Actualitate

Ludovic Orban: Gazoductul BRUA se va interconecta cu TurkStream, gazoductul rusesc (INFOGRAFIC)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au inaugurat oficial pe 8 ianuarie 2020 gazoductul TurkStream care simbolizează reconcilierea lor și va transporta peste 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Turcia și Europa. TurkStream a început să alimenteze încă de la începutul anului Bulgaria, la granița cu Turcia, și este extins către Serbia și Ungaria.

Pentru Rusia, reprezintă alimentarea sudului și sud-estului Europei ocolind Ucraina, inițial principala țară de tranzit a gazului livrat în Europa, dar cu care relațiile s-au deteriorat producând de la anexarea Crimeii și începutul unui conflict armat în estul vorbitor de rusă în 2014.

În ceea ce privește BRUA, prima parte din proiect ar fi trebuit finalizat în decembrie 2019, însă sunt întârzieri mari. Proiectul BRUA, faza I, constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Practic, pleacă de nicăieri și se oprește nicăieri în această fază. Mai sunt necesare lucrări în plus pentru a putea fi folosită pe direcția Ungaria sau chiar Serbia. Prima parte a proiectului era estimată la 480 milioane euro, din care 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană. Până la final, probabil costurile vor fi mai mari. Scopul declarat al proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 1,75 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.

BRUA, faza 2, constă într-o conductă de 50 km, de la Recaș la Horia, pentru a se interconecta cu Ungaria. Termenul de finalizare este 2022, costurile fiind estimate la 68,8 milioane de euro. Scopul proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 4,4 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *