Moldova

Legea antidiscriminare a ajuns în Parlament

Cele două documente – ultimele din pachetul de 42 de legi prevăzute de Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană – au fost prezentate Parlamentului. Tot ieri, Coaliţia Nediscriminare şi-a exprimat nemulţumirea faţă de noua denumire a legii – privind asigurarea egalităţii de şanse – şi a atras atenţia asupra faptului că Guvernul nu a restabilit în art.1 noţiunile de „stare a sănătăţii, orientare sexuală, avere şi origine socială”.

Miniştrii au aprobat fără multe discuţii proiectul Legii antidiscriminare, care se va numi Legea privind asigurarea egalităţii de şanse. Noua denumire a fost imediat criticată de Coaliţia Nediscriminare. „Singurele modificări efectuate, dintre cele recomandate, sunt schimbarea denumirii legii şi faptul că doi membri din componenţa Consiliului antidiscriminare vor fi reprezentanţi ai societăţii civile. Amendamentele de fond propuse de societatea civilă nu au fost acceptate. Executivul nu a reinclus în art. 1 al legii criteriile „stare a sănătăţii, orientare sexuală, avere şi origine socială”, se spune în declaraţia Coaliţiei Nediscriminare.

Deputaţii urmează să se pronunţe în şedinţa de astăzi pe marginea acestei legi şi s-o supună votului.


Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim

În aceeaşi şedinţă a Guvernului a fost aprobată Strategia de reformare a Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei. După aprobarea legii de Parlament, CCCEC va fi redenumit Centrul Naţional de Anticorupţie. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că noua autoritate se va ocupa exclusiv de prevenirea şi combaterea corupţiei, spălării banilor şi terorismului. În schimb, toate infracţiunile economice care erau în gestiunea CCCEC vor fi transmise altor autorităţi, cum ar fi MAI şi Serviciul Vamal. În acelaşi timp, reformarea prevede transferul Centrului Anticorupţie din cadrul Guvernului sub control parlamentar, precum şi monitorizarea activităţii angajaţilor şi a veniturilor acestora. „Legea va intra în vigoare pe 1 octombrie. Până atunci, urmează să fie efectuat transferul de competenţe spre celelalte autorităţi şi să fie aleasă noua conducere a Centrului”, a adăugat Oleg Efrim.

Premierul Vlad Filat însă nu vede rostul acestei instituţii. „Consider că acest centru în general trebuie lichidat, pentru că există deja Procuratura Anticorupţie. Este punctul meu de vedere. Am acceptat reformarea CCCEC, pentru că este un proces pe care ni l-am asumat în programul de guvernare”, a declarat Vlad Filat.

Precizăm că, anterior, liderul PL, Mihai Ghimpu, a condiţionat votarea legii cu privire la egalitatea de şanse cu aprobarea legii privind reorganizarea Centrului Anticorupţie şi votarea repetată a legii privind castrarea chimică. Cât priveşte Strategia de reformare a CCCEC, deputatul Valeriu Munteanu a precizat pentru TIMPUL că PL „a propus ca pentru demiterea directorului Centrului să fie necesare 61 de voturi, pentru ca acesta să fie sigur că nu va fi demis în cazul în care îşi exercită bine meseria şi trece drumul cuiva care are acoperire parlamentară”, a declarat deputatul.

După ce vor trece de comisii, cele două legi vor fi examinate la pachet în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *