Editorial

Libertatea de a pleca şi datoria de a te adapta

E adevărat că discursul cu pricina datează încă din aprilie 2009. Dar data are relevanţă doar în măsura în care poziţia politicianului de pe cel de-al şaselea continent a rămas şi azi neschimbată: nu NOI, ci EI trebuie să se integreze! 

În versiunea premierului Kevin Rudd, NOI sunt australienii, EI – imigranţii musulmani. „Acest om trebuie numit rege al lumii. Nimeni nu a spus cuvinte mai pline de adevăr. Toţi am avea nevoie de un astfel de lider”, menţionează jurnalistul ucrainean în postarea sa, iar internauţiii moldoveni – mai ales cei vorbitori de rusă – se grăbesc să-i dea „like”, fără să realizeze cel puţin că, de foarte multe ori, atitudinea adoptată de ei în şi faţă de ţara (Moldovei) care i-a adoptat pe ei sau, acum nişte ani, pe părinţii şi bunicii lor e similară cu cea a imigranţilor australieni. Dar să vedem ce a spus teribilistul premier Rudd.

„Imigranţii, nu australienii trebuie să se adapteze. Acceptaţi asta sau plecaţi. Am obosit că această naţiune îşi face griji pentru că noi jignim anumiţi oameni sau cultura lor. (…) În general, noi vorbim ENGLEZA – nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, rusa sau o altă limbă. Aşadar, dacă vreţi să deveniţi parte a societăţii noastre, învăţaţi engleza! (Această ultimă frază, nu ştiu de ce, jurnalistul ucrainean a omis-o…). Majoritatea australienilor cred în Dumnezeu. Dacă Dumnezeu vă jigneşte, vă sugerez să consideraţi o altă parte a lumii drept noua dvs. casă, căci Dumnezeu face parte din cultura noastră. (…) Vă vom accepta credinţele voastre, şi nu vă vom întreba de ce. Singurul lucru pe care vi-l cerem e să acceptaţi şi voi credinţele noastre. (…) Este ŢARA NOASTRĂ, PĂMÂNTUL NOSTRU şi MODUL NOSTRU DE VIAŢĂ şi vă oferim din plin posibilitatea să vă bucuraţi de ele. Dar odată ce aţi început să fiţi deranjaţi de Drapelul nostru, obiceiuri, credinţă şi mod de viaţă, dacă nu sunteţi fericiţi aici, vă încurajez să profitaţi de încă un mare avantaj oferit de libertatea australiană – DREPTUL DE A PLECA…”.

Nu am crezut niciodată în raţiunea, dar nici în eficienţa unor slogane gen „cemodan, vokzal etc.”. Plecarea, ca şi moartea, nu e un lucru simplu… Sunt conştientă şi de faptul că Australia e foaaarte departe de Moldova, iar ceea ce funcţionează la ei nu e întotdeauna valabil şi la noi. Şi totuşi, cu un mic efort de parafrazare-adaptare, discursul lui Kevin Rudd s-ar plia perfect pe realităţile moldoveneşti. De exemplu, „alolingvii, nu băştinaşii trebuie să se adapteze”. Sau: „în general, noi vorbim ROMÂNA – dacă vreţi să deveniţi parte a societăţii noastre, învăţaţi româna!”. Iar dacă vă simţiţi deranjaţi de Tricolor, de Limba şi de Identitatea noastră, aveţi libertatea de a pleca…

Personal, însă, nu-mi doresc ca cei cu „like” – care, sunt convinsă, n-au văzut în discursul premierului australian decât o simplă şi dură referire la un grup religios şi etnic, nu o poziţie civică şi de viaţă a unei naţiuni – să plece. Aş prefera să rămână şi… să se adapteze. Este dreptul, dar mai ales datoria, lor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *