Sport

Lotul moldovenesc a plecat dupa medalii la Vancouver

In dimineata zilei de miercuri, delegatia olimpica a Republicii Moldova a plecat pe calea aerului spre Vancouver (Canada) unde, intre 12 si 28 februarie, se va desfasura editia a XXI-a a Jocurilor Olimpice de iarna.

Din lotul sportivilor care s-au deplasat miercuri pe continentul nord-american fac parte biatlonistul Victor Panzaru, schiorii Alexandra Camenscic si Sergiu Balan, sanierul de origine romana Bogdan Macovei, dar si antrenorii Valentin Ciumac si Vasile Bejenariu. O alta sportiva care ne va reprezenta la acest concurs prestigios, biatlonista de origine rusa Natalia Levcenkova, se afla de mai multe zile la Vancouver, iar la 17 februarie in statiunea canadiana vor ajunge si schiorii de origine elvetiana Urs Imboden si Christophe Roux.

Sef al misiunii lotului olimpic moldovenesc in perioada participarii la Jocurile Olimpice de iarna din Canada va fi Grigore Popovici, care are o experienta impresionanta in acest domeniu, indeplinind aceasta functie si la alte editii ale Olimpiadelor. Nicolae Juravschi, presedintele CNO, a anuntat la o conferinta de presa convocata inaintea deplasarii delegatiei ca, pentru pregatirea olimpicilor moldoveni s-au cheltuit aproximativ doua milioane de lei. De o sustinere financiara din partea Ministerului Tineretului si Sportului, in vederea pregatirii catre Olimpiada, a beneficiat si biatlonista Natalia Levcenkova.

In momentul cand i-a inmanat drapelul R. Moldova atletului Victor Panzaru, prim-ministrul Vlad Filat a declarat ca sportivii moldoveni care vor ocupa locurile I-VI la Jocurile Olimpice de la Vancouver vor fi premiati. Sumele sunt neimpozabile si vor fi acordate dupa cum urmeaza: un premiu de 50 de mii de euro pentru titlul de campion olimpic, vicecampionul va fi remunerat cu 30 mii, locul III – 15 mii, locul IV – zece mii, locul V – cinci mii si locul VI – trei mii de euro. La ceremonia inaugurala a Jocurilor Olimpice de iarna 2010 din 12 februarie, drapelul RM va fi purtat de biatlonistul Victor Panzaru care va implini 18 ani cu o zi mai devreme.

La editia precedenta a JO de iarna de la Torino, biatlonista Natalia Levcenkova a obtinut cea mai buna performanta din istoria sporturilor de iarna din RM – locul opt in proba individuala. Potrivit expertilor, Natalia Levcenkova si Urs Imboden (schi alpin) au cele mai mari sanse de a cuceri medalii olimpice.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *