Ultima oră

LUMEA MUSULMANĂ /// Decizie istorică în Iran: femeile au voie să intre pe stadioane, să vadă meciuri de fotbal

Femeile din Iran vor avea din nou acces pe stadioanele de fotbal din țară, după ce FIFA a amenințat cu suspendarea federația iraniană de fotbal, informează The Guardian.

Decizia pune capăt unei interdicții de 40 de ani, impuse de clericii musulmani, pe motiv că femeile ar trebui „protejate” de atmosfera încărcată de prea multă „masculinitate”, de pe stadioanele de fotbal.

FIFA a cerut luna trecută federației iraniene de fotbal să permită accesul femeilor pe stadioane, fără niciun fel de restricții.

Solicitarea a venit după ce o suporteră și-a dat foc de teama că va fi închisă pentru delictul de a se fi deghizat în bărbat pentru a putea avea acces pe un stadion, la un meci de fotbal. Femeia nu a mai putut fi salvată.

3.500 de femei și-au putut lua deja bilete pentru meciul dintre Iranu și Cambodgia, partidă care contează pentru calificarea la campionatul mondial de fotbal din Qatar, 2022. Meciul se va juca joi, la Teheran. Stadionul are o capacitate de 100 de mii de locuri, iar primele bilete puse la vânzare s-au vândut în mai puțin de o oră.

„Nu-mi vine să cred că voi fi acolo”, a declarat o jurnalistă sportivă, pentru BBC. „Ani de zile am acoperit știrile din fotbal, dar am urmărit toate meciurile la televizor. Acum, pot vedeea pe viu ce se întâmplă pe stadion”, a spus jurnalista.

Deși nu era prevăzută, strict, în vreo lege, interdicția femeilor de a fi prezente pe stadioanele de fotbal a fost strict implementată, după revoluția islamică din 1979. De atunci, au existat doar câteva, cazuri extrem, de rare în care grupuri restrânse de femei au fost lăsate să intre pe stadion la câte un meci important ale naționalei de fotbal.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *