Cultură

Laima Vaicule, invitata specială la „Aquarelle 90.7FM”

Prezenţa artistei letone la Chişinău se datorează deschiderii primului post de radio dedicat femeilor din Moldova, „Aquarelle 90.7FM”. La eveniment a participat şi Angela Sârbu, iniţiatoarea proiectului, care a spus că şi-a dorit s-o invite pe Laima Vaicule la inaugurare pentru că interpreta întruchipează nu doar calităţile unui artist de talent, dar şi pe cele ale unei femei frumoase şi cu un destin aparte.
Laima cântă de la 12 ani, iar la 15 ani a fost invitată de faimosul compozitor şi interpret Raimond Pauls să evolueze împreună cu orchestra sa. Nu a acceptat însă, poate pentru că era prea tânără ca să înţeleagă valoarea lui Pauls, dar poate şi pentru că în acel moment avea deja o orchestră proprie. A devenit cunoscută în întreg spaţiul ex-sovietic în 1985, când a apărut pentru prima dată la Televiziunea centrală, în emisiunea de Revelion. Melodiile „Vernisaj” şi „Încă nu e seară”, pe muzica lui Raimond Pauls şi versurile lui Ilia Reznik îi aduc ulterior celebritatea meritată. Cei doi autori continuă să scrie pentru ea noi piese cu care se produce şi în străinătate – SUA, Finlanda, Cehia, Germania, Italia, Japonia… În 1991 obţine un contract de muncă în Japonia, în valoare de 95 mii de dolari, o sumă enormă pe atunci. Cu aceşti bani vizitează de două ori insula Hawaii şi îşi deschide un centru cosmetologic la Riga. (Într-un interviu acordat în 2009, cu ocazia jubileului de 55 de ani, Laima va declara că, datorită acestui centru, nu a trebuit să apeleze niciodată la operaţii plastice.)

În anii ’90 trece printr-o imensă criză de sănătate, fiind diagnosticată cu cancer. Întrebată de prieteni ce carte ar vrea să citească în spital, ea cere să i se aducă Biblia. Deşi s-a născut într-o familie de catolici, Laima este creştină ortodoxă şi nu vede vreo deosebire radicală între cele două ramuri ale creştinismului. În spital, este ajutată de un preot ortodox să înţeleagă adevăratul sens al Cărţii sfinte şi în mod miraculos îşi depăşeşte problemele de sănătate.

Între oamenii care i-au fost alături în clipele grele din viaţă este şi soţul Andrei Latkovski, tot el impresarul Laimei Vaicule. De altfel, un soţ, cu care nu a fost niciodată înregistrată oficial. Laima preţuieşte libertatea şi este femeia care crede că o relaţie se bazează pe dragostea reciprocă, nu pe ştampila din paşaport. Nu are copii, dar spune că pentru ea aceasta încă nu este o temă „închisă”. Actriţa îşi face planuri, inclusiv pentru viaţa personală, dar nu le mărturiseşte la nimeni. „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă de tine, spune-i ce planuri ai”, glumeşte Laima.

La Chişinău, Laima Vaicule şi-a dorit să cânte tot ce are mai frumos în repertoriu şi s-a ţinut de cuvânt. Iar, pe lângă aceasta, le-a mărturisit ziariştilor că tare ar vrea să vadă faimoasele hrube de la Cricova, despre care a auzit foarte multe. Ea le-a urat succes celor de la „Aquarelle 90.7FM” şi a spus că de la un post de radio pentru femei aşteaptă de toate, de exemplu, reţete despre cum să faci operaţii plastice fără să te coase sau cum să te răzbuni pe bărbaţi, atunci când aceştia o merită. Laima Vaicule are însă o părere foarte bună despre bărbaţii moldoveni şi chiar l-a menţionat cu calificativul „frumos” pe premierul Vlad Filat, care i-a adus în scenă un coş de flori…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *