), intervine în urma unor inundaţii recente şi în contextul pandemiei covid-19, care au contribuit la slăbirea şi mai mult a economiei deja aflate în criză a acestei ţări izolate, scrie news.ro.

Campanii de mobilizare în masă, care le cer nord-coreenilor să efectueze ore suplimentare şi să-şi îndeplinească noile sarcini sunt o monedă curentă în Coreea de Nord, odată cu apropierea unor mari evenimente.

Denumite ”bătălii” în coreeană de către agenţia de presă oficială KCNA, potrivit unei terminologii militariste folosite de către Phenian, ele au fost catalogate drept ”campanie”, un termen mai diplomatic, în versiunea sa engleză.

”Am înfăptuit realizări istorice mulţumită eforturilor noastre neprecupeţite, depăşind anul acesta cu curaj încercări şi dificultăţi de o gravitate fără precedent, însă nu trebuie să ne culcăm pe lauri”, scrie agenţia.

”Ne confruntăm în continuare cu provocări care nu pot fi neglijate şi avem numeroase obiective de atins anul acesta”, subliniază KCNA.

Participarea la aceste ”bătălii” epuizante este urmărită îndeaproape şi folosită ca mijloc de măsurare a loialităţii populaţiei faţă de regim.

Precedente au fost denunţate de către asociaţii de apărarea dreptutilor omului, care consideră că este vorba despre nici mai mult, nici mai puţin decât despre muncă forţată.

Partidul urmează să prezinte un plan menit să dinamizeze economia în cadrul unui Congres ecepţional, în ianuarie, primul organizat de cinci ani.

Ţara suferă din cauza unei proaste gestionări cronice a economiei sale, iar planul precedent a fost abandonat în mod discret, la începutul anului.

În august, o sesiune plenară a Partidului Muncitorilor a recunoscut că ”obiectivele vizând o îmbunătăţire a economiei naţionale au fost seros întârziate”.

Economia a fost dur afectată de sanţciuni internaţionale menite să oblige Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi baltisic, care au avansat rapid sub conducerea lui Kim Jong Un.

Unii experţi se aşteaptă ca ţara să prezinte sâmbătă punerea în aplicare a noului program, cu ocazia marcării a 75 de ami de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *