Cultură

„La vatra jocului”, cu Iurie Nistor

Nu în zadar, în perioada sovietică, mai bine zis, brejnevistă, exista un banc: când era întrebat cineva, cum realizează moldovenii programul alimentar al PCUS, ei înşişi răspundeau în glumă: „Se mănâncă unii pe alţii” (din păcate, continuă să-l realizeze şi astăzi). Aceasta – la figurat.

La propriu, însă, „La vatra jocului” este titlul unei emisiuni radiofonice care, timp de aproape patru decenii, intră în casele noastre şi ne adună în faţa aparatelor de radio. Este cea mai veche şi cea mai populară emisiune de la postul Radio Moldova. Fondată de folcloristul Tudor Colac, prezentatorul emisiunii este, de 35 de ani încoace, redactorul Iurie Nistor.

De la bun început, „La vatra jocului” a inclus rubricile „Duminica vedetelor”, „De la suflet la suflet” – dedicaţii muzicale de la cei dragi pentru cei dragi, „Cântecul popular de la origini până în prezent”, „Muzică pentru casa Dumneavoastră – melodii de popularitate”, „Drag mi-i cântul din bătrâni”, cu cele mai valoroase mostre folclorice auzite şi înregistrate de la rapsozii populari.
De-a lungul anilor, prin studioul emisiunii au trecut – şi s-au afirmat – toţi interpreţii de muzică populară din Basarabia. Tot în cadrul ei, am ascultat primele interviuri şi melodii cu Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Gheorghe Zamfir, Gică Petrescu, Benone Sinulescu, Angela Moldovan, Mioara Velicu, Dumitru Zamfira ş.a. Acolo, „La vatra jocului”, radioascultătorii i-au cunoscut şi auzit pentru prima dată şi pe mulţi dintre rapsozii noştri populari: Filip Toderaşcu din Costeşti, Procopie Bogos din Buţeni, Dumitru Ciobanu, Boris Lachei, Nicolae Banu, Dobrogeanu de la Edineţ ş.a. Aici au fost transmise secvenţe de la festivalurile şi concursurile internaţionale „La vatra horelor”, „Cântecele neamului”, „La izvor de dor şi cânt”, „Alină, dorule”, „Pe strune de vioară”, „Barbu Lăutaru”, „Rapsozii Moldovei” etc.

În fiecare duminică, de 35 de ani încoace, vocea prezentatorului Iurie Nistor ne anunţă: „Iar acum, vă invităm „La vatra jocului” – o emisiune cu interpreţii de folclor îndrăgiţi”. Când o asculţi, uiţi de necazuri, ciudă, tristeţe şi de foame. Este vocea care ne adună, ne face mai milostivi şi ne trece setea de răzbunare, ca să nu ne mai mâncăm unii pe alţii.
Pe 18 mai, Iurie Nistor a împlinit 60 de ani. Să ne trăieşti, dragă Iurie, şi să ne tot aduni, pentru că emisiunile tale ne fac mai blânzi, mai dornici de viaţă şi de vatra jocului, şi de cea părintească! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *