Actualitate

La coada pentru dreptul la vot

Turul doi al alegerilor prezidentiale din Romania i-a pus fata in fata pe actualul presedinte, Traian Basescu, si pe liderul social-democrat Mircea Geoana. La cele patru sectii de votare deschise la Chisinau, persoanele cu cetatenie romana s-au prezentat la urne de la primele ore ale diminetii, formand cozi imense – ca si in primul tur de scrutin, de altfel. Acest lucru s-a reflectat si asupra cifrelor: la 9.30, la Chisinau votasera deja circa 1200 de detinatori ai cetateniei romane, numarul total pe republica al celor care votasera pana la aceasta ora fiind de peste 1600, fata de 360 cati au votat la aceeasi ora in scrutinul din 22 noiembrie.

La 14.00, numarul cetatenilor romani din RM care-si exercitasera deja dreptul la vot depasise cifra de 6500 de persoane. In situatia in care numarul total al moldovenilor cu pasapoarte romanesti, care au votat la 22 noiembrie, a fost de 8777, tendinta inregistrata ieri vorbea despre o prezenta la vot de patru ori mai mare decat acum doua saptamani.

Atmosfera printre cei care formasera coada la sectia de votare numarul 171 de pe strada Bucuresti, in incinta Ambasadei Romaniei in RM, era una obisnuita. Aceleasi discutii despre cei doi candidati la functia de presedinte al Romaniei si despre ceea ce trebuie sa faca ei pentru viitorul relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti. Sotii Aurica si Tudor s-au aratat multumiti de organizarea scrutinului, afirmand ca totul e mult mai flexibil decat data trecuta. In ceea ce priveste optiunea lor de vot, „indiferent cine va castiga, noi dorim ca presedintele sa reprezinte cu adevarat interesele noastre, ale tuturor romanilor, iar ceea ce au promis cei doi in campania electorala – sa realizeze”.

De partea cealalta a cozii, Vadim, in varsta de 23 de ani, ne-a spus ca va astepta aici pana cand isi va exercita dreptul la vot, „ca doar nu mi-am redobandit degeaba cetatenia”. Si la sediul Sectiei Consulare a Romaniei de pe strada Vlaicu Parcalab prezenta la urne era ridicata. Mihai, un barbat de 48 de ani, este una din persoanele care n-a reusit sa voteze acum doua saptamani. „De data aceasta am venit mai dimineata. Am votat pentru responsabilitate politica si pentru viitorul nostru european. Cel mai tare imi doresc ca presedintele Romaniei sa nu uite de Moldova, iar R. Moldova sa inteleaga rolul statului vecin in procesul nostru de integrare europeana”, ne-a spus alegatorul.

Primul cetatean roman care si-a exercitat dreptul la vot in scrutinul de ieri a fost ambasadorul Romaniei in Australia, Mihai Stuparu. El a votat inca de sambata, ora 20.30 (ora Romaniei), cand in orasul Auckland, Noua Zeelanda, unde a fost deschisa urna de vot, s-a facut ora sapte dimineata. Luni dimineata, la 7.00 (ora Romaniei), romanii din San Francisco vor pune punct alegerilor prezidentiale din 2009. Amintim ca, in primul tur, cetatenii romani din R. Moldova l-au desemnat castigator detasat pe actualul presedinte Traian Basescu, pentru el votand 90,95 % dintre cei prezenti la urne. La mare distanta de Basescu s-au clasat candidatul PNL, Crin Antonescu (3,71%) si candidatul PSD+PC, Mircea Geoana (3,41%).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *