Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Soroca 8 Septembrie 2011, ora 05:40    Din editia print

La Soroca, fauna e mai bogată cu 300 de fazani

Marime Font

 
 
 

Recent, Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Soroca a desfăşurat o acţiune de populare a faunei cu fazani.

 Puietul, selectat de către specialiştii din raion, a fost transportat şi plasat într-o volieră bine amenajată. După o scurtă perioadă de acomodare la noile condiţii de viaţă, fazanii au fost lăsaţi în sânul naturii.

Preşedintele Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor (SVP) din raion, Dumitru Zgardan, ne-a informat că fazanii au fost repartizaţi conform unui grafic, scopul acţiunii fiind îmbogăţirea faunei. „Este un dublu beneficiu: vânătorii au pradă, pe de o parte, iar pe de altă parte, vânatul la fazani e posibil doar în baza biletelor speciale eliberate contra-plată. Vârsta puilor este de două luni şi jumătate. Înainte de a fi aduşi aici, vânătorii din SVP Soroca au curăţat zona de amplasare de vulpi şi pisici”.Cinegeticianul Iurie Zabrian spune că astfel de acţiuni sunt desfăşurate anual. „Al treilea an la rând populăm zona cu fazani. Numărul lor diferă – când 200, când 500. Anul curent am adus 300 de păsări, de la o fermă din raionul Ştefan-Vodă, specializată în creşterea fazanilor. Am fost acolo, i-am ales, am luat masculi şi femele în proporţii egale. Puii de fazani sunt sănătoşi, activi, sper să se acomodeze bine. Ei însă nu pot fi eliberaţi brusc într-un mediu necunoscut, trebuie să se acomodeze treptat”.

Pentru a trece de la condiţiile de fermă, unde au crescut, la cele naturale, tipice speciei lor, păsările au fost „cazate” temporar într-o volieră construită în două niveluri cu acces spre „libertate”. Locul de amplasare temporară a fost ales cu mare grijă, astfel încât să întrunească toate condiţiile necesare pentru viaţa fazanilor în natură: apă, stufăriş, câmpuri largi, fâşii forestiere. Acest fapt l-a confirmat şi Victor Railean, inspector de stat la Inspecţia ecologică Soroca: „Terenul de întreţinere temporară a fost selectat de specialiştii de la ecologie şi cinegeticianul din raion. Spaţiul ales este unul deosebit de favorabil pentru aclimatizarea puilor de fazan. În fâşiile din împrejurimi ei pot găsi hrană: seminţe, pomuşoare, dar şi apă. Locul e un fel de păpuriş – foarte important pentru aceste păsări, pentru că, fiind maturi, fazanii petrec mai mult timp în păpuriş. În plus, pe terenul respectiv există versanţi cu un grad mediu de înclinare, unde ei vor găsi uşor locul potrivit pentru trai şi înmulţire şi, totodată, se vor afla în siguranţă, fiind protejaţi de animalele sălbatice”.
Cât timp se vor afla în volieră, fazanii vor fi hrăniţi, dar ei vor putea părăsi locuinţa improvizată. De obicei, la început ei „studiază” împrejurimile, după care se întorc la hrană, dar cu timpul se acomodează şi nu mai au nevoie de volieră. Când păsările devin independente şi se simt stăpâne în zonă, voliera este înlăturată. Perioada de acomodare variază de la două până la patru săptămâni. Pentru a le păzi de braconieri, păsările se află sub supraveghere 24 de ore din 24. O parte din puii lăsaţi liberi în natură vor deveni prada vânătorilor, deja în următorul sezon de vânătoare, însă cei mai norocoşi vor da naştere altor generaţii de fazani, îmbogăţind astfel fauna din localitate.

Un articol de: Tatiana Zabulica
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md