Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Politică 9 Mai 2012, ora 05:47    Din editia print

Legea antidiscriminare: mergem spre Europa sau rămânem ostaticii Rusiei?

Marime Font

 
 

Proiectul Legii antidiscriminare a scandalizat societatea moldovenească atât de tare, încât mulţi dintre oficiali bat în retragere, calificându-l drept inflamabil.

Chiar şi proeuropeanul Dorin Chirtoacă susţine că poziţia Partidului Liberal este de a nu accepta această lege şi de a nu permite, în general, discuţia subiectului, menţionând că proiectul de lege trebuie, în primul rând, cunoscut de opinia publică. Adevărul este că discută - cu scopul de a scandaliza societatea - anume acei care n-au citit proiectul de lege. Se ştie că toate ţările Uniunii Europene, chiar şi cele cu statut de candidate, au adoptat această lege, ea fiind o condiţie obligatorie. Reacţionând la tulburările din societate, declanşate mai întâi de preoţii proruşi al Mitropoliei Moldovei, Ministerul Justiţiei a reformulat unele prevederi ale proiectului de lege. Deşi în punctul 1 din Articolul 1 al capitolului I rămâne noţiunea de orientare sexuală, s-a mai adăugat un alineat, care specifică:
„(2) Prevederile prezentei legi nu se extind şi nu pot fi interpretate ca limitând sau aducând atingere:
a) familiei, care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie”.

Premierul Filat, respingând argumentele invocate împotriva adoptării Legii antidiscriminare, menţionează că ceea ce ţine de familie, precum că vor fi căsătorii între persoane de acelaşi sex, este fals: „În lege scrie foarte clar că acest lucru nu va fi permis, deci va fi interzis”.
Totuşi, scandalul continuă şi nimeni nu-şi pune întrebarea: cine şi de ce toarnă gaz pe foc? Adoptarea acestei legi este o condiţie pusă de Uniunea Europeană. Se ştie că majoritatea moldovenilor vor în UE, iar politica imperială rusă se împotriveşte acestui curs al R. Moldova. Legea este despre combaterea oricăror discriminări, dar forţe care ne vor ostatici ai Rusiei pentru totdeauna căută în ea un ţânţar din care fac armăsar şi bat cu copitele în speranţele europene ale moldovenilor. Pentru comparaţie, publicăm mai jos doar Articolul 1 al Proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării, în care este menţionată noţiunea „orientare sexuală”."Proiect

LEGE
privind prevenirea şi combaterea discriminării

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

Prezenta lege creează cadrul necesar aplicării Directivei 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere în aplicare a principiului egalităţii de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. 180 din 19 iulie 2000 şi Directivei 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general în favoarea egalităţii de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. 303 din 2 decembrie 2000.

Capitolul I
Dispoziţii generale

Articolul 1. Scopul legii şi domeniul de aplicare
(1) Scopul prezentei legi este prevenirea şi combaterea discriminării precum şi asigurarea egalităţii de şanse sau tratament tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sfera politică, economică, socială, culturală, şi în alte sfere ale vieţii fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingere, sex, vârstă, stare a sănătăţii, dizabilitate, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială, sau pe bază de orice alt criteriu similar.
(2) Prevederile prezentei legi nu se extind şi nu pot fi interpretate ca limitând sau aducând atingere:
a) familiei, care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie;
b) raporturilor de adopţie, bazate pe dovada îndeplinirii garanţiilor morale necesare dezvoltării armonioase a copilului prin adopţie şi pe respectarea interesului superior al copilului la un mediu familial sănătos;
c) cultelor religioase şi părţilor lor componente în partea ce ţine de convingerile lor religioase."

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md