Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Aprilie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 1 Aprilie 2019, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

Luna în care nu s-a întâmplat nimic

Îmi amintesc că, acum un deceniu, în primăvara lui 2009, perioada postelectorală fusese plină de evenimente, iar atmosfera în societate nu era în niciun caz apăsător de plictisitoare, precum este astăzi.

 Un mare rol îl jucaseră atunci, desigur, evenimentele din 7 aprilie. Însă chiar şi fără ele, exista o anumită însufleţire, unele aşteptări de schimbare după o putere care se menţinuse opt ani şi se recomandase prin instituirea graduală a unui regim autoritar. Rezistenţa din Parlament, unde cei 41 de deputaţi din opoziţie au refuzat să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcţia de preşedinte al republicii, a determinat eşuarea alegerilor prezidenţiale şi convocarea anticipatelor din 29 iulie, pe care comuniştii le-au pierdut la limită. Ulterior, pe tot parcursul anului 2009, s-a menţinut o atmosferă de înnoire, revoluţionară, de fapt, pe măsură ce schimbările începeau să se facă simţite.

Evident, ulterior au început problemele despre care ştim cu toţii, care au condus la căderea de lideri, partide şi planuri. Cu toate acestea, privind înapoi, trebuie să constatăm o realitate: societatea noastră a produs o schimbare de direcţie reală, şi-a luat soarta în mâini şi a hotărât să-şi mai acorde o şansă. Şi oricât de importantă ar fi fost influenţa din exterior, trebuie să recunoaștem că schimbarea de atunci s-a produs prin energii interne.


Asta e marea deosebire între atunci şi acum. Atunci încă mai era posibil ca această societate să realizeze schimbări reale de regim politic, direcţie geostrategică, destin istoric, prin energii interne. Acum însă această posibilitate pare să nu mai existe, având în vedere emigrarea masivă cauzatoare de depopulare, declinul demografic, dezgustul generalizat, pierderea încrederii oamenilor în propriile capacităţi de a schimba ceva prin implicarea lor.

Despre cât de lipsită de miez şi plictisitoare a devenit viaţa societăţii noastre în prezent putem observa cât de multă importanţă s-a acordat „bătăii” dintre fostul comsomolist şi activist cu veleităţi subversive Pavel Grigorciuk şi fostului fruntaş comunist, actualmente deputat democrat, Sergiu Sârbu. Aproape o săptămână de la palma sau lovitura încasată de Sârbu, această temă a dominat discuţia publică, fiind preluată şi în arsenalul discuţiilor în contradictoriu şi a acuzaţiilor reciproce dintre Partidul Democrat şi componentele fostului bloc electoral ACUM. Faptul că un marginal ca Grigorciuk a ajuns fie „erou naţional” pentru unii sau „terorist periculos” pentru alţii, iar faptele lui pentru care, pur şi simplu, trebuie să răspundă penal, sunt însoţite de o aureolă romantică a suferinţei pentru cauza deoligarhizării (după cum pretinde), arată în ce măsură degradăm ca societate. De parcă nu am avea atâtea alte probleme de discutat şi de rezolvat!

Între timp, deputaţii din fostul bloc ACUM s-au divizat în două fracţiuni diferite, în corespundere cu cele două partide componente - PAS şi PPDA. Fracţiunea PAS va include 14 deputaţi, iar PPDA rămâne cu 12. Chiar dacă Maia Sandu şi Andrei Năstase au dat asigurări că vor coopera în

Parlament, promițându-și reciproc funcţiile de prim-ministru și preşedinte al Parlamentului, această fracţionare creşte şansele alegerilor anticipate pe care toată lumea nu le vrea, deși toţi se îndreaptă în direcţia lor.

În toate luările sale publice de cuvânt, Igor Dodon a avertizat celelalte partide din Legislativ să se înţeleagă şi să formeze o majoritate, adăugând de fiecare dată că, în caz contrar, va fi nevoit să convoace alegeri anticipate. De fiecare dată, modul în care era pusă problema trăda adevărata dorinţă a lui Dodon de a declanșa un scrutin repetat, pentru ca socialiştii lui să mai primească o şansă de a-şi asigura majoritatea în Parlament.
Nici cei de la PAS şi PPDA nu ar fi împotriva anticipatelor, având în vedere refuzul categoric de a negocia cu PDM sau cu PSRM pentru eventuala formare a unei majorităţi. Se pare că cei care-şi doresc cel mai puţin anticipatele sunt tocmai democraţii, pentru că vor fi nevoiţi să-şi mobilizeze încă o dată resursa administrativă, ceea ce costă sume enorme de bani şi nu garantează acelaşi rezultat. Cu toate acestea, dacă sunt adevărate zvonurile privind ordinul pe care Dodon şi socialiştii l-au primit de la Moscova de a nu intra în coaliţie cu PDM, exact alegerile parlamentare anticipate ne şi aşteaptă.

Anul politic 2019 are toate şansele să se finalizeze cu două scrutine parlamentare la activ, ca și anul 2009. Însă, spre deosebire de 2009, acum avem o societate drenată de energii, sleită de puteri, mult mai indiferentă și inactivă, care mai curând votează cu picioarele, emigrând. Şi mai avem un preşedinte care condiţionează păstrarea preţurilor accesibile la gaz pentru populaţie de aducerea PSRM la guvernare, adică a declanşat un război energetic şi economic împotriva R. Moldova – o porcărie pe care nu a comis-o nici măcar Voronin.

La acest moment, trebuie să insistăm asupra impresiei de sfârşit de drum, de eşec, de degradare pe care o lasă observarea evenimentelor de la Chişinău după o lună de la consumarea scrutinului parlamentar, timp în care nu s-a întâmplat nimic. Realmente nimic! Fapt care e atât suspect, cât şi foarte nociv. De la conştientizarea acestei stări, trebuie să pornească oricare noi iniţiative, care să revigoreze viaţa noastră politică, inclusiv cu oamenii, care au ales, din varii motive, să nu se implice în această campanie electorală.

Asemenea oameni există. Sper că îi vom vedea în acţiune la alegerile locale şi la eventualele alegeri parlamentare anticipate.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)