Spectacole

La „Licurici” răsare „Luceafărul”

Pe parcursul a şapte zile, cele 17 teatre – din România, Franţa, Germania, Belarus, Bulgaria, Israel, Rusia, Ucraina şi R. Moldova – au prezentat câte trei spectacole inedite, în total 21. Instituţia-gazdă a pus în scenă patru spectacole, două în secţia română şi două – în cea rusă.

Marţi şi-au prezentat spectacolele Teatrul academic de păpuşi din Crimeea (Simferopol, Ucraina), Teatrul din Tel Aviv, Israel, şi cel din Stuttgart, Germania. Ieri, au fost jucate piesele „Păcală” de Cristian Pepino după motive populare, montat de Ioan Brancu (Teatrul de marionete şi păpuşi „Ţăndărică” din Bucureşti, România), „Făcătorii destinului” de Margareta Spânu, în regia Gabrielei Lungu (Teatrul municipal „Guguţă” din Chişinău) şi „Alenki ţvetocek” de Serghei Aksakov, regizat de Stanislav Jelezkin din Moscova (Teatrul „Licurici”).

De un succes deosebit s-a bucurat spectacolul „Păcală” al Teatrului „Ţăndărică”. Din distribuţie au făcut parte Mihai Dumitrescu (Păcală), Roxana Visan (preoteasa), Alina Teianu (văcuţa Florica), Ilona Hrestic (Ursul şi femeia, iubita jandarmului), Marin Fartic (jandarmul) şi Ioan Brancu (popa). Spectacolul n-a fost lipsit de un mic accident. La sfârşitul reprezentaţiei, Mihai Dumitrescu, făcând un salt, a căzut şi şi-a fracturat un deget de la mână. În ajutorul păpuşarului a venit Urgenţa medicală, iar actorul a fost înlocuit.

Solicitat de TIMPUL, regizorul Ioan Brancu ne-a spus că „Ţăndărică” a participat la mai multe ediţii ale festivalului. „La Chişinău întotdeauna am fost primiţi cu multă căldură. Scopul nostru este să ajutăm copiii să crească mai deştepţi şi mai frumoşi – asta e menirea noastră. Pentru asta niciun sacrificiu nu e prea mare”, a mai spus el.

Toate teatrele au intrat în posesia trofeului festivalului. Titus Jucov, director artistic şi prim-regizor la „Licurici”, directorul festivalului, a precizat pentru TIMPUL că actuala ediţie a Galei nu este un festival-concurs. În acelaşi timp, potrivit lui, selectarea spectacolelor a fost destul de minuţioasă şi chiar rigidă. Pe parcursul celor cinci ani trecuţi de la ediţia precedentă, „Licurici” a participat la diverse festivaluri internaţionale de unde au fost alese spectacole ale teatrelor din diferite ţări. „Selectarea spectacolelor s-a făcut după mai multe principii. În primul rând, am urmărit scopul ca reprezentaţia să genereze interes pentru marele-micul spectator, pentru care se organizează evenimentul. În al doilea rând – ca acesta să prezinte interes pentru specialiştii din domeniul dat şi, nu în ultimul rând, pentru viitorii păpuşari care studiază la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice”, spune Titus Jucov.

Trofeul, al cărui autor este pictorul scenograf Vladimir Cantor, este o statuetă din bronz, care reprezintă mâna păpuşarului. Pe degetul arătător este licuriciul care ţine sub aripioare un cerc ce simbolizează pământul, de pe meridianele căruia au venit la Chişinău păpuşarii. Trofeul costă circa 300 de euro. Acesta a fost confecţionat în 17 exemplare, câte unul pentru fiecare teatru participant la festival.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *