Politică

Legislatia electorala nu este pentru toti?

Marti, comunistii si pepecedistii au continuat sa faca agitatie electorala, incalcand in mod flagrant legislatia in vigoare.

In dimineata zilei de marti, 28 iulie, in ajunul alegerilor parlamentare, chisinauienii din mai multe sectoare ale capitalei s-au pomenit cu cutiile postale pline de publicitate electorala in favoarea PCRM. De cu zori, agitatorii comunistilor alergau de la bloc la bloc, de la scara la scara, imprastiind fluturasi si exemplare ale ziarului „Comunistul”.

Si la Criuleni, membrii staffului electoral al comunistilor s-au pus pe roate, impartind, dintr-un automobil „Niva”, pachete de ziare „Comunistul” in mai multe institutii din raion.

La Straseni a fost la fel. Potrivit afirmatiilor presedintelui raionului, Nicolae Robu, ieri, primarul comunist al satului Ghelauza, Efim Mardari, a expediat sms-uri mai multor cetateni. Unul dintre acestea a ajuns si la primarul de Chirianca, Iurie Coval. El ne-a spus ca mesajul avea urmatorul continut: „Fiti alaturi de marea majoritate a Moldovei! Votati PCRM!”.

In dimineata zilei de marti, postul de radio FM din Balti indemna lumea sa voteze numai PCRM. Faptul ne-a fost confirmat de unii membri ai Consiliului de circumscriptie Drochia, care au ascultat „informatia” in timp ce se deplasau cu automobilul spre sectiile de votare din teritoriu.

La Bratuleni, Nisporeni, in aceasta zi liderul local al PCRM a daruit un televizor gradinitei de copii, iar in Satul Nou, Cimislia, ministrul Sanatatii, Larisa Catrinici, a participat la inaugurarea Centrului de sanatate. De fata era toata conducerea comitetului raional al PCRM. „Initial aici urma sa soseasca viceprim-ministrul Igor Dodon, candidat pe listele PCRM. Abia il asteptam sa-l intreb ce cauta pe-aici, intr-o zi cand este interzisa campania electorala. Catrinici, insa, n-a indraznit sa faca agitatie electorala, deoarece am invitat mai multi observatori, inclusiv din partea OSCE”, ne-a spus presedintele raionului, Andrei Vacarciuc. Desi toata lumea stie ca ministrul Sanatatii a lucrat mult pentru imaginea comunistilor…

Postul de televiziune EU TV a procedat la fel, ca si in ajunul zilei de 5 aprilie, cand nu s-a sinchisit sa puna pe post in reluare o emisiune „Media Expres”, in care lustruia imaginea lui Iurie Rosca. De data aceasta, ieri-dimineata a fost reluat buletinul de stiri de luni seara, care continea un volum foarte mare de publicitate electorala in favoarea PPCD si a PCRM, inclusiv agitatie impotriva partidelor democratice. Tot ieri, la acelasi post, Igor Burciu s-a intretinut cu Iurie Rosca in cadrul unui dialog electoral. Asa cum CCA nu a pedepsit incalcarile de data trecuta ale postului EU TV, acesta s-a simtit protejat si de data aceasta.

Potrivit lui Victor Osipov, seful Serviciului de presa al AMN, marti site-ul ziarului „Nezavisimaia Moldova” a plasat publicitate electorala in favoarea PCRM, iar cel al Agentiei „Novosti-Moldova” a inclus publicitate camuflata din partea unui deputat rus, care cheama alegatorii din R. Moldova sa voteze pentru „stabilitate”, cuvantul fiind luat dintr-un slogan electoral al comunistilor. Tot aici, aflam ca premierul Zinaida Greceanai a participat ieri la inaugurarea unei gradinite de copii in satul ei natal, Cotiujeni, Briceni.

Solicitat de TIMPUL, Nicolae Garbu, membru al Comisiei Electorale Centrale, ne-a spus ca, daca exista probe, CEC ar trebui sa se autosesizeze in astfel de cazuri. Legislatia in vigoare prevede pentru persoanele fizice care fac in aceasta zi agitatie electorala o amenda de 200-400 lei, iar pentru cele juridice de la 700 la 1000 lei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *