Politică

Lupu, spectator de lux al inscenarii pe nume puci

Exista deja probe concludente ca asa-numitul puci a fost o provocare murdara a gruparii ros-oranj. Dupa consumarea spectacolului cu multa pirotehnica si trupe speciale aduse pentru filmarea scenelor fierbinti, guvernarea comunista a impartit protagonistii in eroi pozitivi si negativi, asa cum ne-au invatat in scoala sovietica.

Cei pozitivi au fost, bineinteles, Voronin, Lupu si Greceanai, iar cei negativi – Filat, Chirtoaca si Urecheanu.
Dar si in vechea scoala eroii erau analizati in baza unor fapte si actiuni concrete. Sa vedem deci cum au actionat in acea zi un erou „pozitiv” si unul „negativ”.

Marian Lupu, erou „pozitiv”. „Am stat timp de cinci ore si am urmarit evenimentele din biroul meu”, declara cu nonsalanta Lupu la negocierile cu liderii partidelor de opozitie. Adica, leganandu-se in fotoliul moale, mai fumand cate o tigara, Lupu s-a delectat cu scenele batalice. Seful parlamentului, care are obligatiuni constitutionale directe de a asigura pacea sociala si un climat politic stabil, in momente critice pentru societate, in loc sa intreprinda masuri extraordinare, sa incerce sa initieze un dialog cu manifestantii, sa propuna grupuri de negociatori, sa iasa singur – la urma urmei – la protestatari, „urmarea” evenimentele ca simplu spectator.

Vlad Filat, erou „negativ”… Cand provocatorii ros-oranj au adus tinerii la usa lui Voronin, nici ministrul Educatiei, nici autorii proiectului Anul Tineretului, nici reprezentantii „Caravelei Culturii” si nici macar antropologii lui Mark Tkaciuk n-au incercat sa tempereze spiritele protestatarilor. Vlad Filat, din primele clipe cand au fost intuite adevaratele intentii ale provocatorilor, s-a interpus intre politisti si protestatari si incerca sa-i calmeze pe ultimii si sa-i readuca in Piata Marii Adunari Nationale. In timp ce Marian Lupu se legana in fotoliu, Vlad Filat era improscat cu pietroaie, era udat din tunurile de apa ale politiei, riscand sa fie strivit de multime. Filat incerca sa aduca calmul si sa evite dezastrul, iar Lupu astepta ca provocatorii, dupa ce isi termina opera de distrugere a Presedintiei, sa vina in sfarsit si spre edificiul Parlamentului pe care il conduce.

Comportamentul spicherului in momentele grele a demonstrat adevaratul rol al elitei comuniste in acest scenariu diabolic. Daca Lupu ar fi dorit macar un pic sa salveze situatia, el ar fi procedat la fel cum procedau deputatii din primul Parlament, care in situatii extrem de tensionate intrau in dialog cu protestatarii, le acordau timpi de antena, cautau un numitor comun. Lupu nici macar n-a venit alaturi de Filat sa convinga protestatarii sa nu se lase provocati. De ce? Pentru ca scenariul lor mergea struna si, de fapt, prin geamurile biroului sau Lupu urmarea derularea acestui scenariu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *